Bart Van Loo & Eddy et les Vedettes gidsen hun publiek doorheen de wonderlijke wereld van het ChansonDe aanwezige melomanen lieten zich zaterdagavond 7 juni in de Mechelse stadsschouwburg volledig onderdompelen in de wondere wereld van het Franse Chanson. Bart Van Loo en Eddy et les Vedettes waren de deskundige gidsen doorheen de geschiedenis van het Chanson (en Frankrijk).

Van Loo vertelde, acteerde, ... danste (ja!) doorheen de boeiende verhalen, Eddy et Les Vedettes zorgden voor degelijke tot uitstekende muzikale vertolkingen ervan. Le beau Serge, Jacques Brel, Piaff, Aznavour, George Brassens, Jacques Dutronc, France Gall, Françoise Hardy, Charles Trenet, Michel Delpech, Monsieur Cent Volts - Gilbert Bécaud, ... ze kwamen allemaal langs...


De meesten onder ons kennen Bart Van Loo vooral van diens Frankrijkboeken – met steevast een link tussen een thema én het land. Literatuur, culinair, erotiek en recent: chanson. Het laatste concept leverde ook sterke verzamelcd’s op, Parijsbezoeken met vtbKultuur, eeuwige roem in ‘De Wereld Draait Door’ en nu deze wervelende show. Want wervelend dat was het. Entertainend, grappig en aanstekelijk, ja dat ook allemaal. Beginnend bij ‘Sultans of Swing’ (Dire Straits) om al snel bij het franse Chanson te belanden, nadat Bart ons vertelde over die essentiële Brel-lp waarmee het allemaal begon.

Van Loo en Eddy, die eigenlijk Frank heet, en zijn vedetten beroerden en ontroerden. Bart Van Loo vertelde boeiende verhalen àchter de liedjes en/of artiesten. Intriges en weetjes en/of opmerkelijke al dan niet waargebeurde verhalen. Zo kregen we ondermeer het verhaal van het onstaan van het Engels volkslied en de link met de fistel bij Lodewijk XIV. Wablieft? Jawel.

Dat France Gall sinds ze de dubbele connotatie kende die le beau Serge (Gainsbourg) eraan gaf aan ‘Les Succettes’ niet meer wil zingen, werd ons ook beeldig diets gemaakt.En er werd ook even stilgestaan bij de niet altijd even geslaagde verfranste Engelse rocknummers, al is ‘Champs Elysées’ zoals Joe Dassin het liet hertalen een echte topper. En je weet wel dat ‘My Way’ niét oorspronkelijk van Fank Sinatra is, toch?

Bart Van Loo’s vertelsels en getuigenis over diens eigen kennismaking met het franse Chanson waren het cement tussen de vele mooie vertolkingen door de uitstekende muzikanten. En er was ook ruimte voor wat publieksinteractie. Wie erbij was, zat misschien ook nog uren nadien die Claude François-“Ha!!” uit te voeren? Ja, geef dat maar toe, het màg.

Hoogtepunten? Het was allemaal sterk maar Aznavour’s ‘La Bohème’, 'La Foule' van Edith Piaff, ‘Les Feuilles Mortes’ (Yves Montand) en - vooral - Brell’s ‘La Ville s’Endormait’ staken er toch met kop en schouders bovenuit.

De setlist (tussen haakjes gecoverde uitvoerders, niet de auteur):

1. Sultans of Swing (Dire Straits) / 2. Je l’aime à mourier (Frances Gabrel) / 3. Bruxelles (Jacques Brel) / Sacré Charlemagne (France Gall) / 4. Poupée de Rire Poupée de Son (France Gall) / 5. Les Succettes (France Gall) 6. Comme d’Habitude (Claude François) / 7. Grand Dieu Sauve Le Roi (God Save the Queen)/ 8. Il n’y a pas d’amour heureux (Aragon/ Brassens) / 9. Le Marseilaise / 10. Auw Armes Etcetera (Serge Gainsbourg) / 11. La Bohème (Charles Aznavour) / 12. La Mer (Charles Trenet) / 13. La Vie en Rose (Edith Piaff) / 14. Les Feuilles Mortes (Yves Montand) / 15. Milord (Edith Piaff) / 16. La Foule (Edith Piaff)

17. Et Maintenant (Gilbert Bécaud) / 18. Nathalie (Gilbert Bécaud) / 19. Fiche Le Camp, Jack (Richard Anthony) / 20. Si j’avais un Marteau (Claude François) / 21. Champs Elysées (Joe Dassin) / 22. Je Veux de l’Amour (Robert Charlebois) / 23. Tous les Garçons et les Filles de mon Age (Françoise Hardy) / 24. Il est Cinq Heures, Paris s’Eveille (Jacques Dutronc) / 25. Je ’t Aime Moi Non Plus (Jane Birkin) / 26. Une Belle Histoire (Michel Fugain) / 27. Route Nationale 7 (Charles Trenet) / 28. La Ville s’Endormait (Jacques Brell) / 29. Medley: Aline (Christophe) – L’Eté Indien (Joe Dassin) – Le Vieux Mariées (Michel Sardou) – La Ballade des Gens Heurux (Gerard Lenorman) – Ca Plane Pour Moi (Plastic Bertrand) – Si Tu n’existait pas (Joe Dassin) – La Marseillaise – Non, Non Rien va Changer (Les Poppys) – Comme d’Habitude (Claude François)

30. Alexandrie, Alexandra (Claude François).

En met Bart Van Loo & Eddy et les Vedettes’ ‘Chanson. Une Belle Histoire’ kwam een eind aan een boeiend Mechels cultuurseizoen. Maar de programmatie voor 2014-15 ziet er ook goed uit. En voor de Clo-Clofans valt ‘Une Soirée avec Claude François ‘69’ aan te raden op vrijdag 1 mei 2015. Pascal Deweze en Nicolas Rombouts brengen dan ode aan Cloclo.

En Bart Van loo? Die werkt naarstig verder aan diens Napoleon-boek en vertelde ondergetekende nadien in de foyer dat er in 2015 een reprise van ‘Chanson.Une Belle Histoire’ zit aan te komen. Hou dus de webstek van Bart van Loo zeker in de gaten: www.bartvanloo.info
 

tekst en foto’s: © Markec

Bedankt Marc voor dit erg volledige verslag - het was inderdaad een TOPavond met Bart Van Loo en zijn trawanten. Wat hebben wij genoten én nagenoten met al die liedjes die opnieuw als oorwurmen in ons hoofd zaten ! 

Hier... la même chose .;-) Ik  zit nu ook weer met al die mooie melodietjes in mijn hoofd vol  herinneringen. Het was een heel toffe en fantastische ontspannende avond ik heb ervan genoten. Bedankt Bart Van Loo en Eddy et les vedettes, Bravo!  

Markec bedankt voor je mooie en zeer uitgebreid verslag.

Voor wie het miste, Bart Van Loo kondigde vandaag op zijn blog de reprise van 'Une Belle Histoire'-tour in 2015. Goed nieuws, toch?!


Lees het hier: http://bartvanloo.blogspot.be/