Battel Brouwt Bier

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

De Mechelse wijk Battel heeft binnenkort haar eigen bier!  Jawel. Je dient nog wel een maandje geduld te oefenen om je lippen aan het glas te zetten en jouw smaakpapillen te verwennen met dit unieke bier.  Het is het oudercomité van de Basisschool De Ark, gelegen aan de Wolverbosstraat, dat het iniatief voor het brouwen heeft genomen.  Daar is natuurlijk geen commercieel doel aan verbonden.  Dat spreekt vanzelf.  Een school is nu eenmaal géén brouwerij.  Maar het gelegenheidsbier met de toepasselijke en voor de hand liggende naam 'Batteleir' wil een feestelijk accentje toevoegen aan het jublileumjaar van de school die dit jaar 150 jaar geleden werd opgericht.  Directeur Mark Vermoesen zag het ook wel zitten en gaf zijn fiat.  Een heel feestprogramma staat op stapel.  'De Batteleir' wil hierop klinken.  Enne..., misschien zit er voor de toekomst nog wel potentiël in. Maar dat gaat dan verder dan het oorspronkelijke doel van het oudercomité: Misschien zullen een aantal Battelse café's het bier ook willen schenken nadien...  Dit valt nog af te wachten.  Het zal natuurlijk ook te maken hebben hoe de bierproever 'de Batteleir' zal beoordelen, én van de onderhandelingen met deze drankgelegenheden.  Bert Seps - voorzitter van het oudercomité - is er alvast gerust in.  Het bier zal scoren!

 

Krijgt Mechelen naast de succesrijke Ankerbieren er een klein broertje bij?  De bierliefhebber kan zeker uitkijken naar 24 mei om het schuimende vocht te proeven.  Op het schooffeest wordt 'de Batteleir' gelanceerd...

 

 

De  vele dozen met een voorlopig aantal van 1040 flessen staan opgestapeld in de oude, fotogenieke kelders van de school...  Bert vertelt er me wat graag over...

 

Ik kwam op het idee om een Battels gelegenheidsbier te laten brouwen, op een bierproefavond in de microbrouwerij TRIEST in Tisselt.  TRIEST is inderdaad een kleine en artisanale brouwerij dat toch al wel in de prijzen is gevallen met z'n brouwsels.  Een blind-proeverij test welke smaak je het meest apprecieert.  Met die gegevens is de brouwer aan de slag gegaan.  Het leverde een blond, bitter en erg hoppig bier op; een zomers drinkbier.  Het is een bier van hoge gisting, geworden, puur met drie soorten hop gebrouwen.  Er zijn geen kruiden aan toegevoegd. De Batteleir was geboren! 

 

www.dentriest.be

 

                           

(foto's oudercomité.  Vlnr: Koen Beullens, ouder - Frank Stoop, oudercomité - Mark Struyf, brouwer - Bert Seps, oudercomité - Mark Fonteyn, oudercomité)

 

Het schoolfeest is de ultieme test.  Dan kan het bier, dat in flessen van 75 cc wordt aangeboden aan de prijs van 6,5 euro, worden geproefd!  Het etiket werd ontworpen door een lid van het oudercomité - Inge Tanghe.  www.madebydesign.be

 

Vier Battelse café's zullen mogelijk het bier in de nabije toekomst schenken.  De Biechtstoel aan de Arkkade, in de schaduw van de Sint-Jozefkerk, Het Bergske aan de Dijle, Den Eik aan de Battelsesteenweg en Het Molenhof aan de Gentsesteenweg worden overwogen. Het bier zal dan ook in kleinere flesjes te verkrijgen zijn.  Het oudercomité gaat met de cafébazen praten hierover...  Binnenkort meer hierover.

 

 

Het wordt voor de basisschool De Ark de start van een feestelijk jubileumjaar.  Het 150-jarig bestaan van een school mag immers niet ongemerkt voorbijgaan.  Dat vond Geert Laarmans die zowat de trekker en coördinator is van het hele feestgebeuren.  Een schitterende website werd op poten gezet, waarop de geschiedenis van de school wordt belicht, en waarop tal van oude (klas)foto's staan.  Vele oudleerlingen gingen op zoek naar plaatjes van lang geleden en stuurden ze naar de werkgroep.  Het resultaat mag gezien worden!  Ook het programma van de 'Jubilee' is er natuurlijk op te vinden.  Te onthouden vallen zeker een Wandelzoektocht door Battel die zal lopen van juni tot september, en waar uiteraard niet alleen oudleerlingen op welkom zijn, een Jubilee Kaas-en wijnavond op 27 september, en een heuse 'Battel-Kwis' op 28 november...

www.150jaarschoolbattel.be

 

Voorzeker géén ... klein bier!

Wie niks met de school te maken heeft, maar toch belangstelling mocht hebben in het bier 'de Batteleir', neemt best contact op met het oudercomité van deze school:

oudercomité@vbsdeark.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben, zoals de meeste niet-katholieke Battelaars, een kind van de Spreeuwen, niet van de Ark. Maar ik ben niet fanatiek, dat biertje wil ik zeker wel eens proeven...Een hoppig blondje, dat klinkt goed voor iemand die van trippel, Orval en de speciale Triple Hop serie van den Duvel houdt...