Zenne rioolwaterzuiveringsinstallatie van Brussel-Noord bezoeken

met categorie:  

Op 16 december 2009 schreef Jan Smets het volgende artikel http://www.mechelenblogt.be/2009/12/zenne-sterft over de milieuramp op de Zenne.

En terecht want de Zenne is voor de Mechelse Zennedorpen een zeer belangrijk natuurelement. Maar ook voor de recreant is de Zenne en het Zennegat een belangrijk landschapselement.

Welnu, aan de Budabrug in Haren wordt gezuiverd rioolwater van 1,1 miljoen inwoner-equivalenten in de Zenne geloosd. 

De vereniging http://www.coordinatiezenne.be/cozen.htm ijvert voor een geïntegreerd en duurzaam beheer van de waterlopen in het Zenne-bekken.

Nu organiseert die vereniging oa een bezoek aan het rioolzuiveringsinstallatie op donderdag 7 november. Misschien een ideale kans om deze installatie eens nader te bekijken. Immers voor onze stad heeft ze een belangrijke impact.

Meer info over het bezoek vind je op:

http://www.coordinatiezenne.be/act-Zennewandelingen2013.htm#zenne2013-11-07

 

Op diezelfde website vond ik ook de volgende wandelbrochure over het Zennegat. Misschien nog een ideetje voor deze zomer. 

http://www.gs-esf.be/downloads/topoguides/Zennegat10_NL_LOW_A4.pdf

  

 

 

De Zenne is inderdaad een heel belangrijk natuurelement in ons Mechels landschap.  Ik fiets graag langs haar dijken.  In Mechelen zijn we dan ook verwend met mooie rivierlandschappen.  Als het nu ook de goeie richting uitgaat qua zuiverheid, ben ik helemaal tevreden....   Laat het ons hopen...

En als toemaatje om wat verkoeling te brengen op deze misschien wel heetste dag van het jaar: een ijzige foto genomen op een barkoude winterdag zo'n half jaar geleden: Zenne gezien vanop brug in Hombeek - voor wie het vergeten is dat het hier ook bibberweer kan zijn...  ;-)  Voel je de temperatuur al dalen?

(foto: Jan Smets)

 

@Jan prachtige foto, je mag hem gerust (met uw naam) op de hoofdpagina zetten

 

Wie deze zomer één van de wandelingen in de brochure wil maken aan het Zennegat kiest dan best voor die langs de Zenne.  Op de vaartdijk aan de kant van Battel loop je kans dat de vrachtwagens je sokken uitrijden. De komende weken continue aanvoer van beton om een dijkwand op de vaartdijk te gieten aan de kant van natuurgebied 'oude Dijlearm'. Daar zijn ze dus volop bezig met de aanleg van een extra dijk van de Leuvense vaart tot aan de Dijledijk in het kader van het Sigmaplan zoals ook vermeld in die wandelbrochure.  Vast en zeker de moeite om eens te gaan bekijken.  Maar opletten dus voor het werfverkeer!

inderdaad ondervonden op zondag ll.