De magie van Ronaldo

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

De circustent staat in één van de mooist denkbare decors.  Daarrond een verzameling heerlijk nostalgische woonwagens.  Circus Ronaldo is neergestreken in eigen stad.   Het Muizense familiecircus is één geworden met de historische omgeving - al leek het hier speciaal voor gemaakt.  Het is ooit anders geweest.  Ronaldo was lang géén sant in eigen land.  'De cowboys van Muizen' zoals ze wel eens smalend werden genoemd, zijn nu hélemaal hip geworden, en de Dijlestad drukt ze aan het hart.  Misschien moesten ze eerst de hele werelbol afreizen van Noord naar Zuid, en van Oost naar West, voordat Mechelen besefte dat ze met circus Ronaldo één van de allerbeste cultuurambassadeurs in huis heeft. Deze week is de tent alle avonden gevuld tot in de nok, en velen visten ontgoocheld achter het net, en konden geen kaartje meer bemachtigen...  Jammer. 

 

 

                          

 

Gisterenavond maakte ik de voorstelling mee.  De honderden gloeilampjes, de houten bankjes, de betovering van het spannende dat komen gaat...  Het was fantastisch, deze mengvorm van acrobatie en commedia dell'arte...  De beide broers Ronaldo, Danny en David, zonen van stamouders Johnny en Maria geven het beste van zichzelf.  Danny is een rasacteur die doet schaterlachen en weet te ontroeren...  Zijn mimiek en perfecte timing van gebaren en uitdrukkingen werken betoverend.  Dit is fascinerend!  Telkens opnieuw.

'La Cucina dell'Arte' wordt al tien jaar opgevoerd onder dit tentzeil.  Kriskras de wereld rond is deze voorstelling gespeeld.  Voor de tiende verjaardag van het spektakel is thuisstad Mechelen gastheer.  Gisterenavond, vanavond, morgen en overmorgen weet Ronaldo de Maneblussers te verrassen.

Vandaag tref ik Maria Ronaldo aan.  Ik vertel haar dat ik gisteren enorm heb genoten van de circusvoorstelling.  Haar ogen lachen.

 

                        

 

Dankjewel.  Er is ook hard aan gewerkt.  Niet altijd beseffen de toeschouwers hoeveel uren voorbereidingen hier ingekropen zijn. Het is niet omdat het allemaal zo vanzelfsprekend lijkt, dat dit het ook is.  Wijzelf doen niet meer mee.  Johnny wordt bijna tachtig, en ik ben daar ook niet zover meer vanaf.  We worden ouder, maar helpen nog erg graag mee achter de schermen.  Alle voorstellingen zijn uitverkocht.  We zouden best twee weken hier kunnen staan, maar ja... zaterdag moet hier ook weer de markt kunnen staan.  Het zal nu weer enkele jaren duren voordat we hier terug neerstrijken.  Er wordt gewerkt aan een nieuw stuk.  Maar eerst gaan we nog toeren.  In januari treden we op in Sydney in Australië.  Alles vertrekt per boot.  En dat duurt verscheidene weken. Maar nu nog even Mechelen dus... Burgemeester Somers zei me onlangs: "Mevrouw Ronaldo, dit is het perfect decor voor dit circus!"

 

Ronaldo krijgt de laatste jaren pas écht de eer die het verdient.  Maria en Johnny zijn hier blij mee.  De veertigste verjaardag van het circus werd een paar jaar geleden groots gevierd op dezelfde Grote Markt.  En wat later kreeg Johnny Ronaldo de titel van verdienstelijk Mechelaar aangemeten.  In mei van dit jaar werd de voorstelling 'Amortale' opgevoerd aan de Nekker...

 

Nog even is er de magie.  Nog even heerst de illusie...  Dan wordt alles weer opgebroken...  Want een circus moet reizen...  Maar ergens over de Grote Plas zal bij onze tegenvoeters op een tent de Mechelse vlag gehesen worden...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fantastisch mooie foto's,een pluim voor de fotograaf !

 

Wij hebben gisteren met volle teugen mogen genieten van de broertjes Ronaldo. Wat een klasse én van bij ons ! 

Gisterenavond gaan kijken. Het was fantastisch.
Het deed me denken aan I Colombaioni, twee Italiaanse artiesten die in de jaren '70 in het toenmalige Volksbelang een gelijkaardige prodictie brachten en mij lieten kennis maken met het heerlijke genre van commedia del arte. Maar hier zijn het rasechte Mechelaars die bovendien in een authentieke circustent spelen. Daar mogen we best trots op zijn.

 

I Colombaioni: jeugdherinneringen, wat hebben wij toch een rijke opvoeding gehad dank zij de mères van het pensionaat

Als oorlogsboelekes mochten wij naar ieder circus dat einde jaren veertig en begin vijftigerjaren Mechelen aandeed, ofwel met onze ouders ofwel met de ganse school gaan kijken naar die reuzecircussen met één, of twee circuspistes onder één enorm zeil.

Ik herinner me namen als circus Mikkenie, Bouglione, Knie en Williams en het modestere Mechelse circus De Jonghe. Uit Vilvoorde kwam er ook geregeld circus Semay. Circus De Jonghe had voor zover ik me herinner steeds een akt met een troep dwergen die zowel ingezet werden bij acrobatische als bij clowneske nummers. Inzoverre die kleine mensen niet te veel onder hun moesten lijden. Zij zijn tamelijk zwaar onderhevig aan de kwaaltjes van hun minigroei. Al deze circussen boden nummers aan met dieren. Zowel paarden, olifanten , chimpansees, tijgers, leeuwen, zeehonden, honden en alles wat maar achter tralies moest om niet te kunnen uitbreken en waarmee je als cicusartiest toch een nummer kon opzetten dat door de mensen als exotisch werd ervaren. Vandaag de dag misschien terecht als niet meer van deze tijd erkend.

Half jaren vijftig, net voor de afbraak van het tweede Mechelse Hauptbahnhof (d'aô statie ôat 1888) plaatste circus De Jonghe zich binnen de muren van het Mechelse Spooremplacement. Er kwam toen een Nederlandse koorddanseres van dat circus vragen of ze bij ons logies kon krijgen voor de periode van haar optreden. Mijn ma baatte toen het café van haar ouders uit en er werd al eens een kamer of twee verhuurd aan passanten. Dus dat kon.

Ik zie nog voor me hoe die jonge dame dagelijks haar koorddansereskostuumpje met behulp van de op de cuisinière opgewarmde strijkijzers opperste om er tijdens de voorstellingen uiterst verzorgd mee voor de dag te komen. Mijn oudere broer en ikzelf waren natuurlijk met deze artieste waarmee we op school konden uitpakken compleet "over the moon". Moeder Virge zorgde ervoor dat het meisje op culinair gebied ook aan haar trekken kwam want: "E kind dà zoe hèt werkt dée mut wad'inslag hémme!"

Nu de dieren zijn verbannen uit het circusgebeuren komt de zware entertainementtaak totaal op de schouders van de Ronaldomensen te rusten. En ik lees dat ze dat prachtig doen. Doe zo verder tot meerdere eer en glorie van jullie eeuwenoud beroep!

Een nieuwe ontdekking, circus is niet alleen voor kinderen, lang geleden dat ik me even terug kinds voelde, dank u David , dank u circus Ronaldo

Het nummer van  deze jongens is top niveau!

Francis