Hoek Schoutetstraat - De Deckerstraat

met categorie:  

Hier weer een makkie:

Op de hoek van welke twee straten staat dit gebouw ?

Niet op dit blog antwoorden!!  maar stuur je oplossing aan
erkaa(apenstaartje)telenet.be

 

Roger, waarom staat er op de foto geen camion van De Rooster?

;-))

@Jokke, die kamion staat aan de rechterkant in de schaduw en reglementair vijf meter van de hoek:-)):-))

En hier komen ze dan, de slummen van dienst:

PETER MEURIS
JOKKE OEP Z'N....
JEF VAN RANSBEECK
LUC CROONEN
MARC DE BOECK
SOME HUMAN


 

Dan zal 'm toch 'n aksidentsjɘ g'had emmɘ, Eddy. Reglɘmenteir muigdɘ daa musjginst nɘ vɘlou zettɘ, ma ginnɘ kammɘjon.

Jokke, wettɘ ga 't mεrk en t' baojaar van dienɘ lanteirɘn ondɘr dee madonna? Zou-j-ɘm œp gaos of al œp dɘn ellɘntrik gɘbrand emmɘ? Zeen mɘ darondɘr nog 'n bɘuskɘ of is 't nɘn in loed bɘsjgεrmdɘn draad? Achtɘr da bεεlɘkɘ weerɘ nɘn ielɘn oep misluktɘ madonnas gɘstoukɘ, want gotdɘvaadɘr ei die krejateevɘn toor ma-j-ienɘ kie gɘlapt.

An dɘ mensɘ di mao-j-al is oo sɘrjui nεεmɘ: Da zou 'k vandaag ni doon, as ɘk van aolɘ waar.

Dat die straat op de foto omhoog gaat, heeft wel een héél specifieke reden. Moest daar een kamion gestaan hebben dan zou je dat niet opmerken! :-)

Als daar een kamion zou gezet zijn, zou je die specifieke reden allicht juist heel goed opmerken, Luc.

Ma zoe-j-èt ga dee straat na oek wei ni oemoeg vinne-k-ik.

LOUIS GOOVAERTS  en
THOMAS HUBER vervoegden de Mechelenkenners

Tip 1:  toen de ordehandhaver uit zijn straat kwam zag hij dat men in de andere straat een stevig gekruid maal niet schuwde.

Tip. 1 1/2  weerom een BP station !!!

Nog een juist antwoord van

EVELINE DE HAES

Tip 2: de geestelijke die in die voormalig gekruide straat woonde droeg paarse sokken.

JOS NYS is de volgende met het goede antwoord, gevolgd door
NELLY
IENE VAN DE BEURGHT
EDDY LUYTEN

Amai z'n voote!
De goei katholieken kregen er laagbijdegronds lucht van.  ;-))

Tip 3: en toen kwam de Schepper en die peperde het de geestelijke eens goed in.

JAN SMETS weet het nu ook;

en kerieus da kik zen

 

De Schepper kon geen peper zien of ruiken en de geestelijke was een grote volksvriend maar rond hem waart nog immer de Baljuw van Beëlzebub.

Van die purpere kousen, daar geloof ik nikske van!

zeg, een stadsplan op het www met alle straatnamen zou echt een gerief zijn

een gedrukt stadsplan met leesbare straatnamen zou ook een gerief zijn...

maar ik ben de hatelijkste dag van de week weer eens doorgeraakt met al dan niet foute antwoorden.

MARLEEN VAN DAM mailde me zopas ook het goed antwoord.

Gelukkig zit malenie niet te wachten op die Bingkaart, Roger: Om de gezochte langste straatnaam te zien, moet men er niet alleen naartoe schuiven maar ook nog op het plusteken klikken. En met die naam erin, ziet men slechts een stuk van de straatlengte.

Zelf gebruik ik meestal Google Maps:
https://www.google.be/maps/@51.028,4.48,15z?hl=nl
Op deze schaal kan ik vlot de kaart verschuiven om de gewenste locatie in het midden van mijn beeldvenster te zetten, zelfs voor de randgemeenten want met de vesten in 't zicht weet ik wel in welke richting ik moet schuiven.
Dan hoeft men ook in deze kaart slechts het plusteken te klikken, eventueel meermaals: Hoe sterker uitvergroot, hoe meer straatnamen verschijnen.
Mijn parameters leveren meteen de Nederlandse taal en een stratenkaart. Een klik in het fotootje links onderaan schakelt over naar luchtfoto (en een nieuwe klik zet de wegenkaart terug). Voor de gevorderden: Veel plaatsen werden reeds meermaals vanuit de lucht gefotografeerd en er is een methode voorzien om de oudere alsnog te bekijken, er is dus al enige 'geschiedenis'.

Heel praktisch voor de rarara's: Zowel in het stratenplan als in de luchtfoto, kan men het poppetje rechts onderaan met de muis of touchpad naar een locatie slepen. Dan verschijnt een 'streetview', dat is een zicht zoals men het zelf vanop de straat kan zien (althans op het moment dat het filmwagentje van Google er laatst langskwam). Met de halfronde pijltjestoetsen (of door de foto te slepen) kan je op die locatie als het ware de camera rondom draaien. Met wat oefenen kan men zogezegd 'door de straat rijden'.

