11122...

met categorie:  

(vlnr: Jos Roosemont, Peter Meuris, Nick Vanhaute, Barend De hont, Bart Somers en Jan Smets)

Deze voormiddag overhandigde het projectteam Romboutwordtwijzer het resultaat van de petititie voor de terugkeer van het historische torenuurwerk van Sint-Romboutstoren af aan burgemeester Bart Somers op zijn kabinet in het stadhuis.  Drie jaar werkte de groep aan het dossier, en de laatste maanden werd een haast letterlijk 'markt-onderzoek' gestart, waarbij op vijf opeenvolgende zaterdagen de mensen op Grote Markt, IJzerenleen en Schoenmarkt werd gevraagd om een 'ja-stem' te geven voor de terugkeer van de 'leuzze'.  Hierbij werd met foto's en info het project geschetst.  Ook met de Nieuwjaarsreceptie en aan het Centraal Station werden de voorbijgangers 'overvallen'.  De werkgroep die hierbij werd bijgestaan door een aantal vrijwilligers die spontaan hun hulp aanboden bij het handtekeningen ronselen, sloot gisterenavond de petitie af...  Door het stadsbestuur was vooraf gesteld om 8000 stemmen te verzamelen.  Bij het behalen van dit aantal zou ze een officieuze volksraadpleging houden....

 

Het  actief stemmen verzamelen werd een paar weken geleden stopgezet, (ook al voelde het projectteam dat er zeker nog potentieel was)  maar online konden mensen nog steeds tekenen op www.romboutwordtwijzer.be    

 

Vandaag werd de bundel met handtekeningen dan officieel afgegeven aan de burgemeester.  Het uiteindelijke resultaat van de petitie bedraagt  11222 handtekeningen, ruimschoots meer dan het gevraagde aantal stemmen.

 

Het was dan ook een zichtbaar trotse projectleider, Barend De hont die de map overhandigde onder het goedkeurende oog van Somers' illustere voorganger, burgemeester Karel Dessain.

 

 

De stad engageert zich nu om een volksraapleging te organiseren.  Momenteel wordt nog onderzocht in welke vorm men deze wil gieten, en ook over de exacte datum is er nog geen zekerheid. Hoogstwaarschijnlijk zal deze volksraadpleging plaatsvinden in september of oktober - zowat honderd jaar nadat het torenuurwerk ernstige schade leed door de Duitse bombardementen in de nazomer van 1914.

Wordt vervolgd...

 

 

 

 

Voor mij hoeft dat horloge niet, de toren is perfect zoals hij is. Maar ik heb wel respect voor de gedrevenheid en het werk van de vrijwilligers.

 

Wout

Proficiat Barend en co, blijft een schitterend initiatief en ben dan ook heel blij dat ik er mijn steentje kon aan bijdragen!