Met Sinterklaas stoomt Mechelen naar de eindejaarsperiode

(foto's: Jan Smets)

Ik heb een bloedhekel aan deze grijze, kouwelijke dagen.  Nee: winters zijn niks voor mij.  Gelukkig zijn er zo van die lichtpuntjes die dit seizoen draaglijk maken.  We stomen naar de eindejaarsperiode toe, met alle festiviteiten die er bij horen.  Dat zullen we in Mechelen geweten hebben.  Vandaag kreeg de Spaanse Goedheilige de sleutels van ons stadhuis aangereikt, en om nog meer wintergezeur in de kiem te smoren, lanceerde 'de stad'  op de koop toe 'Mechelen houdt je warm 2013'.  Een klasje van de basisschool Den Ham mocht deze namiddag de Sint verwelkomen in de Kolommenzaal van het stadhuis, dat voor de gelegenheid was getransformeerd tot kapsalon 'De Spaense Schaer'.  Sinterklaas verblijft tot 1 december in ons stadhuis.  Misschien was de Sint-Romboutstoren te kil  geworden voor de hoogbejaarde Heilige?  Mogelijk.  Sinds vorig jaar mag Sint met zijn gevolg verblijven in de statige vertrekken van het stadhuis.  (al vond ik z'n slaapkamer in de toren wel iets magisch(er)  hebben  (maar da's louter persoonlijk...).  Het is omgetoverd tot een heuse 'Sintstad', en dat is met veel creativiteit gedaan...

    

   

 

Sint-Maarten heeft zijn pijp doorgegeven aan z'n gemijterde collega.  De jonge leerlingen zitten gespannen te wachten op de verschijning van zijne Heiligheid, en ondertussen oefenen hun juffen met hen nog wat liedjes in.  Tot... een Zwarte Piet verschijnt, die drukdoende de komst van de Sint aankondigt.  De reeds een tijdje hier een daar gecontesteerde vriend en assistent van Sinterklaas (of één van de véle tenminste...) is kapper.  Jawel. Hij runt 'De Spaanse Schaer' voor hem en haar...   Schepen van jeugdzaken, Greet Geypen mag in de tussentijd even in de kappersstoel plaatsnemen, waarna ze een trendy krullende pruik  krijgt aangemeten.  En dat vindt het jonge volkje best amusant!

 

Stevig geklop op de deur.  Sinterklaas schrijdt met overjaarse waardigheid de historische kolommenzaal binnen, terwijl de kinderen de Stoomboot uit Spanje al zingend laten aankomen...  En op zo'n momenten voel ik het kind in mezelf toch weer even boven komen.  De liedjes zitten in het collectief geheugen en ik denk  terug aan de bezoekjes aan de Sint - op zijn troon gezeten in den Innovation - lichtjaren geleden.  En ook hoe je dan een 'klakkertje' kreeg...  Weet je wel?

Da's voorbij.  Al lang.  Maar de nostalgie is gebleven.  Sinterklaas krijgt de sleutels van ons stadhuis aangeboden.  Hij mag de vertrekken van dit historische gebouw helemaal inrichten naar eigen smaak. 

 

Voor de tweede keer op rij mogen de Mechelse kinderen op bezoek komen in ons stadhuis.  Dat kan van zaterdag 23 november tot 6 december.  Nieuw zijn dit jaar het kapsalon, maar ook het restaurant van SOS Piet - de 'Carameliet', én de bioscoop 'Pietopolis'.  Samen met ouders, juffen en meesters, of familie kan je de Sintstad verkennen tijdens een interactieve, speelse en verhalende rondleiding die ongeveer een half uur duurt.  Nadien mag je met de Sint op de foto!

 

Maar er is méér: naast de rondleidingen staan er ook tal van andere Sint-activiteiten op til.  Vele handelaars en culturele partners organiseren een activiteit of een workshop.  Zo kunnen kinderen een originele brief voor de Sint schrijven, zelfgemaakte cupcakes versieren, naar Sintverhalen luisteren in de bib en straffe Pietentrucs leren bij Circolito...  Niet minder dan vijftien activiteiten worden zo georganiseerd.

