Virtuele spits van de Sint Romboutstoren of een mens mag al eens dromen . . .

met categorie:  

In de wondere wereld  van Photoshop is heel veel mogelijk. Bij het afwerken van het panorama van de stad kreeg ik het idee voor deze foto: hoe zou hetzelfde panorama eruit zien met een volledig afgebouwde Sint Romboutstoren? Ook uit nieuwsgierigheid naar de verhouding tussen de stad en het gedurfde bouwplan van de architecten Keldermans, wou ik dit eens zien. Ik ben geen expert in middeleeuwse bouwkunde, maar dit zou toch ongeëvenaard geweest zijn. Enfin men mag al eens dromen.

 

Eventjes over de foto zelf.  Zoals velen wel weten, bestaat er een maquette van de volledige toren gemaakt door C. Joosen. Deze is ( of beter:  was) te vinden in de kathedraal. Ik heb ze meermaals gezien en het was heel bijzonder om op deze wijze toch een concreet idee te hebben over de omvang van het ontbrekende deel en ook van de mooie harmonie van het oorspronkelijke ontwerp. Mijn idee was om de maquette nog eens met veel detail te fotograferen en een deel van de foto te gebruiken om de bestaande toren aan te vullen. Maar door vooraf wat te googelen (niet met –ch), wist ik al uit een repliek van Jan Smets op zijn eigen bijdrage over ‘de put van Busleyden’ op deze eigenste Mechelen Blogt, dat de maquette er niet meer is. Bij navraag in de kathedraal ben ik niet veel wijzer geworden: er zou bij werken in de kerk, iets bovenop gevallen zijn?  Dan maar verder gezocht en gelukkig toch fotomateriaal van deze maquette online gevonden, bij de Beeldbank Mechelen. Met de schuif op maximaal vergroten, heb ik uit een aantal schermafbeeldingen, zo een foto kunnen samenstellen met voldoende beeldpunten.  De huidige toren is een ruime 97 meter hoog. Het originele ontwerp zou 167 meter hoog geweest zijn. 70 meter op een totaal van 167 is meer dan twee vijfde. Op deze wijze kan je dezelfde verhouding toepassen op het aantal beeldpunten van de huidige toren en van het ontbrekende deel.  Dan volgt de fotobewerking om het aspect van de toren na te bootsen in het virtuele deel. Daar zijn we toch weer even mee zoet geweest. Let wel, de foto geeft een impressie van het geheel en is niet een geheel exacte weergave. De reden is dat de maquette alleen in een vooraanzicht  en onder 45° gefotografeerd werd.  Ik heb dus het vooraanzicht moeten nemen, terwijl je vanop de Lievevrouwetoren kijkt op de zijkant.

Om, met het vergrootglas, deze volledige toren eens onder de loep te nemen, verwijs ik met deze link weer graag naar mijn website.

Tot slot heeft dit onderzoekje mij ook geleerd dat de fundamenten van de toren meer dan volstaan om het extra gewicht van de spits te dragen. Een student van het Hoger Instituut De Nayer, heeft dit in het begin van de jaren zeventig van vorige eeuw onderzocht. Het klassieke verhaal over de bouw op koevellen in drassige grond is een mythe. De huidige toren geeft met zijn 42.000 ton, een druk van 6.5 kg/cm² op de ondergrond. Door te toren volledig af te bouwen zou dit uitgekomen zijn op 7,5 kg/cm². In deze studie is de drukkracht die de fundering aankan, berekend op 13 kg/cm². De toenmalige architecten wisten dus blijkbaar zeer goed waar ze mee bezig waren.  Spijtig, spijtig.

Veel  kijkplezier,

Wilfried

oh lieve Sint Rombouts toren

hoog boven 't Vlaamse land

wij zijn in uw schaduw geboren

zo hecht aan u verwant

nooit zullen wij vergeten

de dapp're gouden haan

voor u lieve toren

zal steeds ons hart slaan

blijf daar voor eeuwig staan

 

Knap werk Wilfried!   Leuk om het nu ook eens in kleuren te zien. Tot dusver moesten we het stellen met een z/w foto.

met dank aan Jef Van Ransbeeck voor het A4 negatief

Bedankt! Ik heb de blog van 29 november 2007 over deze foto teruggevonden. Zeer mooi beeld. Onder een hoek van 45° gezien kijk je door de bovenste steunberen en krijg je een nog ranker silhouet. Uit de reactie van Jef Van Ransbeeck in de blog kan ik wel niet opmaken hoe de originele plaat tot stand kwam. Is het bovenste deel erbij getekend? Zou hier iets over bekend zijn?

