In de reeks "Sjarabang": Tio Pepe and the Bordellos!

foto's: Rudi Van Poele

Op zaterdag 21 december 2013 organiseerde Sjarabang, na het succesvolle Niels and Friends, een nieuw prachtig optreden voor een uitgelaten zaal,:Tio Pepe and the Bordellos. Na de aanschaf van de nodige tickets bij een allerlaardigste vrijwilligster Kaat Leo (ook bekend van TV Mechelen) kon voor ons het feest beginnen, maar eerst de groep even voorstellen.

Tio Pepe and the Bordellos ontstond toen de muziekfanaten en oude bekenden Alain Vande Putte, Joris Angenon en Martijn Bal na hun gans verschillende muzikale omzwervingen bij mekaar kwamen en een reeks liedjes probeerden die ze toevallig allemaal leuk vonden. Het resultaat was een nieuwe groep met supertalenten die een geslaagde mengeling speelden van alle denkbare genres. Leen Van Reyn kwam er begin 2012 bij als vrouwelijke bassist en maakte onmiddellijk de nieuwe soundmix compleet.

Alain Vande Putte

Hun muzikaal verleden is dan ook niet niks:

Zanger en gitarist Alain Van de Putte maakte op zijn 16 reeds een eerste plaat en won enkele jaren later Humo’s Rockrally met zijn pas opgerichte groep de Peter Pan band. Vervolgens trok hij gedurende zeven jaar naar Londen en werd de vaste liedjesschrijver van ontelbare hits voor Yasmine, K3, Sergio,  Isabelle A en vele anderen.

Joris Angenon maakte samen met Paul Despiegelaere furore bij de bekende new-wave band The Machines, die in 1980 eveneens Humo’s Rockrally won en begon na interne strubbeling de nieuwe groep Dinky Toys, samen met o.a. Marc (Kid Coco) Dierckx en huidig Tio Pepe-medelid Martijn Bal. Joris is sinds 1980 als tekenaar verbonden aan de vakgroep archeologie van UGent. Het wordt tijd dat hij eens komt meespitten in ons Mechels verleden.

Joris Angenon

De charismatische en goedlachse Martijn Bal kan een heel arsenaal van instrumenten aan, gaande van een soort musical box, voetcimbalen, een melodica die ik nog meende te kennen van een vroeger leven, tot een zeer mooie dwarsfluit. Na zijn studies aan het conservatorium was hij opnameleider, regisseur, redacteur en producer bij iDTV België, producer en hoofd Entertainment bij VTM, dat hij mee boven de doopvont hield, assistent netmanager bij de VRT voor Een. Sinds maart 2012 is Martijn directeur van iMinds-MiX, zonder meer een tweede Jan Hautekiet dus!

Martijn Bal

Leen Van Reyn behaalde de meestergraad aan het (in een mooi verleden nog Mechelse) Lemmensinstituut. Ze is dol op jazz en speelde bij Lillee’s Land en samen met de meest bekende muzikanten als Chris Joris en Wim Dijkgraaf, onder meer in ons Ankertje aan de Dijle. Daarbuiten geeft Leen les aan het conservatorium van Brasschaat.

Leen Van Rijn

Tio Pepe kende sinds het eerste optreden in 2009 een onmiddellijk succes en reeg de optredens in steeds sneller tempo aan mekaar, met als absolute hoogtepunten het voorprogramma van Vaya Con Dios, Polé Polé en optredens tot in Bretagne en Marokko toe. Hun speeldrift is zo sterk dat ze net zo graag naar festivals komen als naar uw woonkamer.

Tio Pepe speelde de pannen van het dak, met een zeer geslaagde mix van de meest uitleenlopende genres. Ik vond onder andere hun Spaanse nummers onweerstaanbaar goed, en met mij de hele zaal. Alain zingt dan ook met de meest perfecte stem in het Spaans, terwijl de andere bandleden zich in dit segment ook als vis in het water voelen, en dat loont werkelijk. Vermoedelijk vandaar ook de Spaanse groepsnaam. Niemand in de uitverkochte zaal bleef onberoerd bij al dit moois, dat ook uitstekend werd gemixt door huisfenomeen Cis. Voor vele herhalingen vatbaar.

Tio Pepe and the Bordellos zijn:Alain Van De Putte: Zang / akoestische gitaar
Joris Angenon: Flamenco, Dobro gitaar
Leen Van Reyn: Contrabas
Martijn Bal: Cajon en fluitjes...

We hoorden onder meer:  Dance me till the end of Love, Light My Fire, Can You Feel It, Under the Milky Way, Me and Mrs Jones, L‘Eté Indien, Scare Myself, Une Belle Histoire, Sing It Back, Fragile, El Commandante, Rolling in The Deep, Use Somebody, Spanish Stroll, Espérame en el Cielo, Psycho Killer, The Hula Hula Boys.

Sjarabang VZW, Kerkhoflei 47 te Mechelen, voorstellen hoeft misschien voor de meeste lezers niet meer, maar toch wil ik het graag nog eens kort doen. Deze organisatie ziet kunst als middel tot ontmoeting van creatieve mensen met en zonder beperking, van mensen van alle leeftijden, huidskleuren of sociale achtergronden. Sjarabang wil zo zijn steentje bijdragen tot een verdraagzame en open samenleving waar iedereen zich thuis voelt en streeft naar een gezonde mix van mensen met en zonder beperking. Drijvende kracht achter dit alles zijn Marleen d’Joos en Mart De Wever, geholpen door een hechte en hartelijke groep vrijwilligers.

Kaat en Robin Leo

Ook ons nieuw Mechels talent Paul “Pickin’ Daddy” Vandenbussche, die deze zomer nog optrad op Dranouter, kwam meegenieten van al dat moois. Hij beloofde alvast volgend jaar zelf nog wel eens voor goede Sjarabangdoel te willen optreden, en beloofd is beloofd he Paul...

Pickin' Daddy (rechts)

Zie ook:

http://www.mechelenblogt.be/2011/08/marleen-djoos-telt-af-naar-fest-sjarabang

http://www.mechelenblogt.be/2013/10/nielsfriends-sjarabang