Ook kan je op een Fairtrade Sintontbijt op zaterdag 30 november winnen..  Dan krijg je een ontmoeting met Sinterklaas en een rondleiding door de Sintstad bovenop.  Hiervoor dien je op een boterham of een gebakken ei het portret van Sint en/of Piet samen te stellen op een creatieve manier, met kaas, choco, hagelslag of wat dan ook.  Maak er een foto van en mail die dan naar kinderstad@mechelen.be voor 27 november, of steek hem in de Sintbus aan het stadhuis, met vermelding van mailadres en telefoonummer.  5 winnaars worden er gekozen, die verwittigd worden op 28 november.

Kinderen mogen hun wensen, tekeningen en vragen in de Sintbus droppen, vanaf zaterdag tot 1 december.  Ze staat opgesteld in in de grote ingang van het stadhuis.  Vergeet je post-en mailadres niet te vermelden, zodat de Sint kan terugschrijven.

Alle info over dit alles op www.uitinmechelen.be/sintstad  of mechelenkinderstad.be

(organisatie en uitwerking van het concept is in handen van het Gentse theater-en eventbureau 'Uitgezonderd', in samenwerking met de stad)

 

rondleidingen voor families op zaterdagen 23 en 30 november, en op zondagen 24 november en 1 december.  Dit telkens van 10 uur tot 16 uur.  Op woensdag 27 november van 13 uur tot 16 uur.  Voor kinderen vanaf 3 jaar.  Tot 12 jaar gratis.  Ouderen betalen 2,5 euro.  Je dient te reserveren via www.uitinmechelen of www.mechelenkinderstad.be  (2 euro administratiekosten online)..  Natuurlijk kan je het ook ter plaatse afhandelen in de Hallestraat zelf.

 

(de partners: voorzitter van mmMechelen Feest Kristof Calvo, schepen Wim Jorissen, Wim Voss van Mirage, Guido De Coninck van handelscomité Veemarkt, Alain Croon...)

 

Van het stadhuis naar de Veemarkt is maar een boogscheut.  Daar worden de eindejaarsevenementen  voorgesteld door de partners van 'Mechelen houdt je warm'.  En deze feestperiode zijn een aantal dingen wel wat gewijzigd.  Vooreerst zal de Kerstmarkt gehouden worden op twee weekends in plaats van op één.  In het tweede en derde weekend van december zullen 45 kraampjes opgesteld staan.  Niet op de Grote Markt zoals voorheen, alswel op een parcours tussen Veemarkt en binnenkoer van het stadhuis.  Dat zijn net wat minder kraampjes dan andere jaren, maar de standhouders zijn niet steeds dezelfde, zodat er een grotere diversiteit zal zijn.  Grote fan van de Kerstmarkt ben ikzelf nooit geweest.  Ik hoop dat er wat méér zal staan dan enkel barakjes met jenever en rommel die weinig met Kerstmis te maken heeft.  Maar men verzekert mij dat dit dit jaar 'beter' zou zijn.  Afwachten dus, en het vel van de beer niet verkopen voordat...
De kerstchaletjes krijgen een likje verf en zouden er moeten uitzien als peperkoekenhuisjes in pasteltinten.
 
De spiegeltent komt niet terug. (spijtig.  Ik vond ze wel iets hebben...) In de plaats hiervan zal er op de Veemarkt een Mirage Winterbar worden opgesteld van 18 meter op 18 meter.  Deze 'tent' zou moderner ogen en wordt multifunctioneel ingericht met bar en podium.  Vanaf 11 tot en met 22 december wordt door  de Mirage Winterbar een gevarieerd eindejaarsprogramma aangeboden, van een studentennight, Dijlefeesten winteredition, seniorendansnamiddagen, to een Mirage Live café en netwerkevent.  De organisatoren hopen dat élke Mechelaar er zijn gading in vinden zal.
 
Tijdens de weekends van de Kerstmakt zal er op de binnenkoer van het stadhuis een icebar staan, waar  toog en zelfs de wodkaglaasjes van puur bevroren water zijn.  De fleecedekens en warme vissoep moeten je ondertussen warm houden.
 
