'Fishsticks en dementie': Freek Mariën giet bekroonde theatertekst in boekvormVoor een goedgevulde ‘De Zondvloed’ stelde het Mechelse Jeugdtheatergezelschap De NietjesfabriekVergiet' voor, het boekje met de internationaal bekroonde theatertekst van de 25-jarige Mechelse auteur Freek Mariën. Het gelijknamige succesvolle toneelstuk heeft al honderd voorstellingen op de teller.

Vergiet is “een toneelstuk over dementie en fishsticks”. “Ik steek mijn hoofd in de diepvries. Dan blijft het langer goed .” Of hoe bedenker Freek Mariën de thematiek van dementie, gekruid met humor en knappe vondsten spitsvondig hertaalde naar een jeugdig of minder jeugdig publiek...Freek Mariën en Sarah Van Overwaelle, brachten enkele stukjes uit de theatertekst en gaven tekst en uitleg bij ‘Vergiet’. Van de Vergiet-cast ontbrak alleen Maxim Storms, die de rol van ‘Oude Man’ speelt, wegens andere theaterverplichtingen.

Voor intermezzi, en wat ons betreft een leuke verrassing, zorgde NeleNele Needs A HolidayVan den Broeck. We kijken nu al uit naar de eerste cd van deze prettig gestoorde chanteuse. En dat op basis van de drie liedjes, waarvan één in het Nederlands “om aan de Radio 1-quota te voldoen” én ukelele-solo incluis, die we hoorden…

De inspiratie tot het maken van ‘Vergiet’ moeten we niet heel ver gaan zoeken. Sarah zag hoe dementie haar beide grootouders trof en ook Freek zag zulks gebeuren bij zijn oma.

Omdat Freek Umberto Eco aan het lezen was en daar een passage over het volk met omgekeerde voeten las, luidde de starttekst aanvankelijk “Ik had een opa met omgekeerde voeten”. Dat werd uiteindelijk niet weerhouden maar het verhaal speelt zich wel af in een schoenwinkel, een vroegere schoenwinkel. De oude, dementerende man, wiens vrouw overleden is, woont daar voorlopig nog. Wat met die fishticks? Dat heeft dan ergens iets te maken de bestemming van de huwelijksreis van de oude man en zijn vrouw: “we zouden op reis gaan naar Alaska. We waren nog nooit op reis geweest. We dachten: we beginnen bij het begin, we beginnen bij de A.” En zo zit ‘Vergiet’ vol knappe vondsten, veel humor, maar tegelijk ook komt de verwarring en de eenzaamheid die bij dementie horen helder naar voor. Dat er bij de titel 8+ staat, kan geen toeval zijn. Het is dan ook ‘een stuk voor kinderen en volwassenen’.

Vergiet won in 2012 de 'Kaas en Kappesprijs' voor beste jeugdtheatertekst uit het Nederlands-Duitse taalgebied. Bij lezing van de tekst denk je niets anders dan ‘terecht!’ – wij toch. Freek Mariën publiceerde recent ook een tekst in het boek Verre Vrienden bij Davidsfonds (samengesteld door Michael De Cock & Gerda Dendooven). En er zit meer in de pijplijn. Mariën werkt aan een novelle. Maar ook op theatergebied staat er nog een en ander te gebeuren. Volgend jaar wil de jonge auteur een theatertekst schrijven voor volwassenen met als (voorlopige?) titel ‘De Tragedie van de Schurk’.

En ondertussen loopt ‘Vergiet’ nog een tijdje. Met als voorstelling het ‘dichtste bij Mechelen’, die van 11 februari in Vilvoorde, bij CC Het Bolwerk. Het gaat wel om (school)voorstellingen overdag. Maar misschien loont het wel er een dagje vrij voor te nemen? Meer info vind je op nietjesfabriek.be

Het boekje ‘Vergiet’ is uitgegeven bij ‘De Nieuwe Toneelbibliotheek’ en te koop aan € 8, bij De Zondvloed in Mechelen, of via de webstek van De Nietjesfabriek. Aanrader!


Tekst: © Markec
Foto Freek en Sarah: © Markec - Beelden ‘Vergiet’ © Tom Callemin

Lijkt me een bijzonder toneelstuk, het onderwerp spreekt me in elk geval aan. Goed om dat op deze manier onder de aandacht te brengen!

Freek Mariën is een ongelooflijk Mechels talent. Als zoon van de helaas reeds enkele jaren geleden overleden Wim Mariën en Greet Pluymers, heeft hij dat talent in zijn genen meegekregen.  Gisteren zijn (terecht)  trotse oma langs vaderskant nog aan de lijn gehad.   Jammer dat ik er gisterenavond niet kon bij zijn.  Verslag van Markec maakt dat goed...  ;-)

Ik maakte over dit toneelstuk op Mechelenblogt voorheen al een stukje:

http://www.mechelenblogt.be/2012/02/internationale-theaterprijs-voor-mechelaar-freek-mari-n