Straf: Ik meende dat het geen goed idee zou geweest zijn om een zware vrachtwagen te parkeren op het hoogste punt (net uiterst rechts op je rararafoto) toen het wegdek er nog zo hoog bijlag (dat zal ondertussen wel met een plaat in gewapend beton of zo versterkt zijn). Daar kan ik in 'streetview' het huisnummer 6 lezen. Over het groot malheur daar in de kelder, vond ik eergisteren online zelfs het bericht in de Gazette van Lokeren van zondag 29 november 1903. Daarin zijn een paar aspectjes en de spelling van een familienaam (die gelijkt op nog een andere) wel niet helemaal zoals ik elders had vernomen.

Some, denk eraan, wij die hier bij Roger zijne RARARA meegokken zijn maar gewone mensen. Zonder dikken nek bedoel ik.

@G.L.:

Je insinuatie is dikken drek. Malenie zal gewoon meer hebben aan Google Maps dan aan Bing, en de paar woordjes uitleg helpen iemand die er nog niet mee vertrouwd is gewoon op weg. Vooral naar de weg of straat, natuurlijk.

Luc had gemeld dat die helling een specifieke reden had, en het viel me mede daardoor op dat de straat op de foto sterker helt dan ik het me kan herinneren, want ik reed er jarenlang dagelijks per fiets door en dan leer je hellingen heel goed in te schatten. Ook Roger had kennelijk die indruk. Dat heeft allemaal niets met dikkenekkerij te maken maar wel met op speelse wijze informatie uitwisselen en aandacht op wetenswaardigheden vestigen. Heeft Roger soms een dikke nek omdat hij de rarara's in mekaar steekt, of Luc die dat ook al deed? Ik ben hen in elk geval heel dankbaar.

Het mooie is, dat een aantal mensen hun attentie gelijktijdig op een of ander bepaald onderwerp toespitsen, zodat de kennis van alle bloggers, ook de ter zake al wat ruimer geïnformeerden, bijgeschaafd en opgewaardeerd wordt door degenen die iets over het onderwerp bekendmaken. Daarop gericht, geven anderen geregeld een eenvoudige aanzet en sporen aldus aan om de moeite te blijven doen al eens iets op te zoeken en hier fatsoenlijk neer te schrijven, lectori salutent.  ;-))

  • [Pedant is slechts wie zichzelf boven anderen ziet. Beschuldiging ervan vermijden door zich van de domme te houden... is en houdt inderdaad dom. En G.L., het getuigt van laag inschatten van (tenauwernood mede)mensen, dus de stijl van een moeilijk herkenbare maar wel échte dikke nek. Zelfs erger: van het denkbaar achten dat "gewone mensen" zó laag zijn dat ze niets willen of kunnen leren, laat staan al zouden begrijpen; of van dusdanige eigendunk dat gelegenheid tot leren bieden aan die te min geachten, geen klein imagorisico waard zou zijn.
    Indien ik al eens een té goed eigengevoel zou hebben, beloof ik 'parels voor de zwijnen werpen' als een roeping te beschouwen.]

Vermits info niet voortijdig de rarara mag verraden, dient enige, soms grappige, vindingrijkheid aan de dag gelegd. Dat drijft het plezier op voor wie het antwoord al kent én de woordspeling door heeft, en de nieuwsgierigheid en dus zoekijver bij de anderen. Dat is allegaar meegenomen.

 

Ik citeer SomeHuman:

Vermits info niet voortijdig de rarara mag verraden, dient enige, soms grappige, vindingrijkheid aan de dag gelegd. Dat drijft het plezier op voor wie het antwoord al kent én de woordspeling door heeft, en de nieuwsgierigheid en dus zoekijver bij de anderen. Dat is allegaar meegenomen.

Overschot van gelijk SomeHuman.(ik gebruik niet de geëigende methode om te citeren, dat du

rft al eens de mist ingaan) 

Ik heb me heel de zondagnamiddag leuk bezig gehouden met het zoeken naar. 

Was het beter weer geweest dan was ik tot daar gefietst om ter plekke te gaan checken.

Ik heb gestreetviewd en gegooled dat het een lieve lust was. Heb zelfs  google earth gebruikt.

Nauurlijk dat had ik moeten doen die geschiedenis van streetview gebruiken.

Dan was ik er rapper zeker van geweest.

Ik was eerst heel ontmoedigd dat ik het niet vond, maar door jullie woordensteekspel

werd ik op de goede weg gezet.

Maar die paarse sokken daar heb ik toch nog geen oplossing voor hoor.

Verder heb ik weer nieuwe woorden bijgeleerd over bouwstijlen en co.

Het is weer eens wat anders dan kruiswoordpuzzels en doorlopers op te lossen.

 

Ik denk dat ik een foutje gemaakt heb i.v.m. met die paarse sokken.  Ik meende vroeger gehoord te hebben dat een geestelijke van die rang paarse sokken droeg, maar son éminence grise Jokke heeft me er op attent gemaakt dat die kleur van sokken pas vanaf de rang van hulpbisschop gedragen wordt.  Waardoor mijn gewelfde borst thans dezelfde kleur heeft door er constant mea maxima culpa op te kloppen.

