Levende Kerststal en Ost dompelen begijnhof onder in Kerstsfeer

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Wie iets méér wil dan de Kerstmarkt in de Befferstraat en op het binnenplein van ons stadhuis (die dit jaar in twee weekends wordt georganiseerd...), moet beslist zaterdag of zondag afzakken naar ons charmante Groot-Begijnhof.  Sowieso stralen de pittoreske straatjes met hun schilderachtige huisjes, kasseien, en mooie Kerstversiering veel charme en gezelligheid uit.  Dit weekend zal het begijnhof nog sfeervoller zijn dan anders.  Voor de tweede keer op rij wordt het binnenplein van brouwerij Het Anker ondergedompeld in een authentieke ,nostalgische Kerstsfeer.  Hiermee wordt een lange traditie voortgezet.  Tot voor een paar jaar stond de Levende Kerststal nabij wat nu het Moreelshuis is.  Maar de brouwerij bood de Buurtwerking een nieuw onderdak...

 

 

Voor de organisatie tekent de Buurtwerking van het Groot-Begijnhof, waarvan hier een trits vrijwilligers poseert voor mijn lens.  Ze zijn druk in de weer om de stal op te bouwen.  Pier De Cock, de Gentse theaterman die z'n thuis vond in het begijnhof, en niet aan zijn proefstuk toe is met het opzetten van kleine en grotere evenementen in onze stad, geeft me wat meer uitleg:

 

Zo'n twaalf tot vijftien vrijwilligers zijn al druk in de weer om alles op te bouwen.  De stal zal er knap uitzien.  We hebben ze een beetje verplaatst omdat dit ons praktischer en mooier leek, en Pol Lettany heeft er zelfs een dakkapel opgeplaatst.  Op zaterdag 21 en zondag 22 december kan je hier vanaf 16 uur terecht.  We zijn blij met de medewerking van de brouwerij die deze mooie locatie ter beschikking stelt.  Terwijl je je ogen de kost geeft aande Levende Kerststal kan je hier ook genieten van een hapje en een drankje.  Doorlopend wordt er ook live muziek gespeeld.  Trompetgeschal zal om 18 uur de komst van Maria en Jozef met hun gevolg van koningen, herdertjes en engelen aankondigen.  De figuranten zijn bewoners van het begijnhof.  Dit jaar hebben we iets leuks: in plaats van schapen lopen er nu geitjes rond de stal.  Het kindje Jezus is een ander dan vorig gaar.  Maar ik kan je wel verzekeren dat ook dit kind onbevlekt ontvangen is...

 

Dit laatste zullen we dus met een korrel zout nemen als ik de pretlichtjes in de ogen van Piet zie...

 

 (vooraan: Inez Vanoverschelde - achteraan Pier De Cock - midden:Wouter Roels)

 

De United Brass, Kinderkoor Kolor en Jeugdkoor Koraal zullen hemelse muziek en kerstliederen in eigen versie brengen.  Bijzonder is ook het optreden van stadsbeiaardier Eddy Mariën met de rijdende beiaard.  En zeg nu zelf: zijn er Mechelser klanken te bedenken?

 

Op zaterdag is de Levende Kerststal te bekijken tot 20u30 en op zondag tot 18u30.  Maar voor een Gouden Carolus of wat sterkers kan je daarna nog tercht op het binnenplein.  Maar het meest in het oog springende van deze editie is ongetwijfeld de projectie van Mechelse sfeerbeelden van Alfred Ost op de grote brouwerijmuur!

 

Ik heb voor de beelden contact opgenomen met de enige overblijvende nazaat van Ost die in Brussel woont.  Ze was fier dat de bekende kunstenaar die zo onlosmakelijk met deze stad verbonden was, deze aandacht zou krijgen.  We tonen unieke beelden van het begijnhof, van kinderen, en werken van de kunstenaar uit de periode in Nederland waar hij tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef als vluchteling.  Ost is niet niet zomaar een romantische Vlaamse Anton Pieck.  Hij is beslist meer dan dat.  Ik durf hem zelfs plaatsen in de traditie van Ensor.  Nog voordat Busleyden volgend jaar een tentoonstelling opzet rond de kunstenaar, tonen wij al bijzondere prenten van de man.

 

   

(Pol Lettany)

 

Inez Van Overschelde is één van de vrijwilligers van de Buurtwerking die hiermee haar schouders onder zet.

 

De Kerstversiering die we straks gaan ronddelen van deur tot deur, met de bakfiets van Pol, is gemaakt  door kinderen en vrijwilligers in de buurtschool De Luchtballon.   Nieuw is ook dat Sander Demeester uit de Twaalf Apostelenstraat vensters in het begijnhof beschilderde met witte silhouetten van ouderwetse geveltjes.  Dat geeft een bijzonder uitzicht.  De buurtwerking belooft voor dit weekend een gemoedelijk samenzijn.  Voor ons is authenticiteit hét sleutelwoord!

 

(raamdecoraties van Sander Demeester)

 

 

 

 

 

 

Veel gezellige drukte in het Anker: charme, nostalgie en een warme sfeer.  Echte Kerstsfeer.  Mooie muziek, de projecties van Ost, en vertederende tafereeltjes in de Levende Kerststal!  Wie het om één of andere reden vandaag gemist heeft, moet beslist morgen eens gaan kijken wat voor moois het buurtcomité van 't Groot-Begijnhof in mekaar gebokst heeft!

(foto's: Jan Smets)

Mijn ouders zijn gisteren langs het Anker geweest maar vonden het vorig jaar beter dan wat ze er dit jaar gezien hebben.