Koningin Astridlaan - Adegemstraat - Olivetenstraat

met categorie:  

Waar stond die fietser ?

Zoals steeds, NIET ANTWOORDEN OP DIT BLOG, maar stuur je vermeende oplossing aan:   erkaa(apenstaart)telenet.be

Goede antwoorden ontvangen van

Hubert Collet
Jan Smets

Louis Goovaerts
Paul Temmerman
Luc Croonen
SomeHuman
Jos Nys
Jef Van Ransbeeck
Eddy Luyten
Peter Meuris

 

veel te eenvoudig Roger!

gemakkelijk? ik kan er geen touw aan vast knopen

 

Op groot gevaar Roger te misnoegen... Probeer je touw dan doorheen onze Toren te harpoeneren, er zijn niet erg veel plaatsen vanwaar dat in principe zou kunnen. 

Je donne ma langue au chat...

@ SomeHuman & Malenie

Als ik rond de stad fiets langs de vesten komt onze "Mechelse Zot" toch met de regelmaat van zijn ontbrekende grote wijzerplaten in mijn vizier. SomeHuman, ik ga bij gelegenheid eens optellen vanwaar ik hem kan zien staan in al zijn en onze glorie. Er zijn tenslotte niet veel steden die met zo'n toren kunnen uitpakken. Dus best fier blijven op die hoop gestapelde Middeleeuwse stenen is hier de boodschap. Je zal nog even moeten wachten want ik ben niet in Mechelen op dit moment. Maar wat let je om zelf al eens een tripje te maken en een voorlopige raming op te stellen? Dan hoef ik als senior niet zo dadelijk de fiets op.  :-))
 
Malenie, denk in de voorgrond van de foto minstens tweemaal heraangelegde wegbedekkingen en nog wat platanen (later terug gerooid) erbij en stel je dan iets meer naar links op om die foto te maken.
Blijft het nu nog steeds even onherkenbaar? Er staat natuurlijk ook een hoop platgeworpen muurtjes en een kapel op. Blijven zoeken zou ik zo zeggen want de voldoening van het weervinden van deze plek is de moeite waard. Daar waar de fietser staat is die plek al driemaal van naam veranderd in de vorige eeuw. Heb je thuis nog bedrukte koekendozen uit de jaren dertig? Dan vindt je zeker gedeeltelijk wat je zoekt.

... maar er zijn natuurlijk maar een paar plaatsen waar je dwars op de toren kijkt.

...en om, zoals de man op de foto, rond de stad te fietsen, zou ik in zijn plaats tegenwoordig eigenlijk liefst een elektrische fiets hebben...

ik ga toch een gokje wagen bij erkaa apenstaartje

en jawel ik heb nog één koekendoos uit de jaren dertig, maarspijtig genoeg met Albert de eerste op het deksel vrees ik...

Het rijtje Mechelenkenners is weeral een beetje langer geworden...

Hubert Collet
Jan Smets
Nelly

Louis Goovaerts
Paul Temmerman
Luc Croonen
SomeHuman
Jos Nys
Jef Van Ransbeeck
Eddy Luyten
Peter Meuris
Thomas Huber

Jokke oep z'n...
Marc Corbeel
Eric VW

 

En ik die dacht dat mijn antwoord ook juist was????

 

Sorry Nelly...  gij waart een van d'eersten

Een van de huizen is al eens op de "RaRaRa" geweest !

't Kiekenskot Jos ?

We zien hier op het in 1958 afgebroken Olivetengodshuis.  Op die plek werd nadien een groot appartementsgebouw neergezet.

Ons bomma heeft daar in de jaren '80 nog in gewoond.

Het huis in't midden was toen 'n kruidenierswinkel, het huis rechts 'n bloemenwinkel.

dat had ik nooit kunnen raden wegens ver weg in Afrika toen

Aha. Het appartementsblok op de Olivetenvest is dus van 1958.  Net iets te oud voor mij (°1957) dus om nog herinneringen te hebben aan de situatie voordien. Ik vermoede wel dat het ergens op de ring moest zijn, maar kon het beeld verder niet plaatsen.

Het is vooral de tip dat je de toren een keer goed moest bekijken die het allemaal duidelijk maakt. De toren staat volledig dwars op de foto. Zo zijn er eigenlijk maar vier richtingen. Aan de andere kant is het redelijk duidelijk dat we hier aan de ring zijn. Dus komen we slechts op 4 potentiele plaatsen.

Prima begrepen dat een harpoen net als het licht slechts doorheen de ramen van de toren kan gaan als men recht op een vlak kijkt, Peter. Men kan ook zien dat een korte straat pal in een van die vier richtingen loopt, wat slechts de Olivetenstraat kan zijn en nomen est omen. Het was wel grappig dat Jef Van Ransbeeck stelde de 'Mechelse Zot' met de regelmaat van zijn ontbrekende grote wijzerplaten in het vizier te krijgen, maar toch nog even leek te 'vergeten' die wijzerplaten te tellen. Zijn koekjesdozen uit de jaren '30 zullen Astrid getoond hebben (gehuwd 1926, eerste zoon 1930, koningin 1934, tragisch overleden 1935). Malenie had een doos "spijtig genoeg met Albert de eerste op het deksel" en met dat kennelijk begrip verwachtte ik haar juist te gokken, ik vraag me nog steeds af wat ze instuurde.

Onafhankelijk daarvan was er nog een tip: De gefotografeerde fiets van de man stond in de richting van het huidige viaduct, dus zou ik om "rond de stad" te fietsen "in zijn plaats", en slechts op die ene plaats langs de kleine ring, nu een elektrisch hulpmotortje echt welkom heten.

Ik zat aan de verkeerde kant van de brug. Het godshuis deed me van vorm erg denken aan het gebouw dat nu deel uitmaakt van Bethlehem, maar die Katelijnestraat paste niet zo goed in de vorm. Ik ben daar toch niet goed in hoor.

Het enige wat ik mij van toen herinner is eigenlijk de Winketbrug voor de zes maand om de drie jaar dat we in Mechelen waren.

Het Olivetengodshuis heeft een artikeltje op Mechelen Mapt, met nog enkele gelinkte beelden.

Helaas, alweer een puur nikszeggend lelijk ding in de plaats van de finesse. En het houdt maar niet op. Men gaat daar nog steeds mee door, met een nog groter fanatisme. Wat bezielt de 'architecten' en andere 'bouwheren' toch?