Zware storm in Mechelen

Alarmfase 1 van het rampenplan afgekondigd om acties hulpdiensten beter te coördineren.

Van vier woningen het dak afgewaaid en een groot gat in het dak van een filiaal van supermarktketen Delhaize.

Het stadion van voetbalclub KV Mechelen liep schade op. De storm veroorzaakte een ware "ravage" aan het stadion van KV Mechelen, zegt voorzitter Johan Timmermans. "Het dak van de business-seats en het dak van de staanplaatsen ligt op de straat", zegt Timmermans. "De brandweer wacht voorlopig met opruimen omdat er nog te veel losse stukken liggen", aldus Timmermans. KV Mechelen speelt zijn eerstvolgende thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht op zondag 19 januari. De Kleine Nieuwedijkstraat ligt vol puin van daken tribunes.

Er is sprake van verschillende uitgerukte bomen. Door storm ook boom op dak kinderkribbe Oud-Moederhuis.

Deze foto nam voorzitter van KV Johan Timmermans van de ravage.  KV speelde eindelijk 'het dak eraf' na een rampperiode...   Maar om te lachen is het eigenlijk niet...  De Kleine Nieuwedijkstraat ligt vol met puin hoor ik.

Blijkbaar is vooral Mechelen-Noord getroffen... Nietsvermoedend in Bruul en Onze-Lieve-Vrouwstraat wandelende, tweette ik nog 'wolkbreukje boven Mechelen, kort maar krachtig'. Had toen nog totààl  geen vermoeden van de impact die de mini-storm blijkbaar had. Erg genoeg!

( En... het mag onderhand stoppen met de flauwe mopjes over 'dak eraf ' bij KV Mechelen (cfr. twitter & facebook). Want het is inderdaad erg genoeg... )

Hopelijk vielen er geen gewonden (bij mijn weten niet?)...

mededeling:

 

Deze avond is om 18.15 uur het gemeentelijk noodplan in werking gesteld, dit naar aanleiding van een korte maar heel hevige storm over Mechelen. De storm ging gepaard met hevige windstoten, krachtige regen- en hagelval. Het gemeentelijk coördinatiecomité onder leiding van burgemeester Bart Somers coördineert de noodsituatie vanuit het gemeentelijk rampencentrum op het politiecommisariaat.
 
 
Er zijn meer dan 200 oproepen binnengekomen bij de nooddiensten. Meer dan honderd woningen liepen dakschade op; bij verschillende woningen is het volledige dak weggeblazen. Ook in het stadion van KV Mechelen werd een ravage aangericht. Het dak boven de bussiness-seats en en boven de staantribune is zwaar beschadigd, evenals het veld en de reclamepanelen. Het dak van de Delhaize (Electriciteitsstraat), Tom & co, Bioplanet werd zwaar beschadigd. Verschillende bomen werden uitgerukt. Een ervan viel op de kinderkribbe van het Oud-Moederhuis (Sabbestraat).
 
Gelukkig zijn er op heden geen slachtoffers gevallen met uitzondering van één lichtgewonde in de buurt van het stadion van KVMechelen.
 
In de komende uren is er geen risico op bijkomende schade. Er komen geen nieuwe oproepen meer binnen. Alle schade wordt nu in kaart gebracht en door de diensten behandeld. De burgemeester roept de mensen op om niet zelf noodwerken aan daken uit te voeren en te wachten op de nooddiensten. De brandweer en stadsdiensten zullen alle 200 noodoproepen bezoeken en zo goed mogelijk de mensen verder helpen.
 
De weersituatie wordt op de voet gevolgd. Indien er deze nacht nog bijkomende regen zou kunnen zijn en mensen opvang nodig hebben wordt alles in gereedheid gebracht om deze nacht de mensen te kunnen opvangen.
 
De burgemeester wil de mensen van de brandweer, politie, uitvoerinsdiensten, Rode Kruis en Civiele Bescherming uitdrukkelijk danken voor hun inzet. Er zijn meer dan honderd hulpverleners op het terrein keihard aan het werken. Somers vraagt de mensen begrip dat ze niet allemaal tegelijk kunnen geholpen worden.  
 
We houden u op de hoogte.

Erg, heel erg.  Je zal het maar meemaken dat je dak verdwijnt. Heb in 1991 in mijn tuin enkele 17m hoge bomen zien neerkomen en een twintigtal dakpannen zien rondvliegen maar gelukkig zonder schade aan te richten.

De Standaard schrijft:

Burgemeester van Mechelen Bart Somers wil de storm van vrijdagavond laten erkennen als natuurramp. Dat heeft hij zaterdagmiddag gezegd tijdens een persmoment. Volgens Somers is de stad door het oog van de naald gekropen. Het stormweer sloeg vrijdagavond tussen 17.00 uur en 17.30 uur enorm hard toe in Mechelen.

De storm van vrijdagavond was geconcentreerd op één lijn die door de stad ging. ‘Het begon aan Heike in Hombeek’, vertelt Somers.

(...)

In totaal kwamen vrijdagavond 200 oproepen bij de hulpdiensten binnen. Zaterdagochtend kwamen er nog 75 bij van Mechelaars die hun schade pas bij daglicht konden zien.

 

In 91 kon ik ook, net als Roger; mijn dak laten herschikken, nadat een aantal rijen pannen een metertje opzij geschoven waren.
Dit jaar had mijn zoon, die in het verlengde van de lijn Delhaize KV woont net voorbij het kerkhof, op zijn beurt prijs: een aantal nokpannen foetsie.