Hotelletjes kijken...

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets.  Martin's Patershof, Mercure Vé en Muske Pitter)

De gisteren georganiseerde 'Open-Hoteldag' was een schot in de roos!  In het drukke Warm-Welkomweekend waarbij bovendien dan nog eens de Carnavalstoet door de straten trok, gooiden twaalf Mechelse hotels én de Jeugdherberg op de Zandpoortvest hun deuren open voor het grote publiek.  En de Maneblusser wist dit iniatief wel te smaken.  Het was soms letterlijk op de koppen lopen.  Vele Mechelaars wilden absoluut kennis maken met het interieur en het leven achter de hotelmuren.  Zo trok ik ook, gewapend met camera, op weg, om dit verslag te maken.  Het werd een bij wijlen verrassende 'excursie'.  Drie hotels diende ik van m'n lijstje te schrappen: Parkhotel Montreal, NH op de Korenmarkt en Best Western Gulden Anker pasten niet meer in m'n tijdschema.  Maar wie weet?  Misschien wordt dit leuke evenement ooit wel eens herhaald?   Loop je even mee om een nieuwsgierige blik te werpen?

 

Mijn favoriete hotels ken ik nu alvast, en ik weet nu ook wel wat meer om een toevallige vraag van een belangstellende toerist of kennis die m'n stad met een bezoek wil vereren, op weg te zetten.  Natuurlijk zal m'n antwoord gebaseerd zijn op een subjectief aanvoelen, en ik heb uiteraard niet de hardheid van de matras getest of de kwaliteit van het zachtgekookt eitje bij het ontbijt getest...  Ik blijf dus voorzichtig bij m'n commentaren... 

Als eerste op m'n rijtje stond het Mercure Vé-hotel op de Vismarkt.  Dit hotel opende zijn deuren in 2006 op dit levendige plein.  De gevel oogt niet bepaald spectaculair of extra uitnodigend, maar de lobby wist ik al langer te waarderen.  Het is een rustig plekje om iets te drinken tussen het drukke geweld van de rest van de Vismarkt.  Het industriële karakter van de vroegere visrokerij werd stijlvol gecombineerd met moderne architectuur en hedendaagse luxe.  Zo is de trap in de zwartgeschilderde 'schouw' best uniek te noemen.  Vorig jaar werd Vé uitgebreid met nieuwe kamers en een Welness, door de oude Windels Sigarenfabriek uit 1875 aan te kopen.  Dit brengt het aantal kamers op 56.  Van die Welness kan ook de gewone Mechelaar gebruik maken.  Dus: je hoeft hiervoor geen toerist te zijn.  Voor 85 euro kan je een plons wagen of de sauna induiken.  En dit voor een tweetal uurtjes.  Enkel reservatie volstaat. In de gangen hangen mooie kunstwerken én zwart-wit portretten uit het Grote Smoelenboek van Luc Perdieus.  Verrassend leuke uitzichten op Sint-Romboutstoren langs de kant van de Begijnenstraat...

 

  

   

  

    

  

 

Het volgende hotel op m'n route is het eveneens viersterrenhotel, Martin's Patershof in de vroegere Paterskerk.  Het is het paradepaardje onder de Mechelse hotels, en dit heeft natuurlijk alles te maken met het ronduit unieke originele kader.  Op zowat een jaar tijd is de kerk omgetoverd tot een hotel met stijl, en dit is wel een huzarenstuk te noemen.  De historische neo-gotische kerk telt nu 79 kamers en vier vergadere/banketzalen.  Het is een romantisch hotel - fraai, en elke kamer heeft een ander uitzicht.  Je moet het hebben van de sfeer in de kamer, want buitenkijken zit er niet écht in door de gebrandschilderde ramen.  Ik had het geluk om hier eens te mogen logeren, en ik moet zeggen: dit was een aangename ervaring.  Ontbijten doe je in het vroegere hoogkoor.  Als Mechelaar kan je dit ook doen.  Reserveren is noodzakelijk, en echt goedkoop is het niet.  Maar je krijgt er dan wel een mooi 'kader' bij.  In dit hotel was het ontzettend druk.  Men focuste  tijdens deze opendeur op 'huwelijksfeesten', en alles stond dan ook in het teken van trouwerij.  Gezellige lobby om ook als passant eens rustig bij een koffie te genieten van deze omgeving... Dit hotel in de Karmelietenstraat heeft de wijk Heihoek een extra boost gegeven.

