Trappen voor 't goeie doel...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets en Herman Dusquene)

Ik heb op deze grijze winterdag met Luc Keersmaekers afgesproken in café Tilt in de Vrijgeweidestraat.  De haast legendarische cafébazin, Rozeke, die door haar klanten op handen wordt gedragen, morrelt aan de ouderwetse kachel, en gaat dan achter de toog m'n filter klaarzetten.  Café Tilt: waar rood en geel het bruine van het interieur schreeuwend doorbreekt, Kakkers zich thuis voelen, en de schuimkraag op de pint de vriendschappen weet te bezegelen.  Daar zit ik over Luc, die zijn koersfiets nét voordien aan de gevel heeft gestald. "Alle vergaderingen van ons Malinois cycling team worden hier gehouden." vertelt hij.  "Binnenkort is het weer zover: in het laatste weekend van mei (29-30-31 mei en 1 juni) is onze stad weer de start-en aankomstplaats van de 1000 km van Kom op tegen kanker.  En daar zijn we ons volop voor aan het voorbereiden!"  Voor de vierde keer zal het Mechelse team hieraan deelnemen...

 

(Het Malinois Cycling team in gezelschap van Annemie Struyf en Kris Peeters: Luc Keersmaeckers, Johan Van der Taelen, Geert Biltennys, Benny Wellens en Herman Sprangers)

 

Het begon voor ons allemaal op 2 maart 2011, toen Catherine Ceulemans van KV-Mechelen contact opnam met Mark Uytterhoeven met de vraag om een team samen te stellen die de 1000 km zou rijden ten voordele van Kom op tegen Kanker.  Mark vroeg aan Johan en mij of we het concept zagen zitten.  Al snel kreeg ik een team gevormd met mensen van W.T.C Tilt, en later kwamen er nog een paar namen bij. Het Malinois cycling team was geboren.  Nu doen we reeds voor de vierde keer mee.  De voorbije twee jaar wisten we telkens 25 000 euro bij mekaar te leggen, door acties en sponsoring.

 

 

Zo begon het voor de moedige fietsers.  Zowat elke familie wordt vroeg of laat geconfronteerd met kanker.  Helaas, maar het is de pure realiteit.  Zo overleed ook de schoonvader aan kanker, en één van de teamleden, Herman Sprangers, kreeg er mee te maken, maar overwon de ziekte.  Hij is zelf nu één van de enthousiaste en stuwende krachten van het team.  Luc vertelt dat hij van meetaf aan sympathie had voor het project.

 

Een paar weken voor de start van 2011 sloeg het drama toe.  Eén van onze teamleden, Didier Deveu, stierf plots en onverwacht ten gevolge van een hartaderbreuk.  Hij was amper 47 jaar.  We hebben toen lang getwijfeld of we wel zouden starten.  Maar we hebben het toch gedaan.  Voor Didier.  Elk jaar rijden we nu ook voor hem...

 

Luc zegt me dat het niet louter om wielrennen gaat, maar ook over solidariteit, vriendschap...  En de verhalen die de renners horen zijn vaak erg pakkend. 

In 2012 gingen de vijf vrienden élk over de 1000 km.  Het leverde het prachtige bedrag van 25000 euro op.  Maar men ondervindt dat het bijeensprokkelen van dat geld steeds moeilijker wordt.  Sponsoring is niet meer zo eenvoudig. 

 

Daarom plannen we  om geld in het bakje te krijgen  een paar activiteiten.  Op 8 en 9 februari is er een etentje dat voor iedereen openstaat, in sporthal De Ploan.  Je moet je wel vooraf inschrijven.  http://www.malinwacyclingteam.com/steak.html     En op 22 maart organiseren we een kwis met Mark Uytterhoeven als presentator - ook in De Ploan.  Vorig jaar was dit al een succes.  We konden dertig ploegen inschrijven!

 

Je kan op de website (of op Facebook) alles vernemen hierover.  Weet dat elke gift boven 40 euro fiscaal aftrekbaar is!    www.malinwacyclingteam.com

 

We kijken al uit naar deze editie van de 1000 km.  Vaak is het heel emotioneel, en kom je er niet zo snel van 'los'.  Het doet je wat als je over de eindmeet komt in zigen stad.  Echte vriendschappen zijn al ontstaan.  We ontmoeten bij elke editie wel mensen waarmee een band ontstaat.  Zo komen we mekaar in de loop van het jaar nog wel eens tegen - ook via de sociale media...  We vinden het natuurlijk ook fijn dat Mechelen steeds de vertrek-en aankomstplaats is.  Dat maakt het er voor ons wat eenvoudiger op.  Maar nu komt het er op aan om alle dagen serieus te trainen.  Want...we gaan er voor!

 

In café Tilt waar het bier enthousiast schuimt, Rozeke de moeder is van Rood-geel Mechelen, en vriendschappen eerlijk en hecht zijn, neem ik afscheid van Luc, en wens hem en zijn team veel succes... Ze doen dat goed. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoedje af voor Luc en de andere renners!

Zelfs al is fietsen je hobby, de 1000 km fietsen is een hele prestatie en dan hebben we het nog niet over de talrijke acties die de renners organiseren om het geld in te zamelen...

Mannen met een groot hart! (is waarschijnlijk ook goed om te fietsen;-)? )