Gedenkboek Cavalcade van de persen gerold

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Het is traditie dat na elke Hanswijkcavalcade een gedenkboek wordt uitgegeven.  Het oudste dat hier bij mij op de boekenplank staat, dateert uit 1888, en heeft nog geen foto's, maar wel mooie, nogal fantasierijke steendrukken.  Sinds die Cavalcade is er wel al wat water door de Dijle gevloeid.  Elk boek is een product van de tijdsgeest.  Nu is het boek van de laatste editie van de eens om de 25 jaar uitgaande Cavalcade van de drukpers gerold.  Het is een fraai werk geworden met tal van foto's van het processiegedeelte en de Ommegang die er op volgde.  Ook al de namen van deelnemers en medewerkers staan er in vermeld.  Als ik Frieda Van Vaeck - al jarenlang coördinator van de Hanswijkprocessie - ontmoet in een vergaderruimte van het Aartsbisschoppelijk Paleis, oogt ze opvallend ontspannen.  Dit was wel wat anders in de volle voorbereidingstijd van de Cavalcade.  Het voorbereiden en coördineren van dit massaspektakel is dan ook een huzarenwerk.  Na twee geslaagde en gesmaakte uitgangen was het dan ook hoog tijd om uit te blazen.  Dat heeft ze dan ook even gedaan.  Alhoewel...  Op 18 mei gaat immers weer een Hanswijkprocessie uit, en da's amper een achttal maanden na de jublileumeditie.  En..toch moest er dan nog tijd worden gevonden om dit gedenkboek -  samen met kanunnik Etienne Van Billoen, samen te stellen...

 

Het resultaat mag er zijn.  Deze waardevolle herinnering telt zo'n 152 pagina's, 21,0 x 29,7 cm groot).  Het werd uitgegeven door Halewijn nv. en kost 30 euro.  Het boek kan je aanschaffen op het onthaal van het Aartsbisdom, Wollemarkt 15  van maandag tot vrijdag (9u-12u30 en van13u30 tot 16u30).  Maar je kan het ook kopen in het Liturgisch Centrum De Peerle in de Varkensstraat, of bij boekhandel Salvator in de Befferstraat.

 

Het was een hele klus om uit de massa's foto's de meest representatieve te kiezen.  Luc Hilderson nam de meeste foto's voor zijn rekening, maar ook werd een selectie gemaakt uit de kiekjes van andere fotografen en fotoclub Zefoda uit Zemst.

Het boek bevat een voorwoord van kardinaal Godfried Danneels, een geschiedkundig overzicht van het Hanswijkgebeuren en de randevenementen van dit jubeljaar.  Ook het centrale thema wordt belicht, en er wordt een blik geworpen achter de schermen tijdens de voorbereidingen.  Iedereen die z'n steentje bijdroeg, ziet z'n naam vermeld.  En ook dat is traditie. 

Blader je even mee door het gedenkboek van deze twaalfde editie?

 

Het oudste gedenkboek dat ikzelf heb, dateert dus uit 1888.  Toch werden ook al eerder zulke boeken uitgegeven. Het eerste werd gedrukt in 1838.

 

Dit is één van de mooie tekeningen uit het boek van 1888:

De begeleidende tekst was nog tweetaling: in het Nederlands en het Frans:

 

In het boek van 1913 duiken de eerste foto's op.  In zwart/wit:

 

25 jaar later - na de Cavalcade van 1938 was er weer een nieuw gedenkboek:

 

In 1963 zie je de eerste kleurenfoto's:

 

 

25 jaar geleden - in 1988, rolde dit boek van de drukpers:

 

Op 18 mei gaat de Hanswijkprocessie weer door.  De voorbereidingen zijn volop aan de gang.  En da's niet niks.  Toch kan men nu voortborduren op de jublileumeditie.  Het concept van de processie is nagenoeg ongewijzigd.  Immers: wagens, kostuums en draaiboek zijn pas totaal vernieuwd.   Dat maakt het voor de organisatoren nét iets minder hectisch..

 

 

 

 

 

Wanneer het eerste gedenkboek gedrukt werd, zou ik niet weten. Zeker zijn er voor 1838 al wel voorafspiegelende beschrijvingen van Mechelse Cavalcades uitgegeven. Naast de 25-jaarlijkse grote Hanswijkviering zijn er trouwens verscheidene andere geweest, zie 'Cavalcade' op Mechelen Mapt, met onder 'Bronnen' o.a. links naar enige online leesbare beschrijvingen. Alvast HIER naar die voor de Sint-Romboutsmilleniumviering van 1775, de eerste van een traditie met 50-jarige periodiciteit.