De bestuiversvriendelijke hangende tuintjes van de Dobbelhuizen

met categorie:  

  

(foto's: J.Smets.  B: Michel en Marlies Clerebout-Frys, Jean Christiaens en Anita Maryns)

Eén ding moet je ze zéker nageven: het enthousiasme van de buren van de Dobbelhuizen werkt aanstekelijk!  De Dobbelhuizen is één van die straten van de buurt rondom Tichelrij en het Veer.  Enkele jaren geleden richtten een aantal geëngageerde buurtbewoners een actiecomité op, waarmee ze wilden ijveren voor meer verkeersluwte in hun straten rond de Kraanbrug.  Door dit gedreven samenwerken aan een project waarin ze geloofden, groeide de buurtbetrokkenheid, en evolueerde het actiecomité tot buurtcomité 'Rondom 't Veer'.  Met de regelmaat van de klok ontstonden nieuwe iniatieven, en liet men van zich horen.  Ook nu komen ze weer in het nieuws met een leuk, sensibiliserend idee.  De bewoners van de Dobbelhuizen fleurden hun gevels op met hangtuintjes die gevuld werden met bloemen die vriendelijk zijn voor vlinders, bijen en hommels... Met hun projectje willen ze de Mechelaars laten zien dat bestuiversvriendelijke, éénjarige bloemen een beter alternatief is voor wat we nu over het algemeen zien in onze bloemenbakken... 

 

 

Het moet gezegd: de straat ziet er bijzonder fleurig uit!  En dat merken ook de vele passerende fietsers of wandelaars die laveren tussen randparking en binnenstad.  Met Anita Maryns van het buurtcomité heb ik een babbel over het initiatief.  Prompt belt ze aan bij een aantal buren om fier te poseren voor één van de bebloemde gevels. 

 

                             

 

Met deze bebloemingsactie kiezen we resoluut voor bestuiversvriendelijke, éénjarige bloemen.  Graag zouden we zien dat het stadsbestuur en de Mechelaars voortaan kiezen voor dit soort bloemen.  Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.  Weinig tuinders bieden vandaag gekweekte éénjarige bloemen aan die bestuiversvriendelijk zijn.  In ons land wordt nog te vaak gekozen voor klassiekers zoals petunia's en geraniums. Maar we hebben het hier toch maar gedaan gekregen.  De bloemen die hier in deze speciale hangzakken geplant zijn, zijn dwergmargrietjes en slaapmutsjes.  Het idee kwam van ons buurtcomité, en de respons van de straatbewoners was erg groot.  Ouderen, jongeren, nieuwe Belgen: bijna iedereen wou hieraan meewerken.  Zo werden veertig hangzakjes aan de gevels gehangen.  We kregen de toffe medewerking van de Mechelse Tuinbouwschool waar we ons zaaigoed naartoe brachten.  Leraar Jos Lamberts heeft met zijn leerlingen gezaaid en verpeend.  Hun steun voor ons project was erg sympathiek.

 

De buren betaalden vijf euro voor het hangzakje, en de rest van de kosten werd betaald door de kas van het buurtcomité.  En dat is zowat de helft van het bedrag.

 

 

Het iniatief werkt echt buurtversterkend.  Zo zijn er buren die nauwlettend in de gaten houden of de plantjes niet te droog staan.  Echt: je voelt de betrokkenheid van de hele straat bij de zorg voor de plantjes.  De bijen zijn hier welkom!  Je merkt er hier trouwens al heel wat meer op.  Ook de bijen die sinds kort huizen op het dak van het Arsenaal heten we hier welkom! 

 

Anita vertelt dat de voorbijgangers enthousiast reageren.

 

Er worden complimentjes gegeven, en er worden ook regelmatig vragen gesteld.  Zo heb ik al passerende toeristen uitleg gegeven in het Frans of Engels.  Aan de stad hebben we de suggestie doorgespeeld via wijkregisseur Dirk Matteeuwsen, om voortaan ook te kiezen voor bestuiversvriendelijke éénjarigen.  Het zou fijn zijn mocht men de jaarlijkse terugkerende tienduizenden bloemen zou vervangen door deze soort.  We zijn er van overtuigd dat een dergelijke massale afname kwekers en tuincentra zeker zal motiveren om deze vraag in te vullen. De stad beloofde ons dat men dit idee binnenkort zou bekijken. Mechelaars die graag meer weten over ons iniatief, zijn erg welkom.  We zullen hen met plezier te woord staan!

 

 

Voorlopig is het iniatief van de hangtuintjes alleen zichtbaar in de Dobbelhuizen.  Maar ook de andere straten willen hun duit in het zakje doen om de buurt positief in de aandacht te brengen.

 

De mensen van de Thaborstraat zouden erg graag de hoge blinde muren van het Scheppersinstituut fleuriger aangekleed zien.  Geveltuinen zouden deze straat er heel wat aantrekkelijker kunnen doen uitzien.  De directie van de school is principieel akkoord, maar wil eerst de gevels renoveren.  Na deze opknapbeurt staan ze open voor het iniatief.  Ook de buren van 't Veer hebben een ideetje voor hun straat.  Aangezien hier in de wijk vroeger veel mensen woonden die actief waren in de stoelnijverheid, zouden ze het tof vinden mocht er aan 't Veer bij de Dijle een beeldje van een stoelvlechtster verschijnen.  Met deze vraag zijn de buren naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten gestapt...  En natuurlijk mogen we de Tichelrij niet vergeten die vroeger reeds de spits afbeet met sfeervolle Kerstverlichting...

 

"Is dit nog dezelfde straat?" hoor je deze weken vaak.  Jawel: dit iniatief toont aan dat met vereende krachten en flink wat enthousiasme erg veel mogelijk is.  'Rondom 't Veer' bewijst hiermee weerom dat ze één van de meest levendige buurten van de binnenstad is!  Hun iniatief verdient beslist navolging!

 

 

 

 

 

 

een goede raad: slaapmutsjes gewoon in de tuin zaaien was niet zo een best idee hier bij ons

ze overwoekeren heel de border en zijn niet weg te krijgen, na drie jaar komen ze nog altijd in groten getale terug

maar het is wel een tof gedacht die bloemenzakken

we zullen eens komen kijken als we passeren

als in de bloembakken petunia's staan en in de voortuin en achtertuin veel bijenlokkers is het dan ook goed? ja zeker hé.

Hopelijk werken provincie en stad goed samen: Kreeg de buurt al les van een compostmeester uit het Vrijbroekpark?  ;-)