Geschiedenis Malinwa toegankelijk via het Stadsarchief

Het Malinwa Archief, de archiefwerking van het supportersorgaan van KV Mechelen, bracht onlangs het grootste deel van haar collectie onder in het Mechelse Stadsarchief. De rijke geschiedenis van Malinwa is op die manier toegankelijk voor het grote publiek.

KV Mechelen heeft een rijke geschiedenis om te koesteren. Het Supportersorgaan van de club bewaart dan ook een prachtig archief dat bestaat uit allerlei magazines en persknipsels. Om deze sporen uit het verleden veilig te stellen voor de toekomst, werd begin 2013 een cel Archief opgericht. Een groep enthousiaste vrijwilligers zet zich in om de archief- en documentatiestukken zo goed mogelijk te bewaren en denkt na over manieren om ook het publiek ervan te laten genieten.
 
Sinds de oprichting van het Malinwa Archief hebben de medewerkers de volledige collectie op KV Mechelen geïnventariseerd. Hoewel er over de jaren veel waardevol materiaal verloren is gegaan, zijn nagenoeg  alle jaargangen van supportersmagazine Geel&Rood, de KVM Krant en KVM magazines bewaard gebleven. “Om deze kostbare collectie onder de beste omstandigheden te bewaren, hebben we ervoor gekozen om ze in bewaring te geven bij het Stadsarchief”, zegt Bertrand Peeters, voorzitter van het Malinwa Archief. “De archivarissen ter plaatse kunnen onze collectie met de nodige zorg en knowhow omringen. Dat is ook nodig; onze oudste collectiestukken gaan terug tot het jaar 1925.” 
 
Ook de medewerkers van het Stadsarchief zijn enthousiast over de samenwerking. “Samen met de Erfgoedcel Mechelen helpen we het Malinwa Archief bij het archiveren, beheren en ontsluiten van hun collectie. We zijn vereerd dat we voor zo’n mooie collectie zorg kunnen dragen”, zegt archivaris Dieter Viaene. “Geïnteresseerden zijn tijdens de openingsuren van onze leeszaal meer dan welkom om de archiefstukken in te kijken.”
 
Praktische info:
Stadsarchief Mechelen
Hof van Habsburg, Goswin de Stassartstraat 145 (ingang Nokerstraat), 2800 Mechelen
 
Openingsuren leeszaal: http://stadsarchief.mechelen.be 
 
Afbeelding vlnr. Dieter Viaene (Stadsarchief Mechelen) en Bertrand Peeters (Malinwa Archief) bij de overdracht
 

Eindelijk nog eens goe nieuws van achter de kazerne sé. En komt er nu ook nog een museum ?

Een museum op een vaste plaats zal er niet komen: we opteren er eerder voor om de supporter op verschillende locaties in het vernieuwde stadion te laten kennismaken met onze boeiende geschiedenis. Niets is definitief beslist, we hebben nog wat extra tijd 'gekregen' ;-) 

Prachtig initatief van 'Kakker' Bertrand !

Het Stadsarchief is de ideale locatie om dit te beheren/bewaren.

Geelrode groeten

Robert

Beste Bertrand, neem me niet kwalijk maar het archiveren van het Malinois archief is een taak van de club zelf. De stad heeft al genoeg andere katten te geselen zoals bijvoorbeeld de beveiliging van zijn burgers. Lees de krant van vandaag in verband met de politiezone Mechelen - Willebroek. Dit heeft trouwens als voordeel dat de kranten in de toekomst geen bokken meer zullen schieten zoals onlangs over " 500 wedstrijden in eerste klasse ". In de erelijst kreeg Bert De Cleyn ergens een plaats toebedeeld met als ik mij niet vergis 479 wedstrijden. Daar waar in feite den Bert de eerste Belgische voetballer is geweest die deze kaap van 500 heeft gerond. Ergens begin jaren vijftig tegen Racing Doornik. Ik wil maar bedoelen, wat we zelf doen, doen we beter. Ook geel rode groeten.

Onder voorbehoud m.b.t. het bijgesleurd politie(k) onderwerp, moet ik deze keer G.L. ten volle gelijk geven. De Stad mag ook niet investeren in het opstellen en bijhouden van een lijst der medewerkers die elk meer dan 500 gevels van meer dan twee verdiepingen schilderde, noch aan een erelijst voor degenen die er dichtbij kwamen. Koning Voetbal...

Beste,

Ik ga met niet uitspreken over wat nu de kerntaak is van onze stad maar ik wil jullie wel het een en ander verduidelijken.

De totale kostprijs voor het bewaren en ontsluiten van een stukje van onze Mechelse geschiedenis is 'peanuts'. Een groot deel van dit werk op het Stadsarchief en KV Mechelen wordt verzorgd door vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor dit titanenwerk. Zij worden bijgestaan door professionelen die hun vak goed kennen, échte archivarissen. En dus ja, op de club zelf wordt ook een zeer groot deel van de Malinois geschiedenis zorgvuldig bewaard, met raad en daad bijgestaan door het Stadsarchief omtrent het beheer van deze collectie.

Wij nodigen jullie vriendelijk uit om eens een kijkje te komen nemen op het Stadsarchief of beter nog: jullie kostbare tijd te spenderen aan vrijwilligerswerk en met jouw kennis G.L., de pers te counteren in het versprijden van foute informatie over topscorer aller tijde Albert de Cleyn. Dit is ook één van de taken van het Malinwa Archief.

