Mille wil artistieke ontmoetingsplek zijn

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

(boven:vlnr: Johan Hoogewijs, Tom Kestens, Alexandra Jacquet, Kris Kuijpers en Elke Vandersypen)

De horecazaak Mille in de Nauwstraat bestaat in zijn huidige vorm in november net één jaar.  Om die verjaardag extra in de verf te zetten, wil het restaurant uitpakken met 'wilde plannen'.   Met veel creativiteit en zin voor iniatief wil Mille misschien wel één van dé artistieke labaratoria van onze stad worden.  Daarvoor werd er duchtig gebrainstormd door de uitbaters - Alexandra Jacquet en Kris Kuijpers.  En om al hun plannen te concretiseren werden een paar kompanen onder de arm genomen.  Vanmorgen stelden Alexandra en Kris samen met Elke Vandersypen en Tom Kestens met veel enthousiasme hun jaarprogramma voor.  En het moet gezegd: het oogt allemaal heel bijzonder en vernieuwend.  Dit team heeft er duidelijk goesting in.  Nu moet alleen nog toegehapt worden.  Het menu ziet er smakelijk uit.  Toetasten maar!

 

"BazArt waar levensgenieters, kunstliefhebbers en artiesten samen proeven en vertoeven"

 

Onder deze noemer en met deze slagzin wil Mille ons overtuigen.  Vanaf deze maand trekt Mille de kaart van de Kunst in zijn meest verscheiden gedaanten.  Er staan flink wat activiteiten op het programma: kunstateliers met recuperatiemateriaal, toneeldiners voor de Week van de Smaak, én... concerten.

 

Mille moet dus een artistiek karakter krijgen.  Alexandra kan er maar moeilijk over zwijgen.  Haar creatieve brein bedacht dan ook heel wat! 

 

                                               

 

Hier moeten mensen met een artistieke passie mekaar kunnen vinden.  Het was fantastisch samenwerken met Elke Vandersypen die zorgde voor de programmatie van de muziek en het toneel.  Ook Tom Kestens is superenthousiast om mee te doen.  Tom zal het geplande freepodium mee begeleiden.  Er staat véél op stapel.  Elke zondag zat er wat te doen zijn in Mille.  Dat start nu zondag reeds met een 'Repair Café, dat inspeelt op duurzaamheid, ecologie...Maar er is méér.  Er zal een 'lampencafé' doorgaan, waarbij je je eigen lamp kan maken met recuperatiemateriaal.  Ik zal dit begeleiden.  Wat later gaat er een 'Café Couture' door.  Hier kan je hebbedingetjes maken met stofresten...  Een 'Zinnecafé' voor duo's en singles belooft een pöetische reis te worden vol zintuigelijke ontdekkingen...

 

(Alexandra in het lampenatelier...)

(de ateliercafé's gaan door op zondagen tussen 13 u en 17 u.  Lees er meer over op de website: www.millemechelen.com

 

   

 

Tom Kestens pleit al langer voor het belang van een freepodium in Mechelen.  'Laaghangend Fruit' moet een muzikale broeihaard worden voor aanstormend talent!

 

Ik heb Alexandra leren kennen via m'n jongste dochter die bij haar regelmatig workshops volgt.  Da's dan telkens de week dat m'n dochter het vrolijkst het huis uithuppelt.  Zo ben ik betrokken geraakt bij het brainstormen.  Wat konden we hier allemaal beginnen?  Het bruist in deze stad van jong talent.  Sinds ik terug in Mechelen ben, ben ik op zoek naar een plaats voor freepodium.  Elke stad die zichzelf respecteert moet dit hebben.  Zélf ben ik ooit ook gestart op de planken van een freepodium.  Zo'n free podium kent veel succes!  Gedichten, muziek, kunst...  Het komt allemaal bovendrijven.  Misschien wordt hier net zoals in Open Mic in Het Depot in Leuven Selah Sue ontdekt werd, ook nieuw talent ontdekt!  Dit is mijn ambitie - en ook die van Alexandra.  We willen het laaghangend fruit in deze stad plukken!

 

Voor Alexandra mag zo'n free podium best 'ontaarden'.  Het moet niet té georganiseerd en geprogrammeerd zijn.  Tom zal het begeleiden.  Dat was een voorwaarde van Alexandra.  Er wordt met deze freepodia gestart op de laatste zondag van de herfstvakantie.  Tom is er vast van overtuigd dat dit alles véél volk zal trekken.  Zondagnamiddagen lenen er zich uitstekend voor volgens hem. Alexandra benadrukt dat de keuken op die zondagen telkens open zal blijven.

Zo'n free podium is anders als een TV-programma.  De kandidaten worden niet uitgelachen, alles is niet zo geformatteerd of spontaan...  Fouten mogen gemaakt worden, én er is steeds interactie met het publiek!

 

  

Terwijl Johan Hoogewijs, de componist die zich specialiseerde in soundtracks voor fillms en televisie (ondermeer voor Witse...) ondertussen de piano heeft gevonden om ons te verrassen met heerlijke melodietjes - of zo je wil 'de omgeving doet leven'; doet Elke het concertprogramma uit de doeken...

 

Er zijn zes concerten voorzien.  Vier op donderdag, en twee op zondag.  We hopen dat we velen kunnen bereiken, en dat men onze aanpak zal smaken.  De concerten zijn heel verschillend van stijl.  Er is een ruim aanbod, met toch vrij veel jazz.   Mechelen heeft dan ook veel jazztalent.  Het zal vooral rustige muziek zijn.  Dit najaar staan drie jazzgroepen geprogrammeerd: How Town in het kader van Jazzrally, A.C.T.Collective van Wim Leyzen en zijn Amerikaanse vrienden en de gelauwerde stem va Natashia Kelly.  In de toekomst wil Mille op regelmatige basis muzikanten ontvangen: van funk en blues over pop en folk, en van beginnende plaatselijke artiesten tot gerenommeerde muzikanten.  De mix moet fris en verrassend blijven.

 

Kaarten voor de concerten zijn te koop in Mille, Nauwstraat 10.  Meer info en reservaties:  www.millemechelen.com      015 65 60 66   www.facebook.com/MilleMechelen  

 

   

 

In de Week van de Smaak zal een speciaal menu worden samengesteld - dit in het thema 'Water en Vuur'.  Maar Mille voegt daar een element aan toe: het wordt een menu met de ingrediënten toneel, concert en diner...

 

 

Het beloven boeiende tijden te worden in Mille!  Saai zal het alvast niet worden in de Nauwstraat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Smets

Zou ik als ouwe knar en knorrepot ook mijn fiets eens kunnen stallen tegen de pui van deze leuk uitziende zaak, om er een hoge gisting achter de kiezen te laten vloeien? Of zit er een limiet op de houdbaarheidsdatum van de geïnteresseerden?

Met andere woorden: "Kan ik daar zonder enige schroom of drempelvrees mijn pensioengeld in bescheiden mate over de toonbank laten rollen?"

Verder wel weer een prachtig artikel met zinnige uitleg.

Met dank!

jevara

de vraag is wel aan jan gesteld, maar jevara ik denk als je je geld laat rollen dat geljk op welke ouderdom wel zal mogen zeker. ;-)