Toren onder strOhm

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

"Nou, dat lijkt me toch wel interessant voor een uurwerkliefhebber als jij, en al die anderen die geboeid zijn in ons torenuurwerk..."   Dat zei me gisteren Koen Vermeulen die als componist betrokken is bij 'Toren onder StrOhm'.  Dit audiovisueel experiment gaat hij samen aan met videokunstenaar Aitor Biedma en grafisch kunstenaar Gijs Vanhee, die op de koop toe onze nieuwe stadsartiest is.  Het trio scoorde dit jaar reeds met het erg gesmaakte, wonderlijke 'Kerkruis en Loodlicht' in de OLV-over-de-Dijlekerk.  Mij moet Koen niet meer overtuigen, want m'n kaartje voor dit evenement zaterdag, hangt al aan mijn prikbord.  "Er zijn nog minder dan 40 tickets beschikbaar bij de toeristische dienst..."  zegt Koen.  Reppen is dus de boodschap!

 

Ik ben benieuwd.  Want 'Toren onder StrOhm' belooft weer een fantasierijk, boeiend evenement te worden.  In tijdsblokken kunnen de aanwezigen de toren beklimmen en genieten van een uniek gebeuren.

 

Ik ben met torenwachter Pieter de geluiden van het uurwerkmechanisme van de Sint-Romboutstoren gaan opnemen, plus de klank van een heleboel klokken van de oude en de nieuwe beiaard (waaronder Salvator, Rumoldus, Berchmans...).  Met die geluiden ben ik aan de slag gegaan om een volledig nummer te schrijven, zonder gebruik te maken van andere instrumenten.  Dichter Jan Ducheyne schreef er een passend gedicht bij over 'tijd'...

 

 

(torenwachter Pieter Janssen bij het torenuurwerk)

 

Stadsartiest Gijs Vanhee en Aitor Biedma zullen de videobeelden maken.  Dit werk stellen we voor in de Smidse.  Verder zijn er nog audiovisuele projecties in de Kraankamer (daarvoor ben ik de klanken van het orgel van de Sint-Janskerk gaan opnemen), en in de Askelder.

 

(Gijs, Aitor en Koen)

 

De resterende kaarten zijn te koop bij Uit in de Hallestraat, en kosten 7 Euro.

 

 

 

 

Ter info er zijn extra tickets beschikbaar.

Het was schitterend!  Proficiat voor de kunstenaars die dit hebben gerealiseerd!  Jammer dat het slechts voor één avond was...  Dit mag zéker herhaald worden!

(foto: Jan Smets)

Ik was er ook Jan, het was verbazingwekkend, misschien tot hier toe wel het meest spectaculaire spektakel dat ik in de toren meemaakte. Ik was onder de indruk en draag het mee. Hopelijk kunnen we het binnenkort nog eens bekijken via youtube of zo. Al zal het nooit zo overkomen zoals daarnet in de toren zelf.