Lucasgilde ziet de toekomst terug zitten...

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Twee jaar geleden poseerden de bestuursleden nog trots naast het borstbeeld van Willem Geets, rond wie ze een overigens knappe tentoonstelling hadden opgebouwd.  De Lucasgilde vierde in 2011 haar 125-jarig bestaan.  Hiermee is deze Mechelse kunstkring best 'eerbiedwaardig' te noemen, want weinigen doen hen dit na. Toch dreeg het na deze jubileumviering grondig verkeerd te lopen met de ooit zo gerespecteerde vereniging.  Maar na een moeilijke periode ziet de Lucasgilde de toekomst weer rooskleuriger in.  Met de nieuwe voorzitter, Danny Breckpot, die trouwens al heel wat jaren actief was als bestuurslid, is een nieuwe weg ingeslagen...

 

Na de viering van het 125 jarig bestaan in 2011, dreigde de Lucasilde voor goed te verdwijnen.  In 2012 werd gebroken met een jarenlange traditie, en werd er geen tentoonstelling opgezet.  Het was zo'n beetje een rampjaar voor de gilde.  Hun lokaal in 'den ouden dok' werd zelfs definitief gesloten.  Voorzitter Omer Van Damme kon na een beroerte geen functie meer waarnemen...  Nee: 2012 was geen te best jaar voor de Lucasgilde.  En misschien is dat nog zacht uitgedrukt...

 

   (oud-voorzitter Omer Van Damme)

 

Danny Breckpot die jarenlang secretaris was, is nu verkozen tot nieuwe voorzitter van de Lucasgilde.  Bovendien volgden gesprekken met de gedreven directeur van de academie voor Beeldende Kunsten, en dit heeft geleid tot een verjonging van de kring.  Een tiental nieuwe leden mochten begroet worden.  De oude Lucasgilde kreeg nieuw bloed, en dat is mooi te noemen!

 

Er werd wéér een tentoonstelling opgezet, die het bekijken overwaard is.  Je krijgt hiervoor nog de kans tot zondag 15 september.  De volgende dagen kan je hiervoor terecht in de bovenzalen van het Cultuurcentrum tussen 14 uur en 17 uur.

 

Méér over de Lucasgilde in vroegere blogartikels:

http://www.mechelenblogt.be/2011/08/geets-gezien

http://www.mechelenblogt.be/2010/08/koninklijke-lucasgilde-en-danny-breckpot-exposeren