@ Malenie

Het zal daar ten huize Kokken ongeveer de mauve-paarse kleur van paterskloten beginnen aannemen zijn als ie op zijn tors mea maxima culpa is blijven slaan! Want ik kan jullie bevestigen dat Roger zich op een zéér gewelfde borstkas mag beroemen. Die kas is nog een reliek uit de tijd dat hij bij de Mechelse Turners in het Atheneum alle mogelijke turntoestellen onder de knie (in zijn geval dus de borstspieren) trachtte te krijgen. Het is hem verdomme nog gelukt óók!

Waar bij mij een stevige 'durillon de comptoir' vormen begint aan te nemen die drastisch zouden moeten worden ingeperkt, blijft op zijn athletische kathedraal van een lichaam nog steeds een zweem van een sixpack lichtjes zichtbaar in de buikarea. Niet te verwarren met de backarea uit het stilaan de strot uitkomende voetbalgebleir!

;-))

En na jarenlang oefenen met allerlei soorten  dranken, ben ik er tenslotte toch in geslaagd om van die six-pack eindelijk een one-pack te maken  (maar 't heeft tijd en liters gekost !!)   :-)

grinnik grinnik grinnik

bon over de mauve sokken al dan niet van sajet of mercerisé moet ik me geen zorgen meer maken, ik vond toch ook raar hoor ne kanunnik met paarse sokken

 

Tja, na 8 dagen mag de oplossing wel gegeven worden: het is dus de hoek Schoutetstraat/De Deckerstraat.  Om begrijpelijke redenen heb ik er de jaar na jaar meer wegkankerende gedenkplaat van De Decker afgelaten, anders was het te gemakkelijk..

(foto regionale beeldbank Mechelen)

De tips:

ordehandhaver: de schout was in vroegere tijden de ordehandhaver en de baas van de toenmalige "politie"

het kruidige: de straat heette vroeger Peperstraat.

De Schepper: in de De Deckerstraat bevond zich de kliniek van Dr De Schepper.

Kanunniken droegen dus geen paarse sokken :-(

iet En zo ziet die plek er nu uit. (foto Google maps)

Het lievrouwke in de nis heeft haar kap over de muur gegooid en er werden wat vensters dichtgemetseld.

 

Over het stratenplan van Bing versus dat van Google: De naam van het Kerkstraatje verschijnt pas bij verder uitvergroten, maar als bij Bing dan nog 1 stap meer vergroot wordt, verdwijnt die naam weer! Op geen enkele schaal toont Bing de naam 'Klein-Begijnhofbogaard', Google Maps bij sterk uitvergroten wél. Dit mocht ik niet uitspellen toen nog naar de naam van de aanpalende straat gezocht werd. Zo nu en dan zit ook Google Maps er wel eens lichtjes naast, maar ik merkte ten onzent nog geen echt ergerlijke tekortkomingen.

Over kanunniken en hun kledij: http://www.katholiek.org/erefuncties.php#kanunnik.
Vroeger droeg een seculiere kanunnik (als Edmon De Decker) tijdens de kapittelmis als koorkleding een zwarte soutane (priesterkleed) met daarboven om de schouders een vierkante zwarte mozetta met paarse rand en paarse knopen. [Voor een bisschop is die schouderdoek geheel paars, voor een abt of prior compleet zwart; een gewone priester heeft er geen.] Dat is wel een heel eind boven zijn kousen, maar misschien waren die toen nog evenmin gereglementeerd als bepaalde patersattributen en paste die kleur voor de toch relatief onopvallende kledingstukjes tussen zwarte soutane en allicht dito schoeisel, netjes bij die kanunikkenmozetta: Toen Roger de paarse sokken vermeldde met die eretitel voor de geest, had ik in elk geval een herkenningsgevoel dat voor een appelblauwzeegroene muts zou uitgebleven zijn. Zoals Roger zou moeten weten, heeft op het hoogste niveau een Tripel Kanunnik een witte col. Schol.

De kanunnik wiens kleur van sokken niet valt af te leiden..., op zijn gedenkplaat die Roger zo vakkundig had weggelaten...  ;-)

(foto: Jan Smets)

ondertussen ben ik er ook achter gekomen wat een sodalitiet is: een genootschap of broederschap

de sodalilteitskapel herbergt die nog steeds de Katelijnekring?

os is daar een woongelegenheid van gemaakt?

Ja die gedenkplaat... deze foto dateert van 2004.  Inmiddels is de onderste lijst ook al verdwenen en de bovenste gedeeltelijk afgebrokkeld.

Hoogstwaarschijnlijk steekt het herstellen van die gedenkplaat in een verlaten gat van de stad minder pluimen op de hoed van het stadsbestuur dan bij de megalomane projecten...??