 

 

Zou het archief (indien nog bestaande)  van de andere oude Mechelse club ook beter niet in het stadsarchief ter bewaring worden overhandigd ?

Het lijkt nu percies of er maar één oude voetbalclub in Mechelen is !

Ik bedoel vanzelfsprekend " Den Racing" !!

Eric, dat zou inderdaad nog mooier zijn, de rijke geschiedenis van beide Mechelse clubs in de veilige handen van het Stadsarchief, zodat bij eventuele  'machtswisseling' geen waardevolle info verloren gaat.

De Kakkers geven alvast het goede voorbeeld hé :-)

Ter info: Bert De Cleyn speelde 395 matchen en scoorde 350 doelpunten voor KVM  in 1é klasse waarmee hij nog altijd recordhouder aller tijden is, tevens is hij recordhouder met 7 goals in 1 match.

Alle competities meegeteld speelde hij 560 matchen en scoorde 459 goals.

Geelrode groeten.

Bedankt voor de verduidelijking, Bertrand. De medewerkers van Malinwa Archief verdienen alle mogelijke steun van iedereen die de 'Kakkers' een warm hart toedraagt. 

Gezien de clubleiders door de tijden heen maar matig belangstelling toonden (om het zacht uit te drukken) voor een Malinwa-archief, kan het nergens beter zijn dan in de capabele handen van een bevoegde instantie.

Bert De Cleyn speelde geen 500, maar wel precies 488 competitiewedstrijden in de hoogste afdeling (*). Als de 3 officieuze oorlogscompetities (1939-1940, 1940-1941 en 1944-1945) hadden meegeteld, dan was Bert royaal over de '500' gegaan. Uiteindelijk was Vic Mees van Antwerp FC in 1962 de allereerste die de kaap van 500 competitiewedstrijden in 1ste klasse rondde. Met 377 goals in de hoogste afdeling is onze 'Bomber' anno 2014 nog steeds Belgisch topscorer aller tijden. Het klopt dat hij op 27 januari 1952 gehuldigd werd voor zijn 500ste wedstrijd 'tout court' in het eerste elftal, maar in dat aantal zijn dus ook vriendschappelijke wedstrijden inbegrepen. Die jubileummatch (3-0, met 2 doelpunten van... Bert De Cleyn) was overigens niet tegen Racing Doornik, maar tegen US Doornik ('US Tournaisienne'). Net als de van oorsprong vrijzinnige stadsgenoten van l'Union Sportive (1951-1952) speelde het katholieke Racing welgeteld 1 seizoen (1958-1959) in de hoogste afdeling.

(*) 1932-1933 : 2 wedstrijden, 2 goals

1933-1934 : 26/22

1934-1935 : 24/27

1935-1936 : 25/14

1936-1937 : 16/16

1937-1938 : 25/23

1938-1939 : 24/27

1941-1942 : 25/34

1942-1943 : 30/34

1943-1944 : 30/20

1945-1946 : 36/40

1946-1947 : 36/31

1947-1948 : 29/19

1948-1949 : 24/9

1949-1950 : 30/15

1950-1951 : 30/12

1951-1952 : 26/12

1952-1953 : 30/15

1953-1954 : 14/3

1954-1955 : 6/2

totaal : 488 wedstrijden/377 goals

 

 

 

Bedankt, Lucius en 25. Nu hopen dat onze buren dit voorbeeld gaan volgen. Trouwens, je kan al heel wat Racing materiaal terugvinden in het Stadsarchief.

Nog even als het mag. Over Union of Racing Doornik gaan we niet discuteren en wat het aantal wedstrijden van Bert betreft evenmin want we zitten hier al aan drie verschillende cijfers. Enkel een kleine anekdote nog. Het weekend van de viering - vijf honderdste wedstrijd - zo ergens rond nieuwjaar was het zaterdagsmiddag beginnen sneeuwen en zondagmorgen lag er een pak van wel 20 cm op het speelveld. In aller haast werd door het bestuur, jeugdspelers, supporters, afgevaardigden en al wat benen had naar het stadion geroepen om sneeuw te ruimen. De match Malinois - Doornik heeft die zondag als enige in de Belgische kompetitie plaatsgevonden. Ik was er bij. 

@ Kakkers

Misschien zou al het materiaal betreffende Bert De Cleyn best eens in een brainstormende vergadering kunnen vergeleken en aangepast worden om op die wijze tot een exacte samenstelling van Berts indrukwekkende palmares te komen. Dat kost misschien een welgevulde avond of namiddag maar dan zullen alle misverstanden tenminste uit de weg geruimd zijn. En alle toogencyclopediën zullen dan tenminste hetzelfde aantal doelpunten en aantal matches in de hoogste afdeling kunnen spuien bij hun volgende bezoek aan hun clublokaal of elders.

Dat zal wel een aantal pinten kosten. Maar is dat teveel gevraagd om de waarheid te kunnen verkondigen betreffende een Mechels monument als Bert?

Vanwege een Racinger met respect voor Berts sportloopbaan!

Van ne kakker die het eens is met ne Racinger. Jef, laat die paar pinten maar weg want anders is het weer niks. En monumenten zoals den Bert hadden we het destijds in Mechelen zat, ook op den Antwerpse steenweg.

Als ik er nu nog eens iets mag aan toevoegen. Gisteren van in mijne luie zetel de match in Brugge bekeken. Ten zeerste verbaasd over de uitrusting van de kakkers. Witte truien zeg ? Waar halen ze het? Waar is der vaderens fierheid gevaren??? Geel en rood vertikaal gestreept a.u.b en niet anders.