Een kunstzinnige zaterdag...

  

(foto's: Jan Smets)

Een op de Dijle drijvende diva die opera-aria's over het water deed golven..., een zingende ijscoman in de Bruul en een ballet voor danser...én graafmachine op de Grote Markt...  Dit kon je allemaal meemaken op deze zonnige zaterdag in de binnenstad.  Het Festival van Vlaanderen opende met deze verrassende en originele ingrediënten editie 2014 van 'Mechelen hoort stemmen'.  En: dit alles werd gesmaakt door een toch wel talrijk opgekomen publiek en toevallige passanten.  Het was niet het enige kunstzinnige evenement vandaag.  In het Cultuurcentrum kon je 'Het Groote Kunstdepot' binnenlopen.  Ook morgen kan je er nog terecht voor deze knappe expo.  Het is meteen de start voor de maand van de Groote kunst...

 

  

  

  

                   

                                

 

Het is een uiterst boeiende tentoonstelling.  144 deelnemers tonen er 420 kunstwerken in één groot depot!  Het resultaat mag er méér dan zijn.  Leuk is het dat je met vier zelfklevende duimpjes je favoriete kunstwerken mag nomineren.  Morgen, zondag 27 april kan je nog terecht in het Cultuurcentrum tussen 13 uur en 18 uur.  Tenminste als je dan niet verwijlt op de bloemenmarkt in Hombeek of ergens verdwaald bent op de vele activiteiten van de Erfgoeddag... Maar misschien kan je dit wel proberen te combineren.  Ja: er is ook zovéél te doen dit weekend.

De expo in het Cultuurcentrum is de start van 'de maand van de groote kunst'.   Van 3 mei tot 25 mei - telkens van donderdag tot zondag van 13 uur tot 18 uur, kan je de 'Groote Kunstexpo' bezoeken.  Curator Guillaume Bijl selecteert uit het aanbod van het Groote Kunstdepot.  Samen met de keuze van de kinderjury en van het publiek is dit wat je te zien zal krijgen. 

Op zaterdag 3 mei is er dan 'het Groote Laweit' gepland.  Harmonieeën en fanfares luiden dan 'de Groote Kunstexpo' in!  (en dit tussen 11 uur en 18 uur).  Ook vandaag was er al heel wat mooie muziek te horen in het Cultuurcentrum.  Leerlingen van het conservatorium lieten het beste van hun kunnen horen terwijl je je ogen de kost kon geven aan de beeldende kunst: knap samenspel van diverse kunstvormen!

 

  

 

De straten en pleinen van het centrum waren vandaag gevuld met muziek.  Verschillende gratis pop-up! concerten dompelden de stad onder in een vrolijke en artistieke sfeer.  Dit openingsfeest is het startschot voor een drie weken durend muzikaal avontuur.  Je kan er meer over te weten komen op de website:   www.mechelenhoortstemmen.be

Er was vandaag een gevarieerd aanbod te horen.  Wereldstemmen konden je beroeren in de boekhandels Salvator en De Standaard,  in Pain Quotidien én in een berbertent op de IJzerenleen.  Het was meteen een knipoog naar 50 jaar diversiteit in onze stad.

In de jeugdbib konden jonge kinderen een muzikale voorstelling bijwonen van Ton Meijer.  De liefhebbers van het werk van dichter Herman De Coninck konden een optreden met woord, muziek en zang meemaken in De Zondvloed.  Aan de hand van gedichten, en herinneringen van Kristien Hemmerechts werd zo een 'portret' geschetst van de Mechelse poeët.  Eveneens in de Zondvloed gingen Klara-presentatrice Katelijne Boon en mezzosopraan Christianne Stotijn met mekaar in 'dialoog'...

Overal waren stemmenconcerten  en koperblazers te horen - van de kathedraal tot de Grote Markt, Vismarkt, Fonteinbrug tot Veemarkt... 

Het grote publiek wist de Drijvende Diva wel te appreciëren.  Gezeten op een schots van witte paraplu's en begeleid door twee waterlakeien, bewoog een operazangeres zich op de Dijle tussen Vismarkt en Haverwerf!  Deze originele act kon op veel bijval rekenen. 

Nét zoveel succes had het ballet voor danser en graafmachine op de Grote Markt.  Dit was gewoon verbluffend wat danser Philippe Priaso liet zien.  Op het ritme van een klassieke soundtrack   (Maria Callas weet je wel...) toonde 'Transports Exceptionnels' een spektakel om 'U' tegen te zeggen. 

'Luciano Gelati' serveerde met humor en de mooiste Italiaanse liederen zingend, ijsjes aan de omstaanders in de Bruul...

Mechelen hoort stemmen heeft de start niet gemist.

Vandaag was het heerlijk toeven in onze stad - een vrije zaterdag in lentesfeer met een cultureel en kunstzinnig kantje: da's om van te snoepen...

 

 

 

 

 

de beslommeringen rond een dubbele eerste communie hebben me weerhouden om ten volle van dit kunstevent te genieten. Wat ik wel mee kon pikken is het zeer originele graafmachineballet.

Dit ballet kon duidelijk ook wel gesmaakt worden door de Japanse toeristen.

@lieven:
Bemande gracieuze robotten! Díe krijgt men in Nippon niet te zien. Klik-klik klik-klik ric-oh nik-on can-on son-y fuj-i lum-ix klik-klik. Busje kwam zo?  ;-)