De Melaan ingepakt voor de winter

met categorie:  

yarn bombing in Mechelen - de inktvis

Terwijl de Bruul en IJzerleen werden voorzien van kerstverlichting werd de Melaan op een heel andere manier klaargemaakt voor een koude winter. Zaterdagnamiddag kleedden een vrolijke bende van het collectief W.O.L. (Wij Ontwerpen Leukigheden) de leningen en bomen aan met wol. Ook bekend onder de engelse term "yarn bombing": de kunst van het inpakken van publiek materiaal in een wollen kleedje, oftewel wildbreien.

De brug aan de Minderbroedersgang werd ingepakt volgens het thema 'water', zo vind je er een inktvis met ooglap, zeemeermin, veel kleurrijk koraal en zwemmende visjes en nog meer leuke creaties ontworpen door kunstenares Els Goes en Marie-Jeanne Trauwkens. Voor dit kleine kunstwerkje was men reeds sinds september élke zaterdagvoormiddag aan het voorbereiden.

De brug van de muziekacademie werd volgens muzikaal thema aangekleed door Fatima Ualgasi.

Ook de 35 bomen op de Melaan kregen een wollen sjaal aangebreid, élk unieke stukjes die je passage langs de Melaan zeker zullen opvrolijken. 

Tenminste toch voor eventjes, zolang dit allemaal niet ten prooi valt van het gure, natte weer en lokale vandalen. Niet te lang wachten dus als je dit in al haar glorie wilt bekijken.

Yarn Bombing Mechelen op Facebook

Els Goes op Facebook

een mens zou voor minder zijn priemen en wol terug gaan bovenhalen...

Dringend een ommetje maken langs de Melaan dus!  En dan het die wollen kunstwerkjes eens  met eigen ogen gaan bewonderen!

Ik ben niet altijd wild van deze creaties, en heb bij sommige van deze brei-of haakwerken soms gemengde gevoelens  - Niet alles van deze 'uitspattingen' geeft me een wow-effect.   Maar deze lijken wel erg kunstzinnig.  Of ligt dat aan de goeie foto's van Anendel?  ;-)  Wat ik van een paar van deze dames reeds gezien heb vorig jaar in de kinderbib, was ook wel erg tof. 

De bomen vind ik bijzonder geslaagd, de rest iets minder.

Waar ik wel erg veel moeite mee heb is dat er vaak weinig aan onderhoud wordt gedaan. Eens ze er hangen werd er niet veel meer naar gekeken door de kunstenaressen. Een ander element waar ik moeite mee heb is het inpakken van kunstwerken.

Enfin, als buurtbewoner zal ik de evolutie allicht kunnen bekijken en af en toe de stand van zaken fotograferen en hier posten. :-)

Maar nog een vraagje aan de lezers. Is dit toegelaten?

Aan wat denk je Peter ? Rijp voor een Gaske ?

:-)))))

@Wannes, kunde da ni in het meichels zette? Het is ee toch "mechelen blogt" enn ni "london blogt"? -))))

Ik hou ook net iets meer van het subtielere Mechelse werk:

http://www.mechelenblogt.be/2010/06/hart-voor-mechelen

Nu: als ons Mechels-Kunstwerk-bij-Uitstek mag 'ingepakt' worden in een groen jasje, zal dit ook wel toegelaten zijn zeker....  ;-))

Even een kleine correctie, omdat ik niet graag met andermans veren pronk ;-) De brug van de muziekacademie werd niet door mij aangekleed maar door Inge De Cleyn. Zij is trouwens ook de initiatiefneemster van het hele project. Ikzelf nam samen met Veronique Bikkembergs de brug van het CC onder handen.

Vorig weekend Mechelen bezocht en ik was aangenaam verrast door de kunstige wildbreiwerkjes. Ik heb er ook enkele foto's van gemaakt. Zeer leuk initiatief. http://bpvst.wordpress.com/2014/01/07/fotoreeks-met-muziek-yarn-bombing/

 

Yarn bombing? Yawn. T.a.v. aNoniem 7: Sajetgɘbœmbardεεr? Gief.

Tegenwoordig raakt men eigen breiwerk niet meer aan de straatstenen kwijt. Voor straatmeubilair verwachtte ik dan minstens gecrocheteerde kunst.  ;-)

Maar zie ik op de Melaanse foto's net dat soort haakwerk al niet tussen mogelijk gepriemde wol?