Op de Grote Markt zal een nostaligische zweefmolen worden opgebouwd tussen 13 en 22 december.  En oliebollen kan smullen bij Booms Gebak.
 
De Champagnedagen gaan dit jaar door bij verscheidene wijnhandelaars in de stad.  Bezoekers kunnen op de Kerstmarkt een glaasje proeven en met een plannetje op zak het champagne assortiment ontdekken bij de lokale handelaars.
 
In december zullen er geen twee maar drie koopzondagen zijn: op 15, 22 en 29 december, en dit van 14 u tot 18 u. 
 
Oudjaar wordt met vuurwerk afgesloten op de Grote Markt.  En het nieuwe jaar wordt ingezet op zondag 12 januari van 11 u tot 14 uur.
 
Praktische info:
www.mechelenhoudtjewarm.be
 
 
 
 
 
 
 
 
 

die klakkertjes, nostalgie, en ik kind van de Congo, naar Sint Niklaas in de Bon Marché aan de hand van groottante B. ik wist niet goed wat ik daar allemaal moest van denken en kon er 's nachts niet van slapen...En Zwarte Piet dat was volgens mij toch gene echte neger, sorry, maar in die tijd had dat woord absoluut niets denigrerends en/of politiek incorrects. Het leven was toch veel simpeler.

Inderdaad Malenie, neger is hier nooit een pejoratieve term geweest - hooguit is het begrip ingevuld geweest volgens de tijdsgeest en dat was nogal paternalistisch. Op menige buurtwinkeltoog zat een negerke dankje te knikken telkens een muntstukje voor het goede doel ingeworpen werd. Daarentegen was een zwarte in het beste geval een zwartharige, anders verwijzend naar iemand die een tijdlang politiek incorrect geweest is.

Ik blijf het idioot vinden dat men een taalkundig verwantschap met termen uit Amerikaans Engels, omwille van de beruchte discriminatie aldaar, een reden vindt om hier een perfect goed woord taboe te maken en er een in de plaats op te leggen dat intrinsiek hetzelfde betekent en bovendien een zeer geladen negatieve betekenis draagt.

Zo raakte Zwarte Piet voorgesteld als iemand van een donker ras, wellicht ook wel omdat het de knecht was en kolonialen hadden ginder nu eenmaal hun boys, maar ik denk niet dat veel kolonialen het zouden geapprecieerd hebben als hun kleine kinderen door een boy van de roe zouden gekregen hebben. Al bij al doet de voorstelling wel aan Moorse kledij denken en de Moren hadden een flinke voet in huis gehad in het land van waaruit de stoomboot kwam. Toch herinner ik me niet dat, toen mijn hoop nog op Sinterklaas gevestigd was, de helper die met zijn zak door de schouwen moest, expliciet een neger zou geweest zijn; ik zag hem meer als nɘ koulɘmarsjant in vuil tɘ proupɘr klierɘ (mijn ABN was nog niet op peil). Die in het luxespelonkje op de bovenverdieping van dɘn Bazaar zal dus geen dikke lippen of brede neus gehad hebben. Met dat zwarte is wel iets van een boeman verbonden en dat is natuurlijk een vreselijk seksistische term; ja, waarom is ook Zwarte Piet een man? Willy Vandersteen houdt ons al zoveel jaren de oplossing voor: we vervangen Zwarte Piet door de Zwarte Madam, maar dat boemens moet wat afvallen om door de schouw te kunnen - of nee, dikke mensen moeten ook gelijke kansen tot alle beroepen hebben.

