Jazzathome voor geboeid publiek

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Lejo Vanhaelen van de vzw Jazzzolder is moe maar tevreden.  De negende editie van Jazzathome mag succesrijk genoemd worden.  De belangstelling voor dit uniek en puik georganiseerd muziekgebeuren gaat in stijgende lijn.  Volgend jaar mogen tien kaarsjes uitgeblazen worden, en dat zullen we geweten hebben!  Maar zover zijn we nog niet.  Vandaag wordt op 22 locaties door zo'n 80 muzikanten jazzmuziek van hoog niveau gebracht.  Er is dit jaar een wel héél bijzondere locatie bij: de gevangenis aan de Liersesteenweg. Het is de enige plaats waar het publiek niet kan 'doorschuiven' naar een volgend adresje.  De gedetineerden kunnen het optreden van Carmamuse wel smaken.  Dat kan ik met eigen ogen vaststellen.  Samen met nog twee andere fotografen en TV-Mechelen krijgen we de gelegenheid om dit concertje bij te wonen... 

 

Er zijn strikte voorwaarden natuurlijk.  Gevangenen mogen niet herkenbaar worden gefotografeerd, en we worden vooraleer we tijdelijk achter de tralies verdwijnen grondig gecontroleerd.  Het blijft een aparte wereld achter de dikke muren van de gevangenis.  Dat is het ook nog steeds voor Joke Sannen die beleidscoördinator hulp-en dienstverlening aan gedetineerden is. 

 

Ook voor mij is het inderdaad nog steeds 'apart' om hier te werken.  Maar ik doe het graag.  In deze gevangenis verblijven zo'n honderdtal gedetineerden momenteel.  Voor dit optreden zal zowat de helft van onze mensen komen opdagen.  We proberen om maandelijks een culturele activiteit aan te bieden.  Dat trachten we zo gevarieerd mogelijk te doen.  Het kan gaan van een concertje tot een film, of een lezing...

 

  

 

Lejo:

 

Dit is wel een unieke samenwerking tussen Contour en Jazzathome.  Je weet dat Contour de Mechelse gevangenis ook als één van zijn locaties heeft.  Vanuit Contour werd de vraag gesteld of we geen zin hadden om mee te werken.  Vanuit die vraag is dan dit optreden opgezet. De groep Carmamuse is een nog jonge groep, die pas in 2012 is ontstaan.  Dit Antwerpse groepje heeft een geheel eigen stijl die geïnspireerd is door verschillende invloeden zoals klassieke muziek, jazz, filmmuziek, pop en blues. In de muziek worden piano en stem op harmonieuze wijze samengesmolten - al dan niet begeleid door drum en gitaar.  Carmamuse bestaat uit zangeres Zoë De Meyer, drummer Joris Luyckx, pianiste Carmen Man en gitarist Jurgen Speltincx.

 

www.carmamuse.com

 

  

  

                                  

 

Er is duidelijk 'dialoog' tussen de muzikanten en de zaal.  De groep staat 'plankvast' op het podium voor dit bijzondere concert.  Het publiek luistert geboeid.

Het wordt een optreden om in te lijsten.  Voor Lejo is de dag nog niet gedaan.  Straks volgt er nog een slotoptreden in de Stadschouwburg waarvoor samengewerkt wordt met Moonbeat.

 

Jazzathome heeft zich op de kaart gezet.  Er is zelfs een groeiende persbelangstelling.  Zo heb ik deze morgen al een interview gegeven voor Radio2.  Elk jaar tellen we meer deelnemers.  Het is dan ook wel een mooi concept.  Je kan telkens kiezen uit een drietal optredens op bijzondere locaties.  Voor velen heeft het een dubbele reden om te komen: het gaat natuurlijk om de muziek in de eerste plaats, maar ook 'huizen kijken' vinden velen leuk.  Ook dit jaar stonden schitterende panden open.  Ik denk dan aan restaurant D'Hoogh, aan Trendson in de Schoutetstraat, aan Dusk till dawn, aan Wined, enzovoort...  We moeten écht niet op zoek naar locaties.  De eigenaars bieden zichzelf aan.  Volgend jaar zijn we aan onze tiende editie toe.  Dat moet iets bijzonder worden.  We zoeken speciale locaties uit.  Een thema hebben we nog niet, maar dat komt wel...

 

                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"De groep staat 'plankvast' op het podium voor dit bijzondere concert.  Het publiek luistert geboeid." Wellicht onbedoelde woorspeling? :-)

denk je écht 'onbedoeld'?   ;-)