Mechelen kleurt je dag...

met categorie:  

(tekening: Jan Smets)

Het is natuurlijk erg nobel van roze Margriet om in het kader van 'cities for life' zich uit te spreken tegen de doodstraf.  Dat  edelmoedige engagement siert ons aller tante.  Maar of onze Sint-Romboutstoren daarom ook kleur zou moeten bekennen, lijkt me minder evident...

 

...Natuurlijk zijn de redenen om zich in een groen tenuetje te steken van een heel andere orde.  'De Zot van Mechelen' wil zich waarschijnlijk kleurboekgewijs tooien voor de aanstormende feestdagen.

Of wil Mechelen kleur bekennen?

Of wil het zich een imago van goedkoop pretpark aanmeten?

Of?...toppunt van kunst of kitsch?

Ik weet het niet, maar de ziekelijke groene kleur van onze trots geeft me eerder een misselijkmakend gevoel. 

Of...zie IK er de esthetiek niet van in?  Kan natuuuuuuurlijk ook.  Maar ik twijfer er aan.

 

 

 

 

 

Je hebt absoluut gelijk. Dat groen heeft iets van een pretpark. Men vernedert hiermee de waarde van de Sint-Romboutstoren en maakt er een soortement curriosum van. Het typeert het totaal gebrek aan voeling met historisch/culturele waarden onder het bewind van Somers. Helaas.

Als die Magriet absoluut die kleur moest hebben, is dat groen dan niet quasi exact de complementaire kleur? Bezie eens een kleurendriehoek of -cirkel. Dan esthetisch gewoon het meest erbij passend ervaren.

Het vroegere zwartgrijs van de Mechelse Zot was zeker niet bepaald toonaangevend. We zijn dus al wel meer gewoon geweest.

Dit doet mij een beetje denken aan de heisa rond de lancering van het nieuwe stads logo. Vorig jaar was de toren ook in een andere kleur verlicht....en toen zei niemand iets. Wil dat dan zeggen dat men het toen wel goed vond?  Wie zal het zeggen.
Ik denk dat je het in een breder geheel moet zien, er is niet alleen de toren, hij maakt mee onderdeel uit van een kleurrijke stad tijdens de kerstperiode.
Ik ga op dit moment echter voort op foto's want heb het nog niet in het echt gezien. Maar dat zal snel gebeuren.

 

Ik denk niet dat vorig jaar iedereen die nieuwe kleur mooi vond Nick. Trouwens dit groen is wel heel erg giftig. Moesten ze nu de wijzerplaten terughangen aan de toren, dat is heel wat anders, die passen erop, de toren is er voor gemaakt.

Maar dit?

Voor mij hoeft het niet hoor.

De gustibus et coloribus non disputandum est ;-)

Maar als we er dan toch over willen 'disputeren': ik vind het wel iets hebben.  Mooi is misschien wat anders maar zo'n als kerstboom uitgelichte toren draagt toch wel toe aan de bijzondere wintersfeer in de stad, vind ik... al moet ik bekennen dat het (ook) bij mij in eerste instantie weer iets had van... krypton...invasion from Mars... Mordor... maar dat maakt onze toren er niet minder indrukwekkend of fascinerend om... voor sommigen misschien wel intégendeel.

Tenslotte vind ik de bemerking van Nick terecht dat dit eerder ook al gebeurde en dat toen niemand er iets van zei (toch hier niet).  Zijn we kritischer aan het worden, of gevoeliger aan bepaalde kleuren?  Doet de groene kleur misschien iets te veel aan Ivarem denken?  Dan kan ik me wel vinden in de ontevredenheid ;-) 

't Is wat het is.  Over smaken valt inderdaad niet te twisten.  Er zijn er die het héél mooi vinden, en voor mij is het een voorbeeld van wansmaak.  Er zijn best wel ergere dingen om zich druk over te maken.  Ik weet het.  Alleen zal ik blij zijn als na de feestperiode onze toren zijn klassevolle, sobere belichting zal terugkrijgen, die dit knappe monument veel beter tot zijn recht laat komen.  Da's m'n persoonlijk gedacht.  Wie hier wild van is, krijgt nu weken de kans om met genoegen naar boven te staren.  Het is hen gegund.  Alleen ik geef er géén applaus voor.  En dat moet ook kunnen hé.   ;-)   Alleen in totalitaire régimes geeft men steeds applaus voor de nieuwe kleren van de keizer.

Vermits we ons slechts overdag met de rammel kunnen behelpen, wat als men aan elk van de vier kanten nu eens met een laser een grote lila wijzerplaat in romeinse cijfers met functionele wijzer zou projecteren?

@Some,brood en spelen bedoel je. In Oembeik zegge ze, hoe langer hoe zotter.

ENWAKOSTDA? lege stadskas, maar almaar meer onnozeliteiten waar we niks mee zijn, ik heb liever dat de putten uit den trottoir verdwijnen

Allemaal heel schoon en de toeristen zullen het zeker graag zien, maar of dat nu écht nodig is met een lege stadskas waarvoor men telkens nieuwe pesterijtjes moet uitvinden om ze min of meer bij te vullen??.  Ik kan Malenie alleen maar bijtreden.

Of is dat, om het in't Mechels te zeggen  "vé den aoge gloriol"? 

