Sint-Janskerk wordt museale kerk (in nevenbestemming)?

met categorie:  

We hoorden hierover nog niets officieels, maar zou het kunnen dat de Sint-Janskerk binnenkort een "museale kerk" wordt? Weliswaar in nevenbestemming? De geruchten staan ondertussen al in de krant.

Volgens mij zijn dat dus wel degelijk (relatief voorbarige) 'geruchten'.  Vroeger is er inderdaad al wel eens sprake geweest om de Sint-Janskerk tot museum te maken.  Nu zou deze kerk één van de twee kerken worden van de 'nieuwe' Catharinaparochie', die zich van het centrum zal uitstrekken tot in Walem,  met als hoofdkerk Sint-Romboutskathedraal, en de Sint-Janskerk voor kleinere plechtigheden.  Dat ze daarnaast een museale functie zou kunnen krijgen is mogelijk, maar blijkbaar nog niet zeker? (al zou deze kerk zich er schitterend toe kunnen lenen...)

De tweede nieuwe parochie is de OLV-parochie met de kerk van OLV-over-de-Dijle als zondagskerk.  Tot die nieuwe parochie gaan ook praktisch alle parochies langs de Dijle en de Zenne behoren, zoals Heffen, Leest, Battel..

De derde parochie wordt de nieuwe 'Emmaüsparochie', met de Colomakerk als centrumkerk.

Een ding heeft deze kerk al mee. Er hangt de mooiste Rubens van de stad, en schitterende wandschilderingen.

Volkomen waar.  Prachtig houtsnijwerk, eeuwenoude verrassende wandschilderingen en een Rubens die kan wedijveren met die van de OLV-over-de-Dijlekerk  ;-)