Nieuwe Beggaardenstraat

met categorie:  

 :

Heel simpele vraag: in welke straat hangt die lantaarn?

Niet op dit blog antwoorden!!  maar stuur je oplossing aan
erkaa(apenstaartje)telenet.be

 

Alla, hier zijn de die-hards reeds:

THOMAS HUBER
JOKKE OEP Z'N...
EDDY LUYTEN
JOS NYS
SOME HUMAN
LOUIS GOOVAERTS
JAN NECKERS

 

Het antwoord op de vraag van Roger is, bij god, heel simpei!

Ook al staat geen kerk op en ook gene camion!

Jokke, in die straat lieten nieuwe bewoners in de 17e eeuw een kerk bouwen maar ze kwam achter de rug te liggen. Camions staan eerder bij garages en een eind schuin over de destijdse bidplaats is er nog altijd een.

Some, is dat die garage waar ge in den tijd nog citroenen kon kopen?

MALENIE weet het nu ook, evenals
YVONNE KOLENBOER
JEF VAN RANSBEECK

 

Jokke, citroenen in schijfjes zijn doorzichtig. Je kon die in nog meer winkels aantreffen dan tegenwoordig spreekwoordelijk onvergelijkbare appels maar zorg ervoor dat Roger niet zuur gaat kijken. Hoe rot mijn fruit is, moet ik binnen de 2 weken voor de negentiende keer laten checken maar dat kocht ik in Rumst en een ander had er al drie sessies in zitten nijpen.

Some, zolang dat ze in de appels nijpen gaat het nog.

Apple's voor Citroëns verkopen, dat is nog eens een lucratieve bezigheid!

Er komenj geen reacties meer binnen, dus hier het antwoord:  Het is de Nieuwe Beggaardenstraat (in de volksmond Begeûtstrèt).

foto Regionale beeldbank Mechelen

Is hier links dan de lagere school en rechts de apotheker?

Ja, de school "De Regenboog" dacht ik

En zo zag (ongeveer) die plek er meer dan een eeuw geleden uit, met op de voorgrond de Sluisbrug over de Melaan. In de achtergrond de spits van de Katelijnekerk.

Roger,

 

Ik dacht de "Luchtballon" !

De voormelde "nieuwe bewoners in de 17e eeuw" waren geen nieuwe beggaarden of zo, maar victorinnen. Die nonnen lieten in 1627 een kerk bouwen waar veel later de achterkant van de TSM (De Naeyer) kwam, een klein eindje achter de rug van de fotograaf die de rararafoto nam.

Zie (meer) bij Onroerend Erfgoed in de Nieuwe Beggaardenstraat (ID: 805) .

Zou de plaats van de kerk van de Nonnen van Blijdenberg dezelfde zijn als het klooster van de Begaarden? Allicht wel?

Idd Jos, de Luchtballon.  Ik heb me wellicht laten leiden door de kleuren.

(foto R. Kokken 2006)

In het rararabeeld ziet men rechts nog net een trapgevel waar eertijds de refugie van Sint-Bernaarts ofte de machtige Sint-Bernard[u]sabdij in Hemiksem stond, recht over de Arme Clarenstraat. Die was in 1633 al herbouwd en nu staat er het rond 1900 opgetrokken Sint-Jozefinstituut, inderdaad een school.

Een 'De Regenboog' (cf. Roger in eerste instantie) of 'De Luchtballon' (cf. Jos) te Mechelen... geen idee, maar Rogers zopas geplaatste foto toont effectief 'De Luchtballon'. Beide namen komen wel op tal van plaatsen voor als vrije zowel als gemeenschapsscholen, voor lager onderwijs en voor BuSO. Een Sint-Jozefinstituut te Geraardsbergen noemt aparte klassen 'De Regenboog' en 'De Luchtballon' (en nog andere namen).

@peter: De nonnen van Blijdenberg waren de victorinnen die het voormalig beggaardenpand betrokken. Of ze hun kerk bouwden binnen de afbakening daarvan, dan wel op er aan palende grond, zou ik echter niet weten.

en dus gaat deze kerjeuzeneus eens kijken bij Nieuwe Beggaardenstraat bij onroerend erfgoed en vindt daar brouwerij de Gulden Zon. Altijd geweten dat dat gebouw de Gulden Zon heette, maar nooit geweten dat daar een brouwerij moet geweest zijn.

dat brengt me terug aar een andere topic op mechelenblogt over dat mooie gebouw dat er stond voor de TSM er zijn grote poort plaatste

dus dat stukske van de grafische maakte deel uit van dat gebouw waar we de ast van zagen

vraag me nu niet naar die topic te linken, want ik weet niet hoe die archieven van mechelenblogt op een efficiënte manier te exploreren.

Het klooster van Blijdenberg (ca 1780) in de Nieuwe Beggaardenstraat