Uniek, eigenzinnig, in- en ontspannend expositieparcours: Contour 2013De kop is eraf. Na de plechtige opening en aansluitend feestgedruis met de Moonshack DJ’s gisterenavond, start vandaag, zaterdag 24 augustus, de zesde editie van Contour, de biënnale voor Bewegend Beeld.

Nog tot en met 3 november grijpt Contour 2013 plaats met installaties en performances op vier bijzondere locaties in Mechelen. Ook nu kun je hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau ontdekken, op ontspannende en inspannende wijze. En dat is zeker van toepassing op het thema van deze editie: ‘Leisure, Discipline and Punishment'.

Als sinds 2003 zorgt Contour voor een eigenzinnig en uniek expositieparcours. Telkens heeft het stadsfestival een andere curator, die de biennale steeds een eigen gezicht en aparte dynamiek bezorgt. De zesde editie draagt de stempel van de Deense curator Jacob Fabricius, directeur van de Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen. Onder de titel 'Leisure, Discipline and Punishment' onderzoekt hij sociale functies en relaties binnen de maatschappij.

Contour 2013 grijpt plaats op vier unieke tentoonstellingsplaatsen in Mechelen: de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, het voetbalstadion van KV Mechelen, de gevangenis en het museum Hof van Busleyden. Deze semipublieke ruimtes worden om allerlei redenen bezocht: voor plezier, uit noodzaak, vanuit een geloof of onder dwang.

Jacob Fabricius over Contour 2013: “De biënnale wil deze ruimtes bekijken, ervaren en onderzoeken. Elke plek heeft een geheel eigen energie en wordt gedefinieerd door specifieke codes en regels. De tentoonstellingslocaties zijn niet levenloos of steriel, ze vervullen een functie binnen de dagdagelijkse realiteit. De locaties roepen bij iedereen andere associaties en woorden op. Succes, leugens, corruptie, misdaad, tijd, geloof, spel, geesten, geld, mislukking, schuldgevoel, scoren, God en macht,...”.

De vraag: “wat associëren we met voetbal, de gevangenis, of een kerk?” vormde het uitgangspunt voor de deelnemende kunstenaars, bekende namen en beloftes uit binnen- en buitenland. Contour pakt onder meer uit met werk van de Belgische Magnumfotograaf Carl De Keyzer, vierentwintig burijngravures; ‘nieuwjaarswensen’ en het schilderij ‘Melancholia’ van Mechels kunstenaar Gustaaf De Bruyne (1914-1981), een nieuw performanceproject van de Belgische kunstenares Sarah Vanhee die samenwerkte met Mechelse gevangenen en een creatie van de Britse kunstenaar David Shrigley.

Bezoekers van het unieke Contour-parcours kunnen ook interessante literatuur mee naar huis nemen. Zweeds auteur en literair criticus Arne Dahl pende speciaal voor Contour met ‘De wonderbare visvangst’, een kortverhaal neer, na diens bezoek aan Mechelen. Het allegorisch drieluik, geïnspireerd op het Contour-thema ‘Leisure, Discipline and Punishment’, speelt zich af op de vier Contour-locaties. Je kunt je ook verdiepen in het essay ‘Gevangenis, kerk, voetbalveld – of hoe de maatschappij een projectmaatschappij is geworden’ van Deens auteur en filosoof Anders Fogh Jensen.

Deelnemende kunstenaars zijn: Søren Andreasen (DK), Sven Augustijnen (BE), Petra Bauer (SE), Sonia Boyce (UK), Alejandro Cesarco (UY), Keren Cytter (IS), Josef Dabernig (AU), Gustaaf De Bruyne (BE), Jos de Gruyter & Harald Thys (BE), Carl De Keyzer (BE), Edgardo Aragón Díaz (MX), Harun Farocki (CZ), Paul Hendrikse (NL), Louise Hervé & Chloé Maillet (FR), Judith Hopf (DE), Marine Hugonnier (FR), Liz Magic Laser (US), Pernille With Madsen (DK), Pablo Pijnappel & Giles Bailey (BR/UK), Agnieszka Polska (PL), Mark Raidpere (EE), Marinella Senatore (IT), David Shrigley (UK), Dario _olman (HR), Sarah Vanhee (BE), Peter Wächtler (DE).

Startpunt van het parcours is museum Hof van Busleyden in de Frederik de Merodestraat 65. Daar kun je ook , mits de bescheiden bijdrage van € 3, de bezoekersgids meenemen. Het boekje licht alle kunstwerken en kunstenaars gedetaileerd toe. Heel erg praktisch dus.

In de tuin van het Hof van Busleyden kun je terecht in de 'Contourbar'  voor een drankje. Er is een hotspot met internet in de tuin. Bij slecht weer kun je iets drinken in de binnenbar.

Contour vindt plaats van zaterdag 24 augustus tot zondag 03 november 2013. Open op donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Tickets zijn te koop op startpunt Hof van Busleyden of bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6 en kosten € 8 aan vol tarief. € 5 voor inwoners van Mechelen, -25, +60, werklozen, andersvaliden. Houders van een lerarenkaart, leerlingen- en studentenkaart, CJP-, EYCA- en UiTpas betaal je slechts € 2. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Voor meer informatie over de verschillende formules, speciale toeristische Contour-arrangementen alsook over de expo zelf natuurlijk, kun je terecht op de webstek van de Biënnale: www.contour2013.be

Mechelen Blogt kon vrijdagavond al even proeven van een deel van het Contouraanbod en zag dat het goed is en naar meer smaakt. Een echte aanrader dus! Tot bij Contour?

tekst: © Markec
foto’s Contourlocaties: © Stijn Swinnen - foto Jacob Fabricius:
© Jan Smets

De expositie loopt tegen het einde - dus als je ze nog niet bezocht, doén!!! Kan nog tot 3 november ! Absolute aanrader...