Dan vereist ook de associatie blank/goed nog onze aandacht: Voor de witte baard en het dakenberijdend wit paard van de Goede Sint, kunnen we lering trekken uit de Mechelse traditie: We meten hem de graozɘn baad van Sintɘ-Mettɘ aan en schenken hem ons Veergɘbreudɘrspjeid, en ook dat moet dus niet vermageren. Zo zijn ook de dierenrechten gerespecteerd, temeer daar men geen echt mag inzetten voor die al te gevaarlijke stiel; de Zwarte Madam kan zich wel op haar bezemsteel in veiligheid brengen en heiligen zijn onsterfelijk. Verder kunnen we niet gaan, want zelfs als lotgenoot van onze Rombout kan de prediker Maarten Luther geen sint worden: dat zou niet katholiek zijn. Die uitdrukking is dan wel ongrondwettelijk maar ware gelijkberechtiging van godsdienst of levensbeschouwing blijft hier te lande slechts een droom.

Ik wist niet dat jij ook sprookjes kan vertellen some human

ik denk niet dat de boys geneigd waren ons van de roe te geven, want "negers" zijn of wqaren toen in elk geval heel kindvriendelijk, ze zouden onze deugnieterij nog verborgen houden voor onze ouders...onze boy heft in elk geval met die wezzel die ik was serieus afgezien

Heel die heisa rond Zwarte Piet... Natuurlijk is hij oorspronkelijk een Afrikaan, in vroegere eeuwen hadden de meeste inwoners van de Lage Landen nog nooit een neger  "in 't echt" gezien. De zeelieden wel, natuurlijk, al was het maar als onvrijwillige passagier op de slavenschepen. En dan de kolonialen, uiteraard. En juist omdat de meeste mensen nog nooit "een echte" gezien hadden, werd de afbeelding zo karikaturaal. Als er al iets racistisch aan het gebruik is, dan is dat niet dat hij als medewerker van de sint niet blank is, maar dat hij vaak als een kruising tussen een boeman en een dorpsidioot wordt uitgebeeld.

De recente hypercorrecte versie dat het om een blanke gaat, die zwart ziet door het contact met schoorsteenroet is natuurlijk onzin: schminkers hebben zich altijd ingespannen om de acteurs zo egaal mogelijk zwart te maken, ook net naast de neus, achter de oren enz, en niet maar wat zwarte vegen. Kleedt die man zich soms uit om door de schouw te kruipen? Waarom zijn zijn kleren dan niet zwart?

En dan heel dat idiote gedoe over Spanje... Omdat in de 19de eeuw een gelegenheidsdichter hem per stoomboot (sinds wanneer bestaan die?) uit Spanje liet komen. De "echte" was een bisschop in Myra in het Oost-Romeinse Rijk, en dat is tegenwoordig grondgebied Turkije. Zijn imago van kindervriend gaat terug tot de mythe dat hij een misbruikt en vermoord jongetje, waarvan het lijk in een ton was verstopt, redde en tot leven wekte. In het Romeinse rijk had je natuurlijk ook slaven, en als het verhaal waar zou zijn, is het het meest waarschijnlijk dat het een slavenkind was, met kinderen van "burgers" zou de dader niet zomaar ongestraft te werk kunnen gaan. Er waren ook Afrikaanse "Nubische" slaven in het Romeinse / Byzantijnse rijk.  Wie een voor dood achtergelaten slavenkind redde, kon zich de nieuwe eigenaar noemen - op die manier kun je zwarte piet dan toch als knecht aan de "echte" sinterklaas koppelen - of wat daar moet voor doorgaan.

Als er al een connectie met Spanje is, in oude Nederlandse bronnen, dan is het bij bijbelvaste protestanten, die de sinterklaasviering afkeurden, want "dat komt uit Spanje". Een sint, heiligverklaringen, dat hoorde bij het katholicisme, niet bij het evangelische christendom. De Sinterklaasvieringen hoorden niet in de gereformeerde wereld, het hoort thuis in het katholieke deel van de Nederlanden, die, in die tijd, nog onder Spaans gezag waren. Denk ook aan Bredero's Spaanse Brabander: dat is een Antwerpenaar... Maar de dominees mochten preken wat ze wilden, de Hollanders bleven net zo goed als de Vlamingen Sinterklaas vieren.

