Hartverwarmend!

 

(foto: Jan Smets)

Begin dit jaar stond de wereld stil voor het gezin van Johan Muyldermans en Elke Du Bin uit Muizen.  Hun zesjarige dochtertje Harte verloor de ongelijke strijd tegen een hersentumor.  Amper was de ernst van de diagnose doorgedrongen....  Het is verbazend snel gegaan voor dit levendige jonge meisje.  Hoe jong ze ook was: ze verlegde een steen in een rivier op aarde.  Het water gaat sinsdien een andere weg dan voorheen...  Ongelooflijk hoe rond 'prinses Harte' een wame kring van mensen ontstond, die het moedige iniatief van de ouders volgende, het verdriet wist om te buigen tot een daadwerkelijke vorm van solidariteit met kinderen in levensbedreigende ziektes, verblijvende in het ziekenhuis.  Ondanks de leegte en de scherpte van de pijn die hiermee gepaard gaan, hebben Elke en Johan de vzw Prinses Harte opgezet, om paketten te maken voor die kinderen - met als prachtige symbool de knuffelpop Prinses Harte...  Verzameld rond de naaimachine, en met een hartverwarmende inzet groeiden tal van intiatieven om hiervoor geld in het bakje te krijgen.  Voorgesteld als actie voor Music for Life van Studio Brussel was het de eerste VZW die geregistreerd en aanvaard werd.  Al snel werd het ook de populairste vzw wat het aantal regionale acties betreft.  Wat Music For Life voor de vzw in beweging heeft gezet was niet te voorspellen.  Vijftien acties van particulieren of groepen werden op het getouw gezet.  Vandaag belicht ik er twee opvallende van.  Ik heb een babbel met twee enthousiaste dames: Kristel Du Bin, die een nicht is van moeder Elke, en Monique Blanken, wiens dochtertje Lotte vriendinnetje was van Harte in de Mechelse school Villa Zonnebloem...

 

Het verhaal van Harte heeft vele mensen ontroerd.  Zo ook Monique die door haar dochtertje sterk betrokken was bij het gebeuren.

 

M'n dochtertje Lotte was een vriendin van Harte.  Harte: wat was ze toch een kind dat sterke indrukken naliet.  Je kon aan haar niet voorbij.  Ze was een vrolijke, eigenwijze meid; een leuke krullenbol met een grote mond; een stevige persoonlijkheid, die door iedereen gekend was.  Toen ik van de diagnose hoorde, dacht ik nog: die slaat zich er wel door...  Het heeft niet mogen zijn.  Ik kende Johan en Elke al wel voordien, maar we zijn in die periode en zeker daarna ook dichter naar mekaar gegroeid.  Net zoals zovelen hadden we het nodig - noem het misschien verwerking - om 'iets' te doen om dat gemis om te buigen tot iets positief.  Zo ontstond een groot netwerk van mensen rond dit gezin.  Het is fantastisch hoe beide ouders, ieder op de eigen manier, omgaan met dit verdriet.  Sterk, en toch hun gevoelens niet verbergend.

 

Vijftien acties zijn als paddestoelen uit de grond opgeschoten rond Music for Life.  Dit wordt beslist de Hartigste Week van het jaar!  De stedelijke jeugddienst Villa 32 doet alvast een stevige duit in het zakje. Zij bundelen enerzijds alle acties in onze stad voor eender welk doel.  Maar anderzijds organiseren zij zelf enkele acties waarvan de opbrengst naar de vzw Prinses Harte gaat.

 

Monique organiseert met de hulp van andere vrijwilligers vrijdagavond 20 december Music4Harte.  En dat wordt een origineel gebeuren met muziek én een veiling! 