(foto R. Kokken 2004)

Over De Schepper: Roger introduceerde een anachronisme door zijn hint over de Peperstraat  en Dr. De Schepper en diens kliniek: Die laatste kwam er pas toen de straat al dertig jaar naar de kanunnik genoemd was. Mijn hint sloeg op het door Roger net uit het rararabeeld gelaten halfverheven beeldhouwwerk waarop kanunnik De Decker een "grooten volksvriend" heet (zie Rogers foto hierboven). De Schoutetstraat draait daar nog steeds een kwartslag omheen. In sommige steden noemde men de schout een baljuw. Beëlzebub is een complex geval maar staat zo ongeveer voor een verpersoonlijking van 'de Duivel'. Misschien beging ik dan toch ook een soort anachronisme want met 'het Magistraat' (stadsbestuur) ten tijde van schout Willem de Clerck had ik geen ervaring. ;-)

Over de camion en de helling: Onder het op de rararafoto uiterst rechts nog net zichtbare hoogste punt van de helling, loopt de Korte Heergracht. Die vliet was tussen de Kerkhofstraat [Stassartstraat] en de Schoute[t]straat al lang overwelfd, toen elders de vlieten nog open lagen. Als er een zware vrachtwagen zou op gestaan hebben, was die misschien tot in de vliet gezakt: Er naast staat het huis met nummer 6 (welk huisnummer boven de brievenbus in Google Streetview leesbaar is) alwaar vrouwe Schoeters en haar twee dochters door hun kelder zakten en verdronken. Zopas las ik online het bericht in de Gazette van Lokeren van zondag 29 november 1903, middenin de voorpagina. Het "vreeselijk ongeluk" staat er ietsje anders beschreven dan ik en allicht ook Luc eerder hadden vernomen en de vermelde brouwerij "Schippers" stond op naam van Scheppers: De Posthoorn. . Ook die interessante links en uitgespelde namen mochten nog niet eerder verschijnen.

Over mislukte madonnas ("Achtɘr da bεεlɘkɘ weerɘ nɘn ielɘn oep misluktɘ madonnas gɘstoukɘ") en de "krejateevɘn toor" van "gotdɘvaadɘr": Niets over verworpen artistiek beeldhouwwerk want een madonnafiguur stelt 'moeder met kind' voor en de nonnen (mystieke 'bruiden van Christus') uit het Bethaniënklooster kwamen van buiten de Winketpoort hier op de hoek terecht, en die creatieve toer sloeg op een Onbevlekte Ontvangenis.

Roger, wat dat purper betreft: de titulaire kanunikken van de kathedraal droegen wel een volledig purper schoudermanteltje. De ere-mannekes natuurlijk niet; onderscheid moest er toch een beetje zijn:-) Voor algemene info: ik heb me onlangs mooie purperen sokken aangeschaft om te batchen met een van mijn dassen:-)

Wat nu de gedenkplaat betreft: ik vermoed dat de nieuwe eigenaars dat stuk geschiedenis wilden verwijderen (om te restaureren???) en dat daarbij de omlijsting werd beschadigd/verwijderd...

Wat dat anachronisme (Pëperstraat - De Schepper) betreft: dat wist ik nu ook wel.  Het was gewoon een tip die samen met de anderen tot een antwoord kon leiden.  En Some, ik zou je vriendelijk, doch daarmee niet minder nadrukkelijk, willen verzoeken om je niet langer met MIJN tips te bemoeien. Geef je idiote anonimiteit op en post zelf ook wat, dan kunt ge zoveel doen als ge wilt.

@Eddy Luyten: 'Titulaire kanunnik' is een erefunctie. Daarnaast bestaan er kanunikken als eretitel, zonder functie in het kapittel. Maar heb je een bron voor gelijk welke kanunnik met volledig paars schoudermanteltje? Ik vond dat slechts voor bisschoppen.

@Roger:

Niet iedereen deelt je weerbarstige houding, dat bleek hierboven zelfs nadrukkelijk. Om over "MIJN tips" te mogen spreken alsof je de eigenaar zou zijn van de rubriek en zonder kritiek te dulden, moet je zelf een website oprichten. In een blog wordt op mekaars inbreng gereageerd in elke rubriek: Het is niet omdat jij iets weet, dat iedereen het zou weten.

Over je paarse tip had ik je zelfs gesteund, en die "Schol!" was vooral bedoeld voor iemand die zich hier meer had laten kennen als een drankenliefhebber dan als liturgisch kleurenspecialist.

Waarom voel je je zo makkelijk op je tenen getrapt: jouw door mij beschreven anachronisme en mijn in dezelfde reactie beschreven anachronisme... Niemand maakte een verwijt en iedereen snapt ook wel dat tips en hints niet uiterst accuraat kunnen zijn - en dat had ik zelf al wat hoger vrij duidelijk gesteld! Als mijn anonimiteit "idioot" zou zijn, vraag ik me af hoe men werken onder naam en toenaam op een openbaar blog zou moeten noemen: Zelfs 'zekere persoon' die me in beide hoedanigheden kent, blijkt hier al te gauw persé verkeerde conclusies te trekken.

@ Roger: de versie hieronder is jonger dan de jouwe want er mankeert al wat meer van de omkadering :-)

Misschien een ideetje om reacties te laten beperken tot twitterniveau ... 140 tekens ?

