Rex en Rio

met categorie:  

 

 

goed opgemerkt marcanne, ik moest eens twee keer denken eer ik het doorhad

Als ik mij niet vergis was de Rio in den Bruul naast de Cinex. Den Eldorado die was dan weer wel op de Botermarkt . Dat goed op de hoogte is dus maar een foefke in dit geval.

het is al eender er was een rio en een rex 

 

Voor de "oudjes" onder ons die het zich nog kunnen herinneren... :-)

Cinema Rex (vroeger "Kursaal")
(foto regionale Beeldbank Mechelen)

In 1974 werd de cinema gesplitst in Rex en Calypso en in 1983 waren er zelfs vier cinemazalen in het complex ondergebracht (wel met enig gestoor van het geluid van de andere zalen)
In 1991 was het gedaan met deze cinema's

 

Cinema Rio
(foto Regionale beeldbank Mechelen)

Bij een brand begin februari 1956 brandden de achterliggende danszalen Novelty, ABC en een gedeelte van cinema Rio af.  De Rio werd hersteld en Pierre Bams liet naast de Rio een nieuwe cinema "Studio" bouwen (niet te verwarren met het sexcinemake van Gomaar Verelst in de Begijnenstraat) en daarboven een nieuwe dancing ABC.

In 1964 werd het ganse Bamscomplex verkocht aan Innovation.

Cinema Eldorado zong het uit tot 1972 en werd opgekocht door C&A
(foto Regionale beeldbank Mechelen)

Cinema Flora gaf er in 1963 de brui aan.
(detail uit een foto verz. Jan Somers)

Cinema Forum (vroeger "Luxor") hield het in 1977 voor bekeken.

Dan was er ook nog het cinemake Lux op de Tervuursesteenweg maar hoelang dat heeft bestaan weet ik niet. Ik meen me te herinneren dat er in 1961 al reclame werd voor gemaakt in "Het Centrumblad" of in "Cinéreklaam"

In het nieuwe shoppingcenter opende Gommaar Verelst cinema CLUB maar met het verval van dit stadsgedrocht was ook deze zaal geen erg lang leven beschoren.  

Hebt ge ook nog eentje van de Cinex Roger ? Cinex was destijds toch het paradepaardje van de cinemazalen in Mechelen. Er werden zelfs filmvoorstellingen gecombineerd met varieté voorstellingen allerhande.

Of het waar is weet ik niet, maar mijn vader vertelde me ooit dat de Cinex het grootste scherm van België had (of was het Mechelen?)  Het is al meer dan 60 jaar geleden...

De Cinex was ontegensprekelijk de gezelligste cinemazaal van Mechelen.  Alles zwaar gestoffeerd met fluwelen zetels.waar in de jaren 50 tussen de films ook nog attracties werden opgevoerd zoals goochelaars of La Esterella die er kwam zingen..

In 1962 trad rocker Gene Vincent er op en in 1964 zag ik er Adamo.

De Cinex had bovendien het alleenrecht in Mechelen om films van MGM te vertonen.

De Cinex in de jaren 50 met zijn logo in het plafond aan de inkom.

(foto's Regionale beeldbank Mechelen)

De Cinex was ook de enige cinema waar soms een decor aan de inkom werd opgesteld zoals hierboven voor de "55 dagen van Peking".

En zo moest men tijdens de vertoning van "De mijnen van koning Salomon" in 1951 door een rieten hut naar de kassa gaan.

(detail uit een foto uit de Mèchelse kerjeuze - verz. Jan Somers)

Ik ging in de jaren '80 vaak naar avant-premiéres in de Rex of de Calypso. Ik weet nog dat ik zonder problemen aan een ticketje geraakte of zonder moeite, de fimsterren kon zien. Ik denk dat dit nu wel anders zou zijn.

Midden jaren '80 ben ik in de Calypso - Rex voor de eerste keer van mijn leven alleen naar de cinema geweest. The Terminator. Het kaartje kostte één briefke van 50 Bfr.

Entoen ergens in 1962 in een Mechelse cinema op de botermarkt de film Elektra speelde mocht heel de klas  binnen behalve ik, want ik was nog net geen zestien en de film was voor volwassenen. Wat ik me niet meer herinner is wat ze dan met mij gedaan hebben ondertussen want er was geen lievemoederen aan dat ik toch op het zelfde jaar zat enz. enz. en we kwamen met de bus van Waver

Mercee Roger. En dat van dat scherm zal wel kloppen. De Cinex had van alle cinemas zeker en vast de meeste klasse. Over de toenmalige filmen en vedettes kunnen we het later nog wel eens hebben. Over Romy Schneider bijvoorbeeld of Brigitte Bardot.

De betere films waren in de Studio (let wel, die in den Bruul) te zien! En G.L., ook degene met B.B. !

 

Ik hoorde van :mijn oudere zus en mijn ouders dat toen ik in de kleuterschool of het eerste leerjar zat, het schoolfeest van "de Spreeuwen", met een stukje van elke klas op muziek van Grieg (Peer Gynt) in het thema "de Sprookjes van Andersen" in de Cinex is uitgevoerd. Ik moet daar als tinnen soldaatje geparadeerd hebben, maar ik herinner me er niets meer van.

In de jaren '60 ging elk jaar eind juni de eindproclamatie van het atheneum door in de Cinex.

Ook het zonnewendefeest van de B.S.P. ging elk jaar rond 21 december door in de Cinex

De duitse tenor Rudi Shüricke heeft ook ooit een concert gegeven in de Cinex  

Hieronder heeft men een idee van de grootte van het Bamscomplex tot 1964.

Het omvatte alles tussen de rode lijnen tussen Bruul, Leermarkt en  Botermarkt.

In 1961 (toen ik bij zijn schoonzoon werkte) lag er in een van de kelders zelfs een jacht !

 

Een jacht?!

Van in den tijd dat het water in de straten stond, van aan de statie tot aan 't seminarie?

Idd, een jacht, nu ook bepaald weer niet dat van Onassis :-)

Wat verder stond er dan weer een sportwagen in polyester, door een van Bams' zonen in een van de kelders gemaakt op het chassis van een Panhard.  
Ik kende dat complex toen vrij goed en ik kan u verzekeren dat het immens was.