 

    

   

    

    

 

Het derde viersterrenhotel op rij is het Novotel.  Het is een nieuw hotel - in 2000 neergepoot.  Het heeft geen historische connecties meer zoals de vorige twee, tenzij het leuke weetje dat op deze plaats ooit de grootouders van de befaamde Ludwig Van Beethoven woonden.  Het hotel speelt dit dan ook erg graag uit.  Gisteren kregen we zelfs nog wat Beethovenweetjes te horen van stadsgids Rudi De Mets die verkleed als grootvader Lodewijk Van Beethoven ons meenam in de tijd.  Het hotel biedt 122 kamers en heeft een bar/brasserie en 5 vergaderzalen.  En: de Mechelaar kan er ook terecht om te ontbijten.  Het hotel oogt modern met kleurrijk en smaakvol design.  Hiermee geeft het toch een persoonlijke toets aan deze nieuwbouw.  Gelegen in het hartje van de binnenstad , in de Van Beethovenstraat, en met Vismarkt en Lamot vlakbij is het snel een populair hotel geworden.  Mooi toch wel...

 

  

  

  

 

Je kan het haast niet meer voorstellen: maar ooit was hotel de 3 Paardekens (alleszins zijn voorganger 'Afspanning de drij Peerdekens'...), het enige hotel in Mechelen.  Dit driesterrenhotel in de Begijnenstraat werd een paar jaar geleden omgetoverd tot een eigentijds hotel.  Het geeft de ooit wat triestig ogende Begijnenstraat toch wel wat meer cachet.  Nu ook de Mechelaar zopas het restaurant L'Artista, dat bij het hotel hoort, heeft ontdekt, is het hek van de dam.  Het hotel oogt strak, modern en fraai.  Aan het hoofdeinde van elk bed hangen reuzegrote foto's van Mechelse hoekjes, en dat is een goeie vondst.  De ontbijtruimte is eenvoudig gezellig en geeft uit op een uniek terras met een toch wel erg mooie kijk op onze Sint-Romboutstoren.  Da's beslist een meerwaarde...

 

  

  

  

  

 

Wat verderop, en haast letterlijke buur van Sint-Romboutstoren, is hotel Den Wolsack op de Wollemarkt.  Het is een gekend gebouw voor de Mechelaar.  Den Grooten Wolsack was ooit het conservatorium van deze stad.  Het is een gerestaureerd neoclassicistisch pand. Restaurant en brasserie zijn goed gekend bij de Maneblussers.  In de binnentuin of in de 'organgerie' is het goed toeven.  De inkom van het hotel oogt mooi met ouderwetse charme.  De kamers zijn naar mijn bescheiden smaak lichtelijk gedateerd, maar het uitzicht aan de voorkant is natuurlijk wel erg mooi te noemen.  Den Wolsack is een driesterrenhotel.

 

  

  

 

Een boogscheut verder, in de Goswin de Stassartstraat ligt het voormalige Elisabethziekenhuis.  Menig Mechelaar kwam hier vroeger over de vloer als patiënt of bezoeker.  Maar da's volstrekt verleden tijd: het grote gebouw is nu een viersterrenhotel, en zal zijn deuren heel weldra openen.  Nu kon al een kijkje genomen worden in dit toch wel uitzonderlijke renovatieproject.   62 stijlvolle kamers biedt Elisabeth.  Op de geplande welnessfaciliteiten en het zwembad is het nog even wachten tot september.  Elisabeth geeft de Stassartstraat groeikansen.  Zoveel is zeker. Dit wordt een topper.  Ik vond de kamers heel fraai ingericht, en de uitzichten op een aantal Mechelse torens zijn een ander pluspunt!

 

  

  

  

  

 

Even buiten het échte centrum ligt Het Anker - pal naast de overbekende brouwerij.  Dat het bij de brouwer onder de wol gaan, beslist een leuke ervaring is, moet je niet proberen uit te leggen.  Je logeert haast letterlijk in de brouwerij in één van de 22 ruime en comfortabele - maar vrij eenvoudige hotelkamers.  De lobby en de ontbijtruimte hebben veel ouderwetse charme.  Verankerd in het begijnhof biedt dit hotel een fotogenieke omgeving aan.

