Vaganée neemt afscheid met ‘Eindeloos Mechelen’ en geeft fakkel door aan Vanhee

Het einde is het begin. Jazzmuzikant Frank Vaganée nam zondagavond 13 oktober afscheid als stadsartiest, beeldend kunstenaar Gijs Vanhee trad aan als nieuwe  stadsartiest voor 2013-2015.

De fakkel werd overgedragen in Cultuurcentrum Mechelen en ging gepaard met de première-vertoning van de  film ‘Eindeloos Mechelen’, het slotproject van Frank Vaganée, met live-soundtrack.

Daarna volgde een unieke performance waarbij Gijs Vanhee en andere beeldende kunstenaars Dzia en Shamisa De Broey en video-artiest Aitor Biedma in dialoog liet treden met muzikanten Koen Vermeulen (Gottland), McShockproof, Roel Spoelders (The Hindu Needle Trick) en ontslagnemend stadsartiest Frank Vaganée op sax.

Ruim vier jaar geleden riep Mechelen het concept ‘stadsartiest’ in het leven. Voortaan zou om de twee jaar een professioneel kunstenaar worden uitgeroepen tot Stadsartiest Mechelen. De stad wil zo Mechelse kunstenaars en hun discipline in de kijker zetten en met hen een gevarieerd artistiek parcours afleggen. Tot nu was dat Frank Vaganée. Pat Donnez, die de avond aanmekaar praatte, ging hem voor. Nu is het dus de beurt aan Gijs Vanhee.

Eindeloos Mechelen
De film ‘Eindeloos Mechelen’, vanaf  maandag 14 oktober te koop bij UiTinMechelen aan € 5, vormt dus het afscheid van Frank Vaganée als stadsartiest. Vaganée engageerde de cineasten Paul Amand en Etienne Mylemans om deze Mechelenfilm te draaien, Vaganée componeerde er de muziek bij. Het is een compilatie geworden van sfeerbeelden, een getuigenis van het bruisende leven van de stad en van haar stille schoonheid. Van drukke pleinen en verstilde plekken. ‘Eindeloos Mechelen’ is het mooie resultaat van een distillaat van oneindig veel opnames en beeldmateriaal.

De aanwezigen bij de fakkeloverdracht zagen de film in première en zo was het zondagavond veertig minuten genieten van Mechelen én van de live muziekscore, gebracht door Frank Vaganée, Nico Schepers, Marc Godfroid, Bart Van Caenegem, Jos Machtel en Toni Vitacolnna. Een mooi afscheidsgeschenk! Mechelen Blogt zag deze mooie Mechelenfilm en kan je die warm aanbevelen: machtige Mechelenbeelden met prachtige muziek erbij! Dus wéér een troef om onbeschaamd met ons mooie Mechelen te gaan pochen!

Schepen Frank Nobels zette volledig terecht uittredende stadsartiest Frank Vaganée letterlijk en figuurlijk in de bloemen én blies de loftrompet over de nieuwe stadsartiest, die ons de komende twee jaar zal verrassen.

Gijs Vanhee is voor velen al bekend van de reusachtige muurtekening op het Provinciegebouw in Antwerpen en van ondermeer de stijlvolle aanpak van één van de gevels aan de Olivetenvest in Mechelen. En ook bij trouwe Mechelenblogt-lezers zal de naam een belletje doen rinkelen.

Zondagavond heeft de kersverse stadsartiest alleszins zijn ‘officiële’ start niet gemist. Terwijl Vanhee, graphic noveliste Shamisa De Broey en Dzia knappe tekeningen maakten, werden die meteen ‘live’ geprojecteerd in een virtuele omgeving, die overduidelijk Mechelen was, de muren van de geprojecteerde stad raakten stilaan helemaal volgetekend. Wat je daar héél goed en overduidelijk zag in opduiken was ook de watertoren van Mechelen Zuid. Daar is Gijs vast nog wat mee van plan of toch niet?Terwijl, de tekeningen verder vorm kregen en zich door de projectie kronkelden, verzorgden indietronica-artiest Koen Vermeulen (Gottland), zanger/gitarist Roels Spoelders, rapper MC Shockproof én op sax Frank Vaganeé er synchroon de onheilspellende en mooie soundtrack bij. Indrukwekkend.
 

Van Gijs Vanhee zul je vanaf nu nog wel meer horen en zién natuurlijk. Vooral dat.


Bestel zeker die film ‘Eindeloos Mechelen’ mét de score van Frank Vaganée en diens muzikanten: een aanrader, néé; 'must'! voor elke Mechelaar en Melomaan, of Mechelse Melomaan!

Tekst - © markec
Beelden - © markec - foto Frank Vaganée:
© Sven Dullaert