“Schilderen is verhalen vertellen” – Luk De Caluwé exposeert: ... over de lijnenBeelden spreken. Schilderen is verhalen vertellen. Zo was het al bij de Vlaamse Primitieven. Ik maak de verhalen maar het is aan de bezoeker om een eigen invulling te geven. En toch is er een thema: lijnen. Wat je ook doet of probeert, je loopt uiteindelijk steeds binnen de lijnen...”.

Aan het woord is  Luk De Caluwé, Sinds vandaag exposeert de beeldend kunstenaar met  ‘Over De Lijnen’ in het Maurus Moreelshuis. Lijnen zijn ook treffend aanwezig in de werken van de kunstenaar: mensen die in een bepaalde richting lopen, geleid, door lichten en lijnen of alwetende verlichte gidsen...

De tentoonstelling moet je bekijken als een theaterstuk, of een opera, in twaalf taferelen en vier bedrijven, elk schilderij is een scene in het verhaal”, vertelt De Caluwé.

Bijeengesprokkelde afbeeldingen, krantenfoto’s, onderbelichte instagrambeelden, google’s street views vormden de inspiratie tot het thema ‘volk in beweging’, onmerkbaar gedirigeerd door lijnen en oplichtende kleuren.

Het is aan de toeschouwer zich te herkennen in deze taferelen en/ of er een aansporing in te vinden om dwars over de lijnen heen te kijken” aldus De Caluwé.

Over de lijnen’, over mensen en steden, zit gevat in aquarellen, schilderijen en grafisch werk met een bevroren beweging die de toeschouwer uitdaagt tot een eigen verhaal. Het resultaat is indrukwekkend sterk, je proeft het schilderplezier dat gepaard ging bij het maken van deze werken. En een vervolg is altijd nog mogelijk: door de grote digitale mogelijkheden: kan een van de scènes later nog opnieuw in een nieuwe context gebruikt worden...

De expo ‘Over De Lijnen’ loopt nog tot en met zondag 1 december in het Maurus Moreelshuis, Moreelsstraat 3 (Groot Begijnhof), Mechelen, check ook de webstek.

Te bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Twijfel niet en breng een zeker een bezoekje aan dit ‘theaterstuk in vier bedrijven’!


Meer info over Luk De Caluwé op www.lukdecaluwe.be
 

tekst: © markec
alle beelden: © Luk De Caluwé 2013

Leuke thematiek.  Als is het soms ook wel eens spannend om 'buiten de lijntjes' te kleuren.   ;-) Ik loop beslist nog eens het Moreelshuis binnen één van de volgende weken.

Ik ken de kunstenaar niet maar wat ik hier zie is schitterend.  Die kan iets ! Dat moet ik zeker gaan bezoeken.

Bedankt voor de tip.

Mooi werk, hier houd ik wel van!

Mooi artikel. Toen ik de aankondiging ergens las twijfelde of ik wel zou gaan kijken; misschien een beetje omwille van enige onwetendheid of de schilder die me helemaal niet bekend klonk. Als ik deze werken hier zo bekijk en het artikel lees ben ik toch benieuwd, ik ga dat zeker eens bezoeken.

dit ga ik wel even noteren, ziet er zeker de moeite uit om even langs te lopen

Sinds een paar minuten de trotse eigenaar van 'Over de Afsluiting' (het werk dat ook bovenaan dit artikel prijkt). Nen échte Luk de Caluwé in huis ;-)

proficiat hé!