@Luc: Dan kan je toch beter meteen echt twitteren, je zal mij zeker niet tegenkomen! Kies je medium volgens het opzet ervan zonder poging het naar je wensen tot iets heel anders om te vormen.

Ikzelf had de drang om te hinten in de richting van de rechtover gelegen gendarmerie, maar ik heb dat achterwege gelaten omdat hints geven een aparte wetenschap is en bovendien het voorrecht van de rararaopstellerbedenker. De bedoeling van mijn reactie over die helling in de straat was, mensen daarover te laten nadenken: het was voorzeker geen bloedberg of mierenhoop. Wat zou het dan nog kunnen geweest zijn. Voor de rest wens ik jullie allemaal ' pijs en wree '.

Mocht dat gespeld worden als 'wreed in spijs'? De eigenlijke rarara is zonder twijfel heel netjes verlopen, met mooi in de tijd gespreide en blijvend arriverende goede antwoorden. Er waren dus geen ongepaste tips.
Lucs oorspronkelijke inbreng viel trouwens onder wat ik lovend "aandacht op wetenswaardigheden vestigen" had genoemd maar zowat elke opmerking vormt meteen ook een hint, en dat is wel ietsje zwakker en veelal meer verholen dan een tip.

Ik meen me zeer duidelijk te herinneren, dat de kromme straat vijfenveertig of vijftig jaar geleden Schoutestraat heette, ook op het straatnaambordje en stadsplannen. Toch heet ze al lang Schoutetstraat en de link naar de gedenkpostkaart van de familie Schoeters uit 1903 spelt de typo Schoutelstraat maar die uit de Gazette van Lokeren van toen toont Schoutetstraat. We hebben het altijd over een schout en dan ligt Schoutestraat voordehand. Waar kwam die 't' dan toch vandaan? En bovenal: Waarom kwam die opnieuw in de straatnaam?

Er heeft een Schoutestraat (of een conglomeraat aan Schoutestraten) in de Pennepoel bestaan, maar dat verklaart nog geen 't' in die van de binnenstad.

Over Adriaan van Matenesse, Baljuw van Hulst 1645-1663: Op 9 november werd hij benoemd tot "baillu ende Schoutet" door de Staten Generaal. Toch noemt men die Adriaan ook gewoon schout. Onze straatnamen kregen elders in de stad een moderne spelling. Waarom bleef dat niet zo voor die genoemd naar Willem de Clerck, schout van Mechelen voor én na het calvinistisch bewind in de 16de eeuw? Al maar goed dat ze niet Baillustraat heet.

SomeHuman haalt hierboven de Korte Heergracht aan.  Nog een merkwaardigheidje: op het vlietenplan van 1908 wordt een Duivelsvlietje afgebeeld dat achter de latere kliniek van De Schepper een 90° bocht maakt, de De Deckerstraat oversteekt en aan de refugie van Tongerloo, en later "Gendarmerie" (thans zit de Manufactuur van Wandtapijten De Wit in dat gebouw) in de Korte Heergracht uitmondt.

Op de meeste plans houdt de Duivelsvliet echter op aan het Klein Begijnhof.

Ooit hadden de nonnen van Bethaniën klachten over snotapen die via de Korte Heergracht langs hun pand kwamen. Ik herinner het me niet meer zo best: de vliet werd ofwel daarom privaat afgemuurd ofwel daarom al vroeg overwelfd... maar de vliet bleef zeker langer open achter het gendarmeriegebouw.

Hier is het relaas over de grieven van de nonnekens,  daterend uit 1612, toen de vliet nog bevaarbaar was.

Aan beide zijden van de vliet lagen toen nog de terreinen van het klooster van Bethaniën .  Dat de nonnen niet steeds opgetogen waren over de woorden en de daden van de opvarenden, blijkt uit een brief die rector Livinus Van der Elst, moeder overste en de zusters aan het stadsbestuur stuurden.

We citeren:

“Hoe dat verscheyde lichtveerdige persoonen ende gezelschappen vaarden met schepen of schuyten op de Heergracht (hier is bedoeld de verbinding Melaan/Heergracht) lopende door hun klooster, speelende op instrumenten ende ook ’s nagts ende daegs, singende scuniche ende onnutte liedekens tot schandaliseringe der religieusen, ende ook met Cloitpijpen (waarschijnlijk een soort klakkebus) schietende in de heymelijkheden (W.C.) deszelfs Convent over de voorseyde riviere hangende.  Om welke reden versochten, dat sij die riviere mogten sluyten boven aan de “Loesbrugge” (Loesbrug) in de Kerckhofstraat, ende beneden aan de brugge “Cocsbrugghe”, aan het Hof van Tongerloo, aen welke brugge de erve des kloosters begonst en eyndigde”.