De sinterklaastraditie heeft, zoals veel oude tradities, meerdere lagen. Ook elementen van voor het christendom. Met een bijzonder paard met een mantel door de nacht vliegen, het herinnert natuurlijk ook aan Sleipnir, Wodans paard met acht poten. En zijn angstaanjagende helper, zeker in de Oostenrijkse Krampus versie, past in de herfst- en wintertradities, waarbij men met schrikwekkend verklede en/of gemaskerde figuren en lichtjes de boze geesten wou weghouden uit de voorraadschuren, waar ze de oogst zouden laten rotten.

Ik heb alle begrip voor mensen die zich inzetten voor een wereld zonder racisme, maar gooien ze in dit debat niet het kind met het badwater weg? Terwijl er geijverd wordt om in de media ook allochtonen te tonen in alle programma's, gaan ze hier het feest tot een exclusief blanke aangelegenheid "zuiveren". Ik pleit voor een andere aanpak: laat de rol van zwarte piet door Afrikanen vertolken - nu die in onze steden toch aanwezig zijn - maar laat de sint op een voorbeeldige, respectvolle manier met zijn medewerker omgaan - en maak er geen kleutertaal brabbelende idioot van. Op die manier past de levende traditie opnieuw in de samenleving van nu - met een positieve boodschap voor de kinderen.

Een andere heikele discussie is die over sinterklaas en de kerstman.- of beter gezegd, een non-discussie. Zoals uit de Engelse benaming duidelijk blijkt IS de Kerstman Sinterklaas, maar dan ontdaan van zijn katholieke parafernalia - en gekruid met elementen van de Scandinavische Julman - een stapje dichter naar Wodan toe, maar de strijdwagen met het achtbenige paard is nu een arreslee getrokken door rendieren geworden. Het zijn vooral Hollywood en het enorme marketingbudget van de Coca-Cola company die in het collectieve geheugen de Kerstman zijn actuele, toch van Sitnerklaas afwijkende gedaante, hebben gegeven.

Op het eerste zicht kan het voor een 21ste eeuwer vreemd lijken dat er een relatie tussen sinterklaas en kerstmis bestaat. Toch moet men niet ver terug om de band te vinden. Onze fixatie van Kerstmis op 24-25 december is zeer recent. Eigenlijk is het alsof je Ramadan tot het Suikerfeest reduceert. Eeuwenlang was de kerstviering het hoogtepunt van een periode met vier zondagen, voorafgaand aan de winterzonnewende, de zogenaamde adventstijd. En op welke dag van de week 25 december ook valt, 5-6 december, naamdag van Nicolaas van Myra valt ALTIJD in de adventsperiode. De winterse attributen, de versiering die voor gezelligheid zorgt, het samen koekjes bakken of andere voorbereidselen treffen voor het eigenlijke kerstfeest, het vulde de hele adventsperiode. Enkel de kerstboom, die kwam vers omgehakt of -gezaagd in het bos pas op Kerstavond in huis. Hem samen optuigen was de aanloop tot het avondfeest, dat onderbroken werd voor de nachtelijke religieuze viering. Zo'n bosverse, natte boom kon zonder al te veel gevaar met echte kaarsen versierd worden. Als je die boom al weken in huis hebt staan (of hij is al weken tevoren geoogst, zoals vaak gebeurt), dan is het gebruik van kaarsen op de takken een onverantwoord risico.

 

Voor al die boeiende achtergrondinfo: bedankt!  En zo zijn we aangekomen in 2013, en is zwarte Piet een...kapper geworden... ;-)

Ja, met Sinterklaas begint het hele 'feestseizoen' weer.  Mechelen belooft ons warm te houden. Wat denken jullie van de Kerstmarkt nieuwe stijl?   Ik hoop dat er toch wat meer sfeer is dan op de vorige edities, want die vond ik persoonlijk héél ondermaats.  Jammer dat de spiegeltent deze keer niet meer zal staan, want dat had toch wel iets nostaligsch.  En Kerstmis ademt nu eenmaal toch nostalgie en ouderwetse charme..   Ik geef de restyling het voordeel van de twijfel.

De fijnste Kerstsfeer vond ik vorig jaar in het Begijnhof aan brouwerij 't Anker, bij de Levende Kerststal en al de animatie daarrond...