Moonbeat vzw pakt uit met verrassend en gevarieerd cultuuraanbodZaterdag 14 september
start het nieuwe cultuurseizoen bij kunstencentrum Moonbeat. Terugblikkend op de succesvolle voorbij seizoenen sinds de oprichting in 2011 pakt het Mechelse kunstencentrum opnieuw uit met een erg gevarieerde en evenwichtige affiche voor jong en oud. Er staat Stand-up comedy, theater en muziek op het programma. De muziekoptredens gaan telkens gepaard met een expo van een beeldend kunstenaar.

Behalve gastproducties programmeert Moonbeat ook een aantal eigen producties. Met een eigenzinnig en gevarieerde programmatie wil het kunstencentrum de toeschouwers behalve goede optredens memorabele momenten bezorgen. "De mensen moeten genieten!", zo luidt het.  Een mooie ambitie. We overlopen het aanbod...De ‘grappigste dwerg der Lage Landen’ trapt op 14 september het Moonbeat-seizoen af;  met Megalomaan’, meteen  William Boeva's  éérste avondvullende show. Nog comedy met Steven Goegebeur als ‘De Geknipte Man’, de oercomedy van de eeuwigdurende strijd tussen mannen en vrouwen van Caveman, het ‘papaprogramma’ van diezelfde Caveman en Johan Petit.

Bert Gabriels en An Nelissen brengen exclusieve try-outs van hun nieuwe zaalshows bij Moonbeat.

Met 'Maanslag', één van de eigen creaties, zap je met het improvisatie comedy team The Lunatics via livestreaming van de ene plek in de stad naar de andere. The Lunatics improviseren bij beelden van performances, babbelboxen, zelf opgenomene filmmateriaal en projecties. In samenwerking met ‘Draadloos Mechelen’. Andere eigen Moonbeatproducties zijn de theaterstukken ‘3 is teveel’, een tragi-komedie van Ron Aldridge (UK) in een vertaling van Eddy Van Ginckel en de tragedie ‘Dood Verlangen’ van R.Dellat.

Het eerder vernoemde The Lunatics staat vanaf oktober elke tweede donderdag van de maand op het Moonbeatpodium met improvisatie-comedie.

Het theateraanbod is letterlijk voor jong en oud met naast de reguliere voorstellingen kinder- en kleutervoorstellingen. Voor de allerjongsten is er voorstelling ‘Straaljager’, over een heel bijzondere boom en de boombewoners. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen naar Mozart’s ‘De Toverfluit’ gaan kijken en luisteren met gratis pannenkoeken nadien. En er is ‘Feesttoog’ van Rembert De Smet (ooit nog een der 2 Belgen) en Peter Merckx.

Met de try-outvoorstelling van ‘Ann’, gebaseerd op het boek van Kristien Hemmerechts, vertolkt de schrijfster zelf, samen met Marleen Merckx het verhaal van een anorexia-patiënte en haar directe omgeving. Het is ook een verhaal over verhoudingen binnen een gezin en de rol van de liefde. Wat luchtiger gaat het eraan toe met ‘Marathon five-O’, een duo-blijspel met Bert Cosemans en Bart Van Avermaet. En ook ‘Double Act’ (Ruud De Ridder) doet beroep op de lachspieren.

Beats
Onder de noemer ‘Beats’ groepeert het kunstencentrum de muziekvoorstellingen die ze programmeert. Met ondermeer de ‘Mechelen Beats’ van het Frank Vaganée Trio: jazz, begeleid door live-visuals van Philip Pacquet en Gilliom Werner Claessens. Ook de Mechelse melancholieke pop van ‘Tout Va Bien’, recent nog te zien op Parkpop, maar beter geschikt voor een ‘indoor venue’, staat geprogrammeerd, samen met For Noah.

Zwarte soul, funk, hip hop en afrobeat maar evengoed rock ’n roll staan op het programma met de dames Meeyah Wooferson en Billie Kawende: in de bio worden Stevie Wonder en Chaka Khan genoemd dus dat belooft. Nog meer dames bij ‘She Beats’ met Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels. Twee ferme madammen, die misschien te vaak in de schaduw van hun compagnons de route, zoals BJ Scott, Guy Swinnen en Roland, om er slechts enkelen te noemen, stonden maar nu onverstoord hun bluesy ding doen. Dat gaat vonken geven.

Met ‘De Ministers van de Noordzee’ en ‘Snaarmaarwaar’ wordt aanstekelijke kleinkunstpop en onversneden folk geserveerd. En het veelbekroonde trio ‘De Beren Gieren’ laat jazz pur sang los op de Mechelse melomaan.

Er zijn ook diverse workshops voor kinderen en jongeren, Jan Cannaerts en De Lachende Stenen stellen hun nieuwe CD, ‘Vrede’, voor en voor de jongsten is er ontbijtcinema met ‘Het Mannetje van de Maan’ en ‘Ernest en Celestine’.

Over heel wat van de voorstellingen lees je vast nadien iets op ‘Mechelen Blogt’, want we zijn vaak present. Maar check vooral zelf het aanbod en ga kijken en luisteren.

Hoezo niets te doen in Mechelen? Het wordt puzzelen met zoveel moois bij ondermeer Cultuurcentrum Mechelen, Jazzzolder Mechelen, Cultuurcafé Malvine, ‘t Arsenaal en... Moonbeat. En dat lijstje is vast nog niet volledig!
 

Het volledige programma, data en prijzen van Moonbeat vind je op de webstek van het kunstencentrum: www.moonbeat.be


Tekst: © Markec
Beelden: © Moonbeat

Ondertussen is de voorstelling van William Boeva volledig uitverkocht, zo vernam ik eerder vandaag. Of deze blogpost daarbij geholpen heeft, dat mag Joost weten ;-)