De magistraat willigde hun verzoek in, op voorwaarde dat ze de vliet zouden ontsluiten als er iemand met zijn schuit wou doorvaren.

uit "Water in de straten II" van Frans Berlemont

@Roger: Wat ik nog altijd niet besef is, wanneer die rararafoto genomen werd: De felle overstraling deed me een vroege datum veronderstellen. Met nu ook de volledige foto, blijkt dit zeker nadat in 1906 de gedenksteen er kwam. Gezien de inmiddels vlakkere straat, zou ik gokken: nog voor een gewelfvernieuwing in de periode dat de vlieten ook elders overal overwelfd raakten. Dat begon na 1893 (de stadsbeslissing, waarop Ost nog gauw enige tekeningen maakte) maar gebeurde vooral in de jaren tot 1907. Dan zou die foto scherp gedateerd zijn. Het plan van Ir. Weyts uit 1908 vermeldt "chute d'accès": een toegang die, in gevolge het ongeval van eind 1903 ernaast, nog nieuw kan geweest zijn - jonger dan de foto. Of is die toch wat recenter?

@ Some,  geen idee van wanneer de foto dateert.  Maar vermits op het vlietenplan van 1908 de Korte Heergracht de Schoutetstraat nog snijdt en die normaliter op de foto zou moeten te zien zijn, veronderstel ik dat de foto dateert van na 1911 toen de vlieten verdwenen waren.. 

@Roger: Op die tekening van stadsingenieur Weyts lijkt me een (omwille van de zichtbaarheid te grote) cirkel te staan waar de vliet de straat kruist. Erbij staat "Ch. d'accès" op het plan en dat kan volgens mij slechts op een 'chute' (een 'val') wijzen: een verticale toegang via een rooster, een mangat (zoals ook bijvoorbeeld in de Stassartstraat boven de vliet Lange Heergracht).

Berlin tekende rond 1777 in de Schoutetstraat overheen de overigens open vliet een brug, de “Cocsbrugghe” (cf. je citaat  uit Berlemont II, volgens diens overige tekst daarbij, minstens sinds 1351 naar Johannes Coc). Ik las 'ergens' gedurende de voorbije dagen, dat er in de straat naast de plaats waar in 1903 het ongeval gebeurde, een trap naar de vliet was geweest. Hunin toonde in 1800/1802 dat de nog open vliet tot even in de straat reikte, wat slechts zin had als er een trap naar afdaalde. De Cocsbrug kreeg dan naast de trap slechts 2/3 van de straatbreedte. In opdracht van Schoeffer maakte J.B. De Noter zijn tekeningen tussen 1830 en 1850, ik neem aan ook die welke Berlemont op zijn zelfde pagina toont. Volgens mij (afgaande op verscheidene plattegronden) veel te dicht bij de huidige De Deckerstraat, toont ze die trap en de boog onder het pand; die laatste wijst op een reeds overwelfde vliet op de eermalige kloostergronden. Die overwelving werd in 1858 door Popp bevestigd, maar in de straat tekende hij geen trap of zo - nochtans wel nog een insprong in de destijdse Kerkhofstraat bij de enkele nog niet overwelfde meters. In 1901 op de kaart die bij Van Casters stratenbeschrijving hoorde (met achter de gendarmerie een nog open vliet hoewel een eindje iets dichter bij de Katelijnestraat al wel 'verdwenen' was), bleek er ook geen 'gat' meer overgebleven.

Ik heb dus de indruk dat de overwelving op de kloostergronden tussen 1802 en 1850 gebeurde, met bezijden de Cocsbrug nog een trap naar een 'gat'. Maar in 1858 zou dat verdwenen zijn. De trap lag aan de op de foto best zichtbare straatkant en er valt niets van te zien, dus moet de vliet onder de straat toen al overwelfd in plaats van overbrugd geweest zijn. De helling zal nog wel die naar het eerdere bruggetje gebleven zijn, uit de tijd dat er nog onderdoor kon gevaren worden.

Een mangat kan op de foto net teveel naar rechts liggen om gezien te worden want de vliet zal pas passeren onderheen het lage muurtje in de laatste millimeters rechts op de foto. Maar dan zou dat mangat in het nog steeds hogere wegdek gezeten hebben... en dat is niet logisch. Ik vermoed dat de straat de vliet gewoon over de ganse breedte overwelfde toen de foto genomen werd en dat kort daarop een nieuwe, lagere maar sterkere overwelving, bijvoorbeeld in gewapend beton, en met een mangat werd aangebracht, wat uit het plan van 1908 zou blijken.

Some, van de kanunnikke wette persees nie veul af. In den ieste smoelenboek van Perdjeus kunt e een fotou zeen van ne tituleire , nen ierekanunnik is eet anders zenne:-)) want dee meuge dus gien rood kappeke drage.

van wanneer dateert het gebruik van gewapend beton? ik ben geen ingenieur

aNoniem 7, je moet eens lezen wat ik schrijf, bvb. dat er een verschil is tussen een titulaire kanunnik en een erekanunnik, maar toch is de eerste titel wat men noemt een 'erefunctie'. 't Interesseert me niet maar zou dat niets te maken hebben met een onderscheid tussen sacramentele wijdingen (in 7 of 8 stadia) en misschien ook de abtszegening, en andere benoemingen door bisschoppen of de paus? Overigens zijn er ook nog reguliere kanunniken en kanunikessen, zoals de hanswijkheren en rijke claren. Als je een smoel onder een rood kappetje tegenkwam, is dat geen kanunnik maar een kardinaal of de paus.