 

In campus Faydherbe van Thomas More (Zandpoortvest) is iedereen welkom op een erg gevarieerde avond met een veiling en een free podium.  Een veiling van kunstwerken allerhande, geschonken door kunstenaars.  We gaan van start om 19 uur, en vragen slechts 3 euro voor de inkom.  Iedereen is welkom. Alle geveilde stukken zijn zélf gemaakt, of hebben een 'verhaal'.  We zijn erg blij dat zovelen (zo'n 35 mensen...)  spontaan zijn ingegaan op onze vraag om vrijblijvend iets te schenken.  Er zijn mooie en leuke stukken bij: tekeningen, aquarellen, juwelen, een zijdeschilderijtje van Brenda, een vrouw met een fysische beperking, originele lamp van Alexandera Jacquet...  Dat is maar een greep uit het aanbod.  Voor de voetballiefhebber hebben we ook een tof hebbeding: een retro Tshirt van Malinwa van '88, met de handtekening van Piet den Boer...  Klap op de vuurpijl is een XL grote Harte-pop, gemaakt door de moeder van Harte!

 

Monique heeft flink wat werk gehad met de organisatie.  Maar al de spontaan geschonken werken, motiveerden haar erg.  Nu is ze niet meer op zoek.  Alles moet immers ook verkocht geraken.  De man van Monique is de gelegenheids-veilingmeester.  Monique kreeg de gewaardeerde hulp van Nadia Van Puyenbroeck (die werkzaam is op Thomas More), en ook van Elke Vandersypen.

 

Het wordt een toffe avond voor jong en oud.  Op het Free podium kan je alvast luisteren naar Jesse Polfliet en friends, Vibracoustic, Awful Age en Bakerman.  Ook actrice Isabel Leybaert zal optreden...  Er zijn drankjes en hapjes voorzien.

 

Ik noteer de avond met stip!  Dit evenement wil ik voor geen geld, en om meerdere redenen niet missen.  Ik ben er zeker van dat ik nog andere bekenden zal tegenkomen vrijdagavond.  Ja toch?  

volg het op Facebook:  http://www.facebook.com/events/560648504004113/     Meer info kan je krijgen op : music4harte@outlook.com

 

 

Kristel Du Bin die in Sint-Katelijne-Waver woont, maar van Muizen afkomstig is, is een nicht van Elke.  Ook zij wou haar steentje bijdragen.  In de school Klim-op in Bonheiden, waar de meter van Harte, Lieve Du Bin, les geeft, zal op zondag 22 december een Brunch en verwendag doorgaan.

 

info via Hartesbrunch@hotmail.com

 

 

De brunch is al volzet, maar je kan 's namiddags altijd gewoon passeren om een kijkje te nemen.  Voor de verwenningen betaal je 1 euro.  Wat denk je van Tai-chi, intuïtief schilderen, stoelmassage, vier dimensioneel bodywork, klankschalenmeditatie en hand-en voetverzorging, kinderbuikdans?    Natuurlijk willen we geld in het bakje krijgen.  Da's klaar.  Maar het gaat niet alléén om geld, maar ook om het warme gevoel dat dit alles wordt gedragen door veel mensen.  Zo denk ik spontaan aan de scouts Roeland uit OLV-Waver die zelfs tijd vrij maken met hun blok om de handen uit de mouwen te steken. Harte is zowat een soort van 'mascotte' geworden voor Mechelen.  Ze staat voor samenhorigheid en solidariteit.  Heel de organisatie heb ik niet alléén gedaan.  Ik kreeg de hulp van Elke Mariën, Joske Heylen en Caroline Verheyen...

 

Al die acties die het voorbije jaar werden gevoerd, en die nu ook worden georganiseerd opnoemen is te veel voor één artikel.  Daarom heb ik er slechts lukraak twee uitgepikt.  Wil je meer weten, mail dan naar: prinsesharte@hotmail.com

 

Vanaf 10 december branden 1000en één lichtjes voor Harte : aan ramen, binnen, op vensterbanken...  Op 10 december vorig jaar kregen Elke en Johan het definitieve verdict te horen.  Op 14 januari - nog géén maand later overleed Harte.  Gedurende dat jaar zijn kaarsjes een constante geweest.  Vanaf de ziekenhuisopname als teken van hoop; nadien als symbool van rouw en als herinnering.  Nog steeds branden er in de Alfred Nobelsstraat in Muizen aan verschillende ramen kaarsen bij de buren.  Tegelijkertijd gezellig en ontroerend.  Met 1000 en één lichtjes voor Harte wi men iedereen oproepen die geroerd is door het verhaal, om lichtjes te branden voor hen die hetzelfde meemaakten of nu nog doormaken.  Vijf symbolische weken lang...

