Klaas zonder Yevgueni et en Français: Delrue mist start niet... à Malines!Met een franse achternaam en roots zo dichtbij Frankrijk en alsook de passie voor het franse Chanson wekt het misschien geen verbazing dat Klaas Delrue het eens in de taal van Molière zou proberen. Voorbestemd of niet, nu Yevgueni even op pauze staat, kwam het er alleszins van. De Yevgueni-voorman stelde zaterdagavond 8 maart 2014 in Cultuurcentrum MechelenRisquons Tout’ voor, het album met franse liedjes dat Klaas uitbrengt onder diens achternaam Delrue.

Wat bleek: de mayonaise pakt! De liedjes die Klaas schreef, samen met broer Thijs, zijn stuk voor stuk sterk, zowel tekstueel als muzikaal. Klaas kan het ook zonder Yevgueni en Delrue miste zijn start niet.

De set was opgebouwd rond het nog okselfrisse album ‘Risquons Tout’ afgewisseld met een goedgekozen juweeltjes uit het franse chanson. Daar zaten ook enkele absolute helden bij van Klaas, zoals George Brassens en Renaud, zelf een bewonderaar van Brassens. Klaas’ cover van Renaud's ‘Son Bleu’ was subliem. Nu we van Renaud, opnieuw Mister Renard*, die de oude demon alcohol omarmt, voorlopig weinig muzikaals moeten verwachten, is dit een mooie troostprijs. Moge Renaud opnieuw Docteur Renaud* worden en zich opnieuw herpakken. Een wens die fans zoals Klaas en ondergetekende onderstrepen.

Ook erg sterk was Delrue’s interpretatie van Gainsbourg’s ‘Le poinçonneur des lilas’ (1958) en het was ook fijn om Aznavour’s ‘Une Enfant de Seize Ans’ te horen, hier beter bekend in de Lenaert Nijgh/Boudewijn de Groot-bewerking ‘Een meisje van zestien’.

Maar het ging natuurlijk vooral om ‘Risquons Tout’ zaterdag. Met dat riskeren valt het wel mee. Klaas en de zijnen, waaronder toetsenwonder Ad Cominotto en Yevgueni-gitarist Patrick Seenaerts, legden een foutloos parcours af. En français, behalve de bindteksten dan.

Het bij elkaar geschreven franstalige oeuvre mag er zijn. Met instant favorieten zoals ‘A la Gare’ waarmee de set opende, het bloedmooie ‘Elisa’, het schrijnende verhaal dat ‘Seul’ is, en vergeten we zeker ‘Echolalie’ niet. In ‘Cous Pétants’ spreekt Klaas zich uit over de bankencrisis, of hoe je eens goed kwaad maken ook sterk songmateriaal oplevert. Erg leuk was ‘Fenêtres’, jawel een fraaie vertaling en hertaling van ‘Propere Ruiten’ van Yevgeuni.

Natuurlijk zat ook de single ‘Pacman’, ofwel de lotgevallen van Clyde, in de set.Mooie, al dan niet herkenbare, verhalen, fijne melodieën, liedjes die stuk voor stuk kleine kunstwerkjes zijn: dat lukte Klaas al goed in het Nederlands, en nu dus ook het Frans. En moet het nog gezegd dat Delrue’s stem ook heel mooi klinkt en Français?

Enige puntje van kritiek: Klaas’ stem had wat prominenter in de geluidsmix mogen zitten, zodat we nog meer konden genieten van de mooie liedjes.

Delrue besloot de set met "nen echte plakker", de titeltrack ‘Risquons Tout’. Klaas had een discobal bij die hij eigenhandig installeerde. Het koortje dat op de CD meezingt, ‘Choeur de La Rue’, bleek ‘toevallig’ aanwezig in de zaal en werd door Klaas om vocale versterking gevraagd, of wat had je gedacht. En klaas slowde met een gelukkige jongedame uit het publiek.

Als bis kregen na een mooi ‘Avion’ een verrassend swingend en rockend ‘Les Cactus’ (Jacques Dutronc) met fijn gitaarwerk van Patrick. Na de slotakkoorden was het aanschuiven geblazen bij de CD-stand. En terecht: fijn plaatje!

Ergens lazen we dat Delrue’s Frans niet perfect was. Dat is wellicht waar maar we merkten er bitter weinig van. En wat dan nog: Klaas kan het duidelijk ook in het Frans et sans Yevgueni. Al moeten de fans niet panikeren want Yevgeuni staat maar alleen even ‘on hold’. Hopelijk kan Delrue beide projecten mooi combineren in de toekomst.

Setlist:
A La Gare / Pacman / Elisa / Pas Que Je Voulais Pas / Le poinçonneur des lilas (Gainsbourg) / Une Enfant de Seize Ans (Aznavour) / Fenêtres / Echolalie / Seul / Les Amoureux de Bancs Publics (Brassens) / Son Bleu (Renaud) / Cous Pétants / Crème Solaire / Risquons Tout // Avion / Les Cactus (Dutronc).

[ (*) Docteur Renaud, Mister Renard, was in 2002 een verwijzing naar het overwinnen van de alcoholverslaving en het weervinden van de muze. Mister Renard verwijst naar de verslaving, de dokter naar de gezonde Renaud - nvdr ]

Risquons Tout’ is uit op het label Petrol. Delrue speelt nog in Het Depot in Leuven op 20 maart en trekt dan naar Eeklo, Beveren, Deinze, Dranouter, Menen en Gent. Meer info op www.delruemusique.be.be
 

tekst en foto’s: © Markec

Beste,

 

Toch even reageren dat het koortje écht wel onvoorbereid op het podium werd geroepen door Klaas himself....  We waren ook maar met enkelen aanwezig, idd toevallig !

 

Mvg,

Kathleen

 

 

Ik dacht eerst ai wa gaat da worden de Klaas in het frans :)

Maar kan je zeggen, het was mooi, prachtig. 

Dan zit je al wiegend vanuit je stoel mee te doen.

Het koor was prachtig, ze mogen nog meer met Klaas risquons tout zingen.

Leuven wij zijn van de partij 

Mooie cd Klaas