@ Malenie: zonder een historiek te schrijven of je om de oren te slaan met een reeks namen en feiten, mag men stellen dat het gewapend beton zijn intrede deed rond 1870.

Voor meer details, zie  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_gewapend_beton

@malenie: Gewapend beton werd in de periode van de overwelving van Mechelse vlieten al toegepast. Zoek voor België eens op F & J Picha Frères. Travaux en Ciment et Fer uit de "Rue du jambon" in Gent.

Ah Roger, ook altijd bereid de dames te helpen, zie ik! Je had oorspronkelijk 'opslaan' ook om 12.43 uur aangeklikt en corrigeerde nog gauw iets.

Volgens mijn archieven bestaat het gewapend beton in Mechelen van kort voor den oorlog. Den tweede oorlog want tegenwoordig moet ge daar mee een beetje voorzichtig zijn. Het was toen Kannunik Dessain trainer Maxwell in Engeland ging halen om het stoppersysteem in Belgie toe te passen . Het was Willy Vermeulen, ge weet wel, die mocht proefdraaien. En de deugdelijkheid werd bewezen met een drietal landstitels.

Idd Some, ik voegde er toen de wiki-link aan toe. En tja,  dames helpen is nu eenmaal iets wat mij steeds heeft gekarakteriseerd  :-)

dank je wel heren allebei, dus van de tijd van de Romeinen al....

Een kleine anekdote tussendoor.

Volgend verhaal doet al vele jaren de ronde in onze familie:  Kort na WO2 werd door het stadsbestuur beslist een nieuwe brug te bouwen over de Vrouwvliet (Liersesteenweg).  De werken moesten in eigen beheer worden uitgevoerd. De heer Vermeulen (de ingenieur van de stad en later burgemeester van Sint-Katelijne-Waver) kreeg opdracht een brug te ontwerpen 'in gewapend beton'.  Samen met zijn medewerkers werden op het stadhuis plannen en berekeningen gemaakt. Was er een gebrek aan vertrouwen ?  Hoe dan ook, daags voor het 'gieten'  trok de heer Vermeulen naar Scherpenheuvel voor een gebed en de aankoop van een (gezegende) medaille van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel. De dag daarop, wederom onder het opzeggen van een kort gebed, werd de madaille plechtig in de betonmolen geplaatst waarna de andere ingrediënten werden toegevoegd....

 

Dat was dan eerder gewijd beton....  :-)

En Malenie, het was de Romein die gewapend werd, niet zijn beton.
Pas vredige Franse tuiniers wouden hun bewapening daarin kwijt.  ;-)

In Thailand zag ik een leuke variant: Een lenige Thai kruipt zonder hulpmiddelen in een bamboe om van een paar stammen de dunnere top en enkele zijsprieten af te kappen. Aldus beschadigt de kruin geen gebouwtjes en kippenhokken als de man die bamboestam omhakt. Dan blijkt de bamboe van ongeveer 9 centimeter doormeter, een buitenmantel van een flinke centimeter dik te hebben. Op de begane grond splijt hij met zijn machette de stam over een kort eind en trekt de helften verder over de hele lengte van toch nog tien meter uiteen, desnood bij een ongemeen weerbarstige cellenovergang nog even met lichte hulp van de machette. Dat blijft hij herhalen met de helften tot hij 16 of 32 lange staken met nagenoeg vierkant profiel van 1 x 1 cm heeft. Het is duidelijk dat men die splijttechniek niet kan toepassen om 1/3 af te splijten, want dan zou de dunste split afbreken in plaats van verder afsplijten. De dunne staken worden op maat doorgehakt en op de aarden vloer van de keuken in aanbouw weeft hij een mat met mazen van ongeveer 15 cm. Een ter plaatse met de schop op de grond aangemaakte specie die het midden houdt tussen een zware chappe en een beton, wordt tussen en over de mazen geschept waarbij men ook wat onder de bamboemat duwt. Het glad trekken gebeurt zoals bij ons. Ik heb geen idee over de duurzaamheid, maar ongetwijfeld is die vloer beter bestand tegen verzakkingen dan een ordinaire chappe.

Waarde aNoniem 7, het purper wordt gedragen door de "titulaire kanunniken" van het metropolitaan kapittel. En diegene onder hen die bijvoorbeeld "protonotarius" waren , droegen zelfs purperen flosjen aan hun hoofddeksel. Een titulaire kanunnik werd benoemd voor het leven, om ze onafhankelijk te maken in hun beslissingen. Het schijnt dat tegenwoordig de benoemingen beperkt zijn in tijd en dit zou dan weer tegen het kerkrecht zijn.

Some Human de wikilink goed gelezen? De Romeinen gerbuikten de techniek al, maar die techniek geraakte in onbruik. Hun metselspecie is tegenwoordig een gegeerd woord van vier letters in kruiswoordraadsels.

Dat is hier het koddigste geprek ooit. Metselpspecie en gewapend beton gemengd met titantollekes al dan niet met floche....en paarse sokken en pellerinekes in zwart en gekleurd met een biezeke. 