 

Harte is verdwenen uit ons midden.  Maar ze leeft voort bij vele , vele mensen...  Wat nu ook weer aan het gebeuren is in deze donkere dagen voor Kerst, heeft een ongelooflijke waarde.  Zolang mensen achter naaimachines kruipen om prinses Hartepoppen te maken, kaarsjes branden, zich inzetten op welke manier ook, een luisterend oor bieden..., is er hoop voor de mensheid.  Een kleine krullebol heeft een steen verlegd in een rivier.  Het water rimpelde misschien - maar het water gaat sinsdien een andere weg...  Veel liever zouden we deze prinses uit Muizen nog knuffelen of haar geamuseerd zien opgroeien op haar eigen-wijze manier.  Het kan niet meer.  Maar wat wél kan is dat haar levenskracht ons allen vervuld met een warm gevoel, en ons aanzet om niet bij de pakken te blijven zitten, en ons oproept tot actie.  En daarom zeggen we dankjewel Harte.  Het kaarsje flikkert hier, net zoals op zovele plaatsen in het Mechelse....  Eén hoopvolle kring van solidariteit, een lichtend voorbeeld...

 

Tot op de veiling vrijdag, of tot op de brunch zondag?  Noteer het maar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik was tijdens het gesprek met Jan nog belangrijke info vergeten te vermelden. Dat komt ervan als je van alle dingen tegelijk plant op één dag en dus onvoorbereid naar een interview stapt. Aansluitend op de brunch hebben we rond 12.30u een aperitief concertje waar door jong en minder jong piano en gitaar wordt gebracht en een goeie vriendin en haar dochter zullen voor de zang zorgen. Bij aanvang van het concert zullen de aanwezige kinderen op ons podium het 'heksenlied' komen zingen. We kennen dat ook van Harte. Sommigen zijn echt super enthousiast om dit te doen. Ook kinderen hebben nood om hun gemis aan Harte te uiten.  Als het ons nog lukt zal het kinderkoor van de school waar onze benefiet doorgaat afsluiten met nog enkele kerstliederen onder leiding van juf Lieve en tevens meter van Harteke. 

Voor de kinderen is er nog een echte teken- en ballonnenwedstrijd die gedurende de namiddag loopt. 

Hopelijk zien we jullie zondag 22 december op onze benefiet in basisschool klim op en vergeet ook niet op vrijdag 20 december bij Monique langs te gaan bij Music4Harte!

Groetjes Kristel Du Bin

... en altijd is er een lichtje ..  van Harte.

Vandaag Soep for life in de hanswijkstraat Ik kreeg zopas een mailtje binnen van de papa van Harte en deel het graag

Werk of woon je in de Hanswijkstraat in Mechelen.
Passeer dan vandaag tussen 11.30 u en 14 u. even langs Villa 32.
De medewerkers van de jeugddienst verkopen in het kader van Music for life soep ten voordele van de vzw Prinses Harte.
https://www.facebook.com/events/265318336953638/
https://www.facebook.com/prinseshartevzw

Ik zal straks een literke of drie uiensoep halen aan de overkant en betaal daar graag iets voor. Hopelijk zijn er nog Hanswijkstratenaars die hetzelfde doen

Monique Blanken laat weten, dat nu alle rekeningen zijn afgesloten, het bijzonder mooie bedrag van 4018,26 euro werd bijeengesprokkeld met Music4Harte (benefietveiling).