Enfin, de tering naar de nering zetten is in de politieke wereld al jaaaaren een loos begrip.   

Hopelijk sla ik de bal volledig mis, maar ik vrees voor de Mechelaar dat na de verkiezingen van volgend jaar de doos van pandora pas écht zal open vliegen.  Voor iedereen trouwens want ze leren het blijkbaar nooit af om het geld  van de belastingbetaler door deuren en venster te smijten of er sinterklaas mee te spelen.

Ach, of die kleurfilters nu veel kosten: dat denk ik écht niet.  Da's ook niet de reden waarom ik dit  ik heb gepost.  Het gaat alleen maar om de - nogmaals: in MIJN ogen - wansmakelijk spielerei.  Gedurfd is het wel - maar daarmee is het ook gezegd.  Voor wie het wel kan smaken: zoveel te beter.  Je kan er nog een tijdje van 'genieten'...  ;-)

 

 

Die filters kosten idd weinig, niks om je druk over te maken. 

Trouwens Nick, om uw vertrek heeft zich ook niemand druk gemaakt.

@ allen: Ik denk dat menigeen nu krak hetzelfde te binnen schiet als mij, maar 't zal wel ijdele hoop zijn.  ;-)

@ G.L.

Waarom zou iemand zich daar druk over moeten maken? De continuïteit en permanentie in de toren zijn verzekerd. De vlaggen wapperen, de trappen zijn proper, het uurwerk loopt en de rammel speelt.

 

 

@G.L.: Trouwens om uw vertrek (= niet herkozen) heeft zich niemand druk gemaakt! (Bemerk dat "ook" hier verdwenen is!)

 

De continuïteit en permanentie (van uw partij) in de gemeenteraad zijn (minimaal) verzekerd. De Vlaamse vlaggen wapperen (soms) op de toren, de trappen van het stadhuis blijven proper, het uurwerk loopt nog altijd niet in tegenwijzerzin en de rammel speelt nog altijd van "sa moeder stop nu maar het vat, X.X. is zat".

 

Euh, roept de rammel daarna uitgerekend die 'X.X.' niet op tot een ommekeer? Had Nick dan toch een ander wijsje op de trommel moeten pluggen? En komt zelfs 'to plug a song' van onze Zot - of haal ik nu mijn fisjkɘs dooreen?

Wat die trommel aria's  betreft.

Ik plug niets in, ik zet(te) alleen maar vast. Pluggen is voor de beiaardier.  

Het niveau van Staf Nees en zijn voorgangers is sinds 2009 nog niet gehaald. Bewijze de Mechelse versteek boeken, waar we de meesterwerken in terug vinden.

Ze zijn niet te meten met de kwaliteit van de aria's die er sinds 2009 op gestaan hebben. 

Het maken van een goed versteek kost tijd, het is niet het zetten van de noten alleen, het creatief becijferen kost veel tijd.

Waarom dan geen versteek klakkeloos overnemen uit dat boek hoor ik u denken, om die reden werden ze toch opgeschreven, om later nog eens te gebruiken.

Tegenwoordig zijn we instaat om via een vernuft systeem de oude versteken af te spelen, precies zoals ze op Mechelse trommel stonden. Ja dat kan, omdat de situatie in de beiaard sinds 1849 (eerste genoteerd versteek) nagenoeg ongewijzigd is.

Nog voor dat de aller eerste spie uit de installatie genomen was ging ik er van uit dat na de restauratie, muziek uit dat kostbare boek op de trommel zou gezet worden.  En ja G.L. op dat valk heb ik dus gefaald. Ik heb niet de kennis van muziek om dergelijke dingen te doen. 

 

Deze stond op de trommel vanaf Pasen 1958 en werd becijfert door Staf Nees.  Het versteek is letterlijk geprogrammeerd, het wordt mathematisch afgespeeld. Zelfs met 4 handen is het onmogelijk om dit vanaf het klavier te spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=pltTm1Y9eyw

Nick, kan je het luchtalarm eens laten inschakelen want er vliegt weer een br(l)okkenpiloot rond. -)

Louis, 

Op den toren staat geen lucht alarm meer. Ik heb het zelf nog afgebroken. 

Verdomme Nick, binnenkort hebben we het misschien terug nodig.

Spuuglelijk is het, dat groen. Hopelijk een (uiterst pijnlijke) vergissing?

 

Kunst ?  Nick, mag ik nu eens heel luid lachen ?  Al die 'lichtontwerpers' die zichzelf "kunstenaar" noemen, zijn volgens mij zij die niet welkom zijn in de theaters, sportpaleizen en andere tv-studio's.  En een dure aangelegenheid is het evenmin.  Een velletje Lee of Rosco kost ongeveer 6 euro en daarmee kan je zeker 6 spots van een kleur voorzien.

PS: de torenverlichting is géén kunst, maar wel 'Toren onder Strohm', dat binnenkort IN de toren wordt georganiseerd door ondermeer stadskunstenaar Gijs Vanhee (en dat veelbelovend is, na wat ik van hem heb gezien bij een eerder project in de OLV-over-de-Dijlekerk). Gijs liet me weten dat hij niets te maken heeft met de buitenverlichting van de toren.  Dit terzijde  ;-)