@malenie: Nee, de Romeinen kenden geen gewapend beton, ze maakten slechts beton.

Beton is een uithardende specie [mortel] vermengd met (onder relevante drukkracht) onbreekbare en niet rek- of samendrukbare vaste brokjes [zeg maar grind of kleine keien]. Om bij grote temperatuurschommelingen intact te blijven, dienen uitgeharde specie en brokjes een vergelijkbare uitzettingscoëfficiënt te hebben. Juist toegepast, kan zulk beton veel gewicht dragen, maar wordt het relatief moeiteloos uiteen getrokken zodat het nogal breekbaar is. Een bouwsel in Romeins beton, te weten een mengsel van kalkmortel met vergruizelde keramische stenen, steenslag of vulkanische as, heette opus caementicium en bevatte niet het bindmiddel dat wij nu cement noemen, Portland cement, maar o.a. vulkanische vliegas kon hun in houten bekistingen gegoten beton wel met de onze vergelijkbaar maken. De techniek [geschikte bestanddelen en verhoudingen voor de specie, materiaal van de steentjes, grootte(s) van de steentjes, verhouding specie/steentjes, beheersen van de droogtijd en ondertussen de temperatuur] raakte gedurende vele eeuwen verloren.

Dat wil niet zeggen, dat er nergens een soort metselspecie toegepast is geweest: zonder steentjes was (en is) die eerder een hechtmiddel dan op zich een bouwblok, al kunnen zandkorrels ervoor zorgen dat een dunne laag wel zwaar belast mag worden. [Hierdoor noemt Wikipedia 'mortel' een 'fijn betontype', technisch verdedigbaar maar een herdefiniëring van beton als 'stengel' en 'stam' verschillen.] Mortels van zand met kalk of leem zijn toegepast gebleven tot het bestanddeel 'cement' de kalk verving. De meest geschikte mortel voor metselwerk is niet noodzakelijk de beste om beton te maken.

Gewapend beton is (heruitgevonden) beton waarin bovendien, en allicht nooit eerder dan de 19e eeuw, behoorlijk trekvaste en eerder buig- dan breekbare lange kabels of staven, al dan niet vervlochten, vervat zijn. Normaal is dat een geschikte ijzersoort ['betonijzer' is geen simpel gegoten zuiver Fe (ferrum) uit de tabel van Mendeljev] maar desnoods gaat het zelfs met bamboe. Die 'wapening' zorgt ervoor dat het bouwelement bepaalde soorten belastingen, vooral trekkrachten, beter weerstaat dan één in gewoon beton als dat van de Romeinen. [Als Wikipedia mortel een 'betontype' mag noemen, dan is 'beton' nooit verdwenen en bovenal ook 'gewapend beton' al zeer oud want er werden tussen kalk en zand soms ook strohalmen gebruikt: zandkorrels hebben enig effect zoals grind, strohalmpjes zoals betonijzers. De wanden tussen gebintes van veel vakwerkhuizen waren vlechtwerken van wilgentenen waartussen en tegenaan leemmortel geplamuurd werd. Ik ga die geen 'gewapend betonnen muren' noemen, en mortel geen 'betontype'.]

Iets simplistischer staat het toch wel juist in die eerste zin op Wikipedia. ;-) Daarna staat er geen fout maar wordt verwarrend van betonspecie naar wapening gesprongen. De Romeinse techniek voor 1) een superieure specie met ook 2) daaronder gemengde steentjes, welk laatste kenmerk de term 'beton' rechtvaardigt, was verloren gegaan. Het eerste aspect werd pas in de 19e eeuw opnieuw bereikt. Het Wikipedia-artikel stelt niet eens duidelijk sinds wanneer er opnieuw steentjes in de specie gingen. De wapening is echter een negentiende-eeuwse nieuwigheid (tenzij we strohalmpjes of wilgentwijgen zouden meerekenen maar die eeuwenoude toevoeging werd in specie zonder steentjes, dus nooit in beton, toegepast). Eén van de Franse tuiniers stak rond 1845 zijn 'uitvinding', ijzeren wapening, slechts in mortel zonder steentjes: geen beton maar zogeheten 'ciment armé'. Bij de andere tuinier, Monier, wordt wel 'beton armé' vermeld.
Kortom: Gewapend beton bestaat pas sinds de 2e helft van 19e eeuw: eventueel rond 1868 (octrooi van Monier), Roger noemde 1870, mijn link over toepassing in ons land 1880 en een filiaal van dat Gents bedrijf presenteerde in 1889 gewapend betonnen objecten op een nijverheidstentoonstelling te Middelburg. Tegen de begindagen van de 20e eeuw zal elke bouwkundig ingenieur die bij grote werkzaamheden betrokken was, mnstens een principieel besef van gewapend beton gehad hebben.

Ik zocht me nog lang niet dood naar een vroegste toepassing te Mechelen, maar in elk geval kreeg in 1912-'13 het nieuwe station Nekkerspoel vloerplaten in gewapend beton. Wie nog meer wil lezen :) kan hier op 'Bibliografie' klikken en dan de bibliotheken aflopen.

Schitterende liturgisch vestimentaire terminologie, malenie!  :-))