 

  

 

Een erg vriendelijke ontvangst krijgen we in het budgetvriendelijke driesterrenhotel Holiday Inn Express op de Veemarkt.  ik heb dit nooit als een uitnodigend hotel ervaren, maar ik moet zeggen dat na m'n bezoek ik toch wel kan stellen dat de gerenoveerde kamers best mooi en smaakvol zijn heringericht.  Het hotel telt 69 kamers.  Binnenkort wordt ook het gelijkvloers aangepakt, en zullen ontbijtruimte en lobby grondig worden aangepakt.  Dit is inderdaad misschien wel een goed idee - want hoewel alles zéker niet op de draad versleten mag genoemd worden - integendeel - is alles toch wel wat verouderd...  Benieuwd hoe het er binnenkort zal uitzien...  Voor dit hotel kwam deze opendeur nét ietsje te vroeg dus.

 

  

 

En dan nu de Jeugdherberg op Zandpoortvest!  Ik ken jeugdherbergen uit de tijd dat ik in de late jaren zeventig, begin tachtig, een overnachting kon boeken voor zo'n 120 Belgische frank én een lidkaart van de Vlaamse Jeugdherbergencentrale.  Zo reisde ik - gewapend met een Interrailticket van 6000 frank een maandlang door Europa...  De tijd van grote slaapzalen is nu wel definitief voorbij.  De Jeugdherberg die in Mechelen met veel liefde wordt gerund door Mieke, is comfortabel en eigentijds.  Er is een kleine binnentuin met fietsenstalling.  Ook mensen met een beperking en gezinnen (aan speciale tarieven) kunnen er terecht, voor een méér dan schappelijke prijs...

 

  

  

 

Dé revelatie vond ik wel het kleinste hotelletje van onze stad: Muske Pitter, vlak over de Hanswijkbasiliek.  Klein en gezellig staat alvast niet voor kneuterigheid.  Het hotelletje had reeds vier standaardkamers - die best comfortabel en netjes zijn, maar de drie nieuwe grote kamers die pas vorig jaar geopend werden, zijn buitengewoon smaakvol en gerieflijk ingericht.  Hagelwit, grote raampartijen met een uniek zicht op de kerk,  een mooie badkamer, een leuk terras,maken dit toch wel tot een verrassende ontdekking.   Als je dit alles combineert met de huiselijke en persoonlijke benadering van de eigenaars, en de charmante taverne op het gelijkvloers, kan dit niet anders dan zorgen voor een geslaagd verblijf in Mechelen.  Wil je ook genieten hiervan: dan kan je er zo ook binnenspringen als Mechelaar...  Ik ga dit zeker aanraden.

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is wel een beetje gek in je eigen stad op hotel te gaan, maar soms bekruipt me de zin om het te wel eens te doen. Het kost alleen veel centjes als je eigen bedje in Mechelen staat.

Geslaage reportage Jan.

Genoot zelf tijdens het weekend van de gastvrijheid in ee hotelletje in Saarburg.

heel leuk artikel, ben enorm blij dat het initiatief zo aansloeg. ook ik hoop op een vervolg!

de binneninrichting van Muske Pitter is trouwens van Ariane Craen. Zij gaf ook de SAVA vorm en B&B The Patio Houses. 

Super reportage meer dan de moeite geweldig

Nog een leuk hotelletje in Mechelen: VIXX in de Muntstraat.

Hotel den houten lepel op de Liersesteenweg 2 nog vergeten ?

@G.L.: In 't Hotel Van der Gracht de Rommerswael in de Stassartstraat zit ook schoon volk.

Schitterend verslag van een schitterend initiatief.

Daaraan zie je dat Mechelen eindelijk een rol begint te spelen in de toeristische sector.

Stevig werkstuk en zeer mooie foto's. Als liefhebber van de glasschilderkunst zou ik voluit voor het Patershof gaan, maar de anderen mogen er ook best wezen. Mechelen kan zijn citytrippers op vele manieren verwennen. Bedankt Jan!