Panorama vanop de Onze-Lieve-Vrouwetoren

met categorie:  

Panorama Mechelen

Dit is mijn eerste bijdrage aan deze sympathieke website. Ik leg even uit hoe dit ineenzit.

Ik ga wel eens graag ergens bovenop staan en liefst goed hoog. Een wegwijzertje met “panoramisch uitzicht” of iets in die aard - en in alle talen die ik begrijp - volg ik dan ook altijd zonder veel bij na te denken. Dat is natuurlijk zoals bij iedereen, om te genieten van een bijzonder uitzicht.  Maar meestal schroef  ik dan een beetje later een stevige zoomlens op mijn fototoestel en start met fotograferen, van links naar rechts en terug, rij per rij, tot ik het hele plaatje heb. Dat levert gemiddeld tussen vijftig en honderd foto’s op.  Naderhand puzzel ik hobbygewijs, het hele zaakje aan elkaar tot alles zo goed mogelijk klopt.  Aan het panorama van deze bijdrage heb ik, met tussenpozen, toch een klein half jaar gewerkt. Op de grote foto, die zo ontstaat, kan je dan goed inzoomen. Op die manier neem ik de kijkervaring van het moment een beetje mee naar huis. Naderhand kan je ook bepaalde hoekjes en plekjes wat meer in detail bekijken.

Bij de laatste Open Monumentendag in Mechelen, was de toren van de  O.L.Vr.-over-de-Dijlekerk toegankelijk. Die stond al even op mijn lijstje van interessante plekjes, voor een uniek uitzicht op de kathedraal en de Noordzijde van Mechelen. Ik ving echter bot. Het bezoek eindigde onder de klokken. Het laatste deel van de beklimming was te riskant voor het  bezoekersaantal van die dag. Gelukkig was er ook Wannes Vanderhoeven, die iedereen  liet genieten van zijn virtuoze orgelspel . Hij stelde voor om later eens terug te komen om samen op de toren eens een kijkje te gaan nemen. Zo is dat een maandje later toch nog goed gekomen. Ik heb ook met Wannes afgesproken dat ik de Mechelaars zou laten meekijken naar wat dit heeft opgeleverd. Op zijn aanraden ben ik dus bij Mechelen Blogt terechtgekomen. Waarvoor nogmaals dank.

De originele panoramafoto is te groot om via een webpagina te downloaden (4,7 Gb met  59.000 x 15.720 beeldpunten of bijna 1 miljard in totaal).  Het voorbeeld bovenaan is verkleind naar een normale weergave op een webpagina. Je kan hier dus niet op inzoomen. Deze detailfoto’s (Huis De Zalm en de brouwerij Het Anker)  tonen enkele “ingezoomde” plekjes van het panorama.

Om het panorama op deze wijze te onderzoeken, moet je deze link volgen naar mijn website.  De originele foto is hier in een zeer groot aantal stukjes gekapt en ook verkleind. Het begint bij een verkleinde weergave van het hele panorama. Onderaan in het beeld  zijn controleknopjes weergegeven, waarmee je bijvoorbeeld kan inzoomen. Naarmate je meer inzoomt wordt het beeld samengesteld uit nieuwe deelfoto’s, op maat van het computerscherm.  Hierop moet je soms even wachten, maar je download alleen het ‘kleine’ stukje dat je wil zien en nooit het hele bestand. Gelukkig maar.

Wie het wil zien moet dus even uitwijken naar mijn website en wat leren spelen met de knopjes, zoals klikken op een plaats die je wil vergroten, verslepen met de linkermuisknop ingedrukt  enz. Er staat ter plaatse ook nog wel de nodige uitleg bij.

Wanneer je  deze link volgt, kom je terecht bij een nog nauwkeurigere foto van de kathedraal. Hier kan je naar hartenlust inzoomen op alle details van de toren en het kerkgebouw.

Ik wens iedereen een aangename kijkervaring. Veel kans dat je dan, net als ikzelf, snel onder de indruk bent van het complexe beeld met de talloze pareltjes van historische architectuur die de binnenstad van Mechelen rijk is en die hier een beetje samenkomen. De machtige kathedraaltoren blijft hierin de onbetwiste hoeder van de stad.

Dank bij voorbaat voor het kijken en Succes!

Wilfried

Ronduit spectaculair Wilfried!  Ik bekeek hem juist al even gedetailleerd...  Verbluffend.  Proficiat!!  Je hebt een prachtuitzicht vanop deze toren.  Ik was er ook al op.  Zo krijg je toch een heel ander panorama met Sint-Rombout IN beeld, ipv op de skywalk...

Super!

Als je iets soortgelijks wil doen op de SintRomboutstoren hou ik me ter beschikking om je toegang te verlenen.

Dju, staat die verrekte toren toch in de weg om ons huis te kunnen zien zeker! ;-)

wat een scherpte, een fantantisch beeld van het centrum; tof om dit op Mechelenblogt te zetten

 

Fan-tas-tisch.  Hier kan men alleen maar in superlatieven spreken. Bedankt Wilried !  Meer van dat !

Heel erg knap!!

Ga je het panorama toevallig niet nog uitbreiden tot aan de Brusselpoort? :)

Allemaal goed en wel. Maar waar is Wally?

Prachtig. Meer van dat.

Heel knap!

Knap, heel knap. Werden de foto's genomen vanuit het overvolle euh... klokkɘnoas me sentraal frutkot van dɘn beiaardeer, of raakt men met halsbrekerij toch nog hogerop bij een opening? Wilfried kon van een zonnig weertje genieten, mooier dan de grijze Open Monumentendag. De IJzerleen viel me direct op: Hier zijn de gevels bijna compleet te zien; van het standpunt dat de gewone bezoekers konden bereiken, waren slechts de toppen te bespeuren geweest. Van de Sint-Romboutskathedraal echter, stonden daarvandaan het schellekenstorentje en de nok van het schip strak afgetekend tegen de lucht, wijl van de gotische ramen in de zijbeuk zonder te storen nauwelijks enkele meters minder te zien was.

Van het Heilig Hart (ten NW van Onslivraove) tot het Speelgoedmuseum (ten NO), staat heel het noordelijke kwadrant van Mechelen in beeld. Maakte Wilfried ook in de andere windrichtingen zulke panorama's, of was dat onmogelijk? Voor bezoekers van de Monumentendag bleef slechts het oosten uitgesloten, gehinderd door het voor hen nog te hoge dak van het schip van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar raampjes gaven wel zicht op de kwadranten in westelijke richting (Leest tot nog net onze waterige antennetoren) en zuidelijke (Brusselpoort, tot de koeltorens van Vilvoorde en het Atomium).

Schitterend! Alweer een mooi instrument om onze stad te promoten bij wie er nog niet is geweest!

Beste Mechelen Blogt lezers,

Bedankt voor de aanmoedigende reacties. Dat doet natuurlijk veel plezier.

Wie weet komt er nog wel een gelegenheid om ook nog andere delen van de stad  op deze wijze in beeld te brengen. Er zijn nog genoeg belangrijke mooie gebouwen die hier niet op staan.

Het is natuurlijk wel zo dat, door de plaats van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, het deel van  Mechelen uit dit panorama, het mooist is weer te geven.

Vriendelijke groeten!

PS: @Sarah Staessens: van de omgeving van de Brusselpoort heb ik op hetzelfde moment ook nog een aantal opnamen gemaakt. Weliswaar veel beperkter dan dit panorama. Ik kijk wel eens of ik hier iets kan van maken en dan post ik het wel.

Bij mij kijk je wel recht binnen in de slaapkamer :-))