CantusAmici laat profane romantische muziek door stadsschouwburg klinkenHet vocaal ensemble CantusAmici neemt op zaterdag 19 oktober vanaf 20 uur het publiek mee op een reis doorheen de romantische muziek. Het concert ‘O die Frauen’ ent zich op sfeervolle muziek van Rheinberger, Edgar en Dvorak, bezoekt Schubert en Van Hoof en laat ook Schuman en Brahms niet onopgemerkt. Hoogtepunten uit het romantisch repertorium, daar kun je je aan verwachten zaterdag. Na succesvolle concerten in 2010 (‘Barok aan de Dijle’),2011 (‘Requiem van Mozart’), 2012 (kerstconcert ‘Hodie Christus natus est’) en de opname van de op lofbetuigingen onthaalde CD “Blijf mij nabij”, brengt CantusAmici nu ‘O die Frauen’, profane muziek uit de romantiek.

De title ‘O die Frauen’ werd geleend bij Johannes Brahms, het is één van de ‘liebeslieder’ van Brahms. In de Romantiek speelt de verheerlijking van de vrouw een dominante rol.Dat blijkt ook uit de 26 liederen die CantusAmici uitkoos voor deze voorstelling. Elf componisten uit vijf Europese landen komen aan bod.  De teksten zijn van grote Romantische dichters als Percy B. Shelley, Henry W. Longfellow, Josef Freiherr von Eichendorff, Eduard Mörike.

Het was een boeiende ervaring om in het overweldigende aanbod te grasduinen. Zo ontdekten we een schat van muziek die misschien minder gekend is maar door haar beklijvende en gracieuze melodieën iedereen kan bekoren”, zegt CantusAmici-voorzitter Toon Pans. “De grote moeilijkheid was dan ook om te schrappen. Tezelfdertijd ontdekten we de grote verscheidenheid die deze muziek zo aantrekkelijk en boeiend maakt. Zo is er een duidelijk onderscheid te horen tussen de muziek van de Duitse goeroes als Franz Schubert en Robert Schumann en de werken van de Engelse componisten Hubert Parry en Edward Elgar. Of nog tussen de Liechtensteiner Jozef Rheinberger en bvb. Gioacchino Rossini met een Italiaanse inslag”, aldus Pans.

Maar er is ook verschil in de middelen die aangewend worden. De cohesie van tekst en muziek is algemeen gebruikelijk evenals het zorgvuldig afmeten van de slotzin van een lied. Ook de verrassende melodische, ritmische en dynamische contrasten zijn algemeen verspreid. En er is de afwisseling tussen a cappella zang en toegevoegde – soms louter ondersteunende maar vaak ook zelfstandige – pianobegeleiding”, vervolgt de gedreven voorzitter.

Het vocaal ensemble CantusAmici wordt gedirrigeerd door Urbain Van Asch.  Het ensemble werkt projectmatig en kan dus van samenstelling verschillen naargelang de uitgevoerde muziek. Deze soepele manier van werken is aantrekkelijk voor de zangers omdat ze zich bewust voor een bepaalde periode engageren zonder verplichting voor der latere projecten. Het aanbod van repertoire is bovendien zo verscheiden dat er voor elk wat wils overblijft. Rode draad doorheen de werking is de onderlinge vriendschap die de koorleden verbindt en motiveert.
 

O die Frauen’ vindt plaats op zaterdag 19 oktober om 20 uur in de Mechelse stadsschouwburg. Kaarten zijn te koop aan € 15/ € 12 in voorverkoop bij UiTinMechelen (Hallestraat 2, Mechelen – uit@mechelen.be) of aan de kassa aan € 17/ € 14.
 

Tekst - © Markec
Beeld - © CantusAmici