Mechelse whisky haalt zilver

met categorie:  

    

(Foto's: Jan Smets)

Je moet het maar doen!  Maar eigenlijk moeten we niet zo verwonderd zijn.  Brouwerij Het Anker - één van onze Mechelse monumenten - wist ons in het verleden al meer te verbazen.  Met de regelmaat van de klok kaapte 'onze' brouwerij al een heleboel internationale prijzen weg.  Het zijn niet alléén de chauvinistische Mechelaars die het Carolus-gerstenat lusten.  Ook elders in de wereld apprecieert men het Mechels kwaliteitsbier.  Dat heeft natuurlijk alles te maken met de hoge kwaliteitsnormen van Het Anker, en het (zaken)talent van Charles Leclef, de vijfde generatie van het familiebedrijf.  Als hij enkele jaren geleden een nieuwe droom had - het creëren van een Mechelse whisky, werd hier en daar wat afwachtend, en soms zelfs sceptisch gereageerd.  Maar toen de Gouden Carolus Single Malt nog niet zo gek lang geleden feestelijk boven de doopvont werd gehouden, waren de meesten die van het goddelijke nat nipten, unaniem tevreden.  En nu wordt het vele werk dan ook bekroond met een internationale prestigieuze prijs: Onze whisky behaalde zopas zilver!  En dat voor een eerste deelname aan een internationale wedstrijd!  Proficiat!

 

 

De 'International Wine and spirit competition'  of kortweg IWSC is een competitie om 'U' tegen te zeggen.  De eerbiedwaardige competitie, werd over het Kanaal opgericht in 1969, en is één van 's werelds meest prestigieuze concours.

Vooreerst wordt er blind geproefd van de inzendigen.  Een panel juryleden uit de dranksector weegt dan met veel deskundigheid af wie bekroond mag worden.  Hierna worden de bekroonde dranken onderworpen aan een technische analyse.  En de Mechelse whisky werd als verfijnd omschreven, met een volle evenwichtige smaak met subtiele fruitaroma's met toetsen van hout en vanille.

 

 

De whisky wordt gedistileerd uit het moutbeslag van de onvolprezen Gouden Carolus Tripel.  De rijping gebeurt in klassieke Bourbonvaten, en het verdere rijpingsproces gaat verder in speciale Anker-vaten.

 

Charles Leclef is een meer dan tevreden man.  Hoe kan het ook anders.  Van meetaf geloofde hij in het project.  Nu dat dit ook dooor specialisten wordt bevestigd, is er niet veel meer nodig om opgetogen te reageren...

 

Deze medaille is een mooie erkenning voor de onafgebroken energie en toewijding die we vanaf de eerste dag in dit project hebben gestoken.  In 2010 distilleerden we de eerste spirit in eigen stokerij in Blaasveld.  Ik heb dit project opgestart met de bedoeling om een unieke, Belgische kwaliteitswhisky met uitgesproken en gebalanceerd karakter op de markt te brengen.  Deze onderscheiding moedigt ons aan om op de ingeslagen weg door te gaan!

 

 

 

De stokerij De Molenberg in Blaasveld is al eeuwenlang in familiehanden.  In 1872 namen telgen van het Molenaarsgeslacht Van Breedam de Mechelse brouwerij over.  Charles Leclef is via zijn moeder nazaat van de familie Van Breedam.  Eind november van dit jaar wordt het bezoekerscentrum in Blaasveld geopend.  Nu wordt al erg naarstig gewerkt in De Molenberg om alles op tijd klaar te krijgen voor de feestelijke opening.  Zullen we ondertussen ons even een glaasje inschenken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zit nog een slokje in mijn fles (50 cl is nu ook weer niet zo heel veel...)

@ Roger

En dan te zeggen dat ik laatst, toen je me aanbood om die even te proeven, geweigerd heb om die godendrank te aanvaarden omdat ik met de wagen was.

Ik had er een zilveren keel kunnen aan overhouden. Een nieuwe Vlaamse zangster zou het levenslicht hebben kunnen zien. Dom toch van mijnentwege! Nu zal ik zelf naar de brouwerijwinkel moeten om een fles en prachtig bijhorend glas aan te schaffen, want geef toe, ze hebben naast een met zilver gehonoreerde single malt ook één van de mooiste flessen en degustatieglazen op de markt gezet. "Het Anker" is goed bezig. Proficiat mensen!

Ja Jef, eigen schuld, dikken bult !!!

Deze zilveren medaille voor de Gouden Carolus whiskey is in de categorie "Worldwide Whiskey - Belgium - Single Malt - No Age Stated - Cask Finish". Dit is één van het 27-tal categories "Worldwide Whiskey - Single Malt" (allemaal nog buiten tal van categories voor Schotse whisky en die voor blendeds of voor bourbons) van de IWSC, die elk een 'gold outstanding', 'gold', 'silver outstanding' of 'silver' medaille toegekend kunnen krijgen. Als al de medailles van echt goud en zilver zouden zijn, moeten ze daar in Londen poen zat hebben.

Ik kreeg 'm al wel een paar keer te proeven en bovendien ontving ik onlangs een fles cadeau met een 'Gouden Carolus single malt'-glas erbij. Hij smaakt me duidelijk boven het genietbaarheidsniveau dat ik ongeacht de herkomst normaal verwacht voor een zo jonge single malt. Het neemt niet weg dat de prijs (als ik die zelf zou betalen) me aan de hoge kant blijft, maar een tikkeltje chauvinisme, een zeer presentabele fles en in het licht van een mooi en zelfs voor maximale appreciatie geschikt glas...

Hij is inderdaad verre van goedkoop maar wel lekker en 46% is ook niet niks.
Jammer dat een fles van een halve liter zo rap leeg is....