Schitterend werk, maar er ontbreekt iets. De wijzerplaten!

Schitterend gedaan! Erg fijn om eens een actueel beeld te krijgen van hoe het zou moeten zijn! Ik heb het alvast via mijn Facebook pagina gedeeld. (detail van de onbrekende wijzerplaten laat ik even in het midden) ;-)

Nét echt!  Proficiat Wilfried.  Ik hoop van jou nog origineel fotowerk te zien op Mechelenblogt...

Het is allicht de ultieme wens van elk soort fotograaf, dat zoveel mogelijk mensen haar/zijn foto's kunnen zien. Ik ben dus wel blij met deze extra aandacht voor mijn virtuele torenfoto. Ik ben natuurlijk zeker zo blij met de positieve reacties hier op de site, waarvoor ik iedereen wil bedanken.

@ Wilfried

Roger Kokken staat er steeds op zijn bronnen te vermelden. Nochtans heb ik aan deze kathedraalsfotomontage zelf niet zoveel bijgedragen.

Hier uitleggen hoe waar en wanneer ik deze montage in bezit kreeg en kon bewerken is een te lang verhaal om er de Verenigde Mechelse  Bloggers mee lastig te vallen

Indien het je moest interesseren stuur mij dan een mailtje op

jevara@telenet.be

Alleszins knap fotowerk van jou!

Ben ik nou de enige die dit lelijk vind ? Niet de fotomontage, maar het idee van een toren van 167 meter. Deze middag nog even over de Grote Markt gewandeld en iedere keer treft mij het harmonieuze geheel van markt en toren. Met een toren van 167 meter wordt volgens mij het oud-schepenhuis, de Beiaard en het stadhuis weggedrukt en een beetje herleid tot smurfengebouwen.

@Janarthurleo

Ik denk niet dat gij de enige bent die dat denkt maar ik denk wel dat gij de enige bent die dat durft te zeggen. -)

Wie zegt dat GL?  Ik denk er juist het zelfde over.  En met mij velen als ik de poll in GvM volg. Deze foto is uiterst knap uitgevoerd en geeft een betrouwbaar en levensecht beeld van hoe-het-zou-kunnen-geweest-zijn.  Maar ik hou van de vorm van onze toren zoals hij nu is: met die stoere, 'mannelijke' uitstraling die hij heeft.  Dit heeft met beeldvorming te maken.  We hebben immers nooit anders gekend.  Een spits zou misschien buiten alle verhoudingen zijn met de rest van de bouwwerken van onze stad, en zou het 'karakter' van onze toren grondig veranderen.  Sint-Rombout zou een 'vrouwelijker' uitstraling krijgen.  Nee: méér dan aardige foto, maar niet realistisch om dit ooit uit te voeren.  De spits is er ook nooit geweest - in tegenstelling met het torenuurwerk dat er eeuwen aan gehangen heeft.  Da's wat anders. 

Idd Jan,  we hebben de toren altijd gekend zoals hij nu is.  Moesten ze "in 't stad" de spits van de OLV toren afbreken, en een stuk laten staan zodat het overschot enige overeenkomst met St Rombouts  zou vertonen, de sinjoren zouden dat ook lelijk vinden.  Veel hangt er vanaf hoe je er mee opgegroeid bent.

Persoonlijk zou ik het niet lelijk vinden moest die spits erop staan, maar... "ieder zijne meug".

Dat de gebouwen bij de Grote Markt gesmurfd zouden geworden zijn door een voltooide Sint-Rombouts... was toch juist de oorspronkelijke intentie. Mooi had hij zeker wel geweest maar zijn karakteristieke bekomen vorm is herkenbaarder en maakt hem allicht even beroemd als de hoogste van de wereld zou geweest zijn. Aldus en met de smaak der gewenning, sluit elke kosten/batenanalyse een groeiende toren uit. Maar I, II, III, IIII, V, VI, VII, VIII, IX, X. XI en XII horen in viervoud verguld opgehesen.