Tiergarten

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Drie maanden hebben ze zich creatief uitgeleefd in het atelier van H30 in de Hanswijkstraat.  H30 geeft immers jonge kunstenaars de kans om daar aan de slag te gaan...  Niet alleen, maar met nog andere jeugdig talent.  Zo ontstaat een prettige kruisbestuiving, met vaak verrassende resultaten.  Deze keer was het de beurt aan twee jongedames: Eva Vaes en Heleen Destuyver.  Beiden zijn geboeid door het illustreren, maar ze hebben in het atelier ook geschetst, getekend, geschilderd... Het resultaat van deze creatieve ontlading laten ze nu vrijdag zien aan al wie daarin geïnteresseerd is.  Om 19u30 openen de deuren, en kan je hen zelfs live aan het werk zien. Op het einde van de avond wordt hun werk verloot.

 

Vorige week heb ik hen ontmoet, en we hadden een gezellige babbel over hun werk, hun dromen en ambities...

Heleen vroeg H30 zelf of ze in het atelier aan de slag mocht.  Heleen is Mechelse, en geboren in 1990...

 

 

Na m'n middelbare studies heb ik een jaar op Sint-Lucas gezeten.  Maar het was duidelijk niet m'n ding.  Ik kon er niet aarden.  Ik ben nadien aan de slag gegaan als bediende, maar vond het een saaie job.  Ik zei m'n job vaarwel, en sinds dit schooljaar ben ik gestart met de opleiding kleuterleidster aan Thomas More in Mechelen.  Dat valt enorm mee, al heb ik er flink wat werk mee.

 

Heleen voelt dat ze op het goeie spoor zit.  Ze is enorm creatief en heeft veel fantasie.  Graag zou ze later illustratrice worden...  Zélf kinderboeken schrijven en ze zelf illustreren: da's haar droom!

 

Verhaaltjes vertellen...  Dat is iets wat ik graag doe.  Ik heb altijd veel getekend, van kindsbeen af.  Ik volgde als kind reeds tekenschool.  Vrijdag is het de eerste keer dat ik met m'n werk naar buiten zal komen, en dat is behoorlijk spannend.  Ik ben blij dat ik door H30 deze kans krijg.  Niet alleen ik trouwens - er is véél talent in Mechelen...

 

 

Eva is enkele jaren ouder dan Heleen.  Ze is dertig, en dat is de grens om in H30 te mogen meedoen in het atelier.

 

Ik ben er op aanraden van m'n vriendin en leeftijdsgenote, Germaine Bonk, op ingegaan.  Germaine was hier voordien voor drie maand creatief bezig, samen met twee andere jonge kunstenaars.  Ik ben afkomstig uit Heist-op-den-Berg en studeerde geschiedenis aan de Leuvense universiteit.  Deeltijds volgde ik kunstonderwijs.  In mijn schilderijen probeer ik verhalen te vertellen.  Maar eigenlijk maak ik ook veel illustraties en teken ik veel.  Ik probeer dagelijks wel iets op papier te zetten.  Dit doe ik in 'dagboektekeningen'.  In die lossere vormen die ik hierbij hanteer leer ik veel... 

 

 

Eva en Heleen kenden elkaar voordien niet.  Samen deelden ze het atelier...

 

 

Ik heb hier meer gezeten dan Heleen.  Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met het feit dat Heleen in die drukke opleiding zit.  Ik werk halftijds aan de Univ, en kon hier dus op meer momenten aan het werk.  Trouwens al mijn schildersmateriaal staat hier.  Daarnaast ben ik als vrijwilliger ook actief bij het project WOLF, en illustreer mee het GROMmagazine.  Ik kwam al regelmatig met mijn werk naar buiten.  En toch heb ik een gezonde portie zenuwen voor vrijdag.  We zien wel...  Ik ben nu aan het werken aan een kinderboek dat in december af zou moeten zijn.  Het is gebaseerd op een verhaal dat m'n moeder me vertelde als kind, en waar ik 'zot' van was.  Ook zou ik graag graphic novels maken, maar het is een feit dat uitgeverijen weinig geld steken in dit genre.  Een graphic novel over de Kruistochten zie ik anders wel zitten (m'n geschiedenisachtergrond, weet je...).  Kinderboeken hebben meer succes.  Voltijds werken als kunstenares zal moeilijk worden.  Daarom wil ik voor m'n financiële zekerheid m'n secretariaatswerk bij de Univ aanhouden.

 

Eva en Heleen hebben toch iets gemeenschappelijks gevonden in hun werken: dieren!  Daarom hebben ze de finissage van vrijdag onder de titel 'Tiergarten' geplaatst. 

 

Heleen vertelt:

 

Ik heb massa's tekeningen gemaakt over dieren in penibele situaties - 'poor creatures'...  Ik vertrek vanuit een foto of afbeelding van een dier, en ga dit dan interpreteren.  M'n dieren krijgen allemaal een naam...  Er zit een flinke dosis donkere humor in, maar het blijft wel 'lief'...

 

 

 

Vrijdag kan je beide jonge kunstenaressen dus aan het werk zien op hun finissage.  Het belooft de moeite te worden!   Al wie jong talent een hart onder de riem wil steken, of gewoon maar benieuwd is naar wat leeft bij jonge artiesten in Mechelen, moet beslist afzakken naar de Hanswijkstraat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is zeer belangrijk om jonge mensen alle kansen te geven die ze verdienen Jan, dus heel leuk dat je er zoveel volgehouden aandacht aan geeft! Uit de foto's blijkt een grote originaliteit en speelse durf.