Tivoli verwelkomt kunst

met categorie:  

(foto's: Jan Smets  -  Guido Van den Wijngaert en Hilde Peeters)

Je kan wel héél gevarieerd 'bezig-zijn' in zo'n Mechels park: je kan doodgewoon wandelen, of picknicken, je uitleven op de speeltuin, op een bankje zitten mijmeren, trouwfoto's schieten, vissen, verliefd lopen te wezen, uit de bol gaan met Parkpop, Ottertrotteren, rozengeur opsnuiven, Highlandgames uitproberen, of...kunst kijken én doen.  Van dat laatste weet dit Mechels koppel alles: Hilde Peeters en Guido Van den Wijngaert van kunstkring Bon Bini zijn immers de initatiefnemers van de eerste editie van een tweedaags kunstevenement in het Tivolipark volgende weekend, en weten er héél enthousiast over te vertellen...

 

Ik ontmoet hen op het zonnige terras van het kasteeljte in voornoemde park.  Hilde is zélf door de kunstmicrobe gebeten, en is heel getalenteerd bezig met aquarelverf en brons...

 

Al jaren zit ik in een Mechelse aquarelclub, waarin Magda Resseler workshops geeft.  Zo'n achttal leden zijn bij ons aan de slag.  Een paar van ons stelden al tentoon tijdens 'Kunst op het Groot Begijnhof', dat zo'n vijf jaar werd georganiseerd.  Jammer genoeg is dit evenement waarvan Jaap Boelens de bezieler was, stopgezet.  Toch wilden we het op één of andere manier verder zetten.  Bescheiden zijn we gestart.  Op datzelfde Groot-Begijnhof hebben we het jaar daarop vier huisjes opengezet om onze kunstenaars daar hun werk te laten tonen.  Vorig jaar werden dat al tien huisjes plus het Moreelshuis.  37 kunstenaars exposeerden, en een massa volk kwam er op af.  Nu heeft Jaap de draad terug opgepakt.  Met een kunstenroute in juni kwam er een vervolg op het oorspronkelijk iniatief.  Maar ook wij wilden nog een vervolg breien op wat we in gang hadden gezet...

 

Dat deden ze dus!  Onvermoeibaar gingen ze aan de slag, met een duidelijk doel voor ogen:

 

We wilden vooral jongeren bij het evenement betrekken, en we wilden dit alles opzetten in een groen kader.  Dat groene kader hebben we gevonden in het Tivolipark. Meer dan dertig kunstenaars die heel diverse disciplines beoefenen zullen de toeschouwers kennis laten maken met hun werk.  Bovendien kan iedereen ook eens op een andere manier door dit prachtige park met zijn beschermd kasteel lopen...

 

De kunstenaars en ambachtslui tonen een brede waaier aan kunstdisciplines: schilderkunst, keramiek, bronzen beelden, glaskunst, textiel schilderen, beeldhouwen, fotografie, poëzie.  Bovendien is er daarnaast een groot aanbod aan podiumkunsten.  Drie jongens die vroeger de knepen van het vak leerden in circusschool Circolito brengen acts en geven workshops.  Er zijn recitals op de rijdende beiaard met stadsbeiaardier Eddy Mariën, er is tribal dance en klassieke muziek te beluisteren, en het Mechels Harmonieorkest zal zijn beste beentje voorzetten in een muziekkiosk.

 

 

Voor het jonge volkje is er ook kinderanimatie en een springkasteel voorzien.  De jeugd willen we centraal stellen; zowel peuters, kleuters als tieners krijgen met 'Kunstenaars in spe' de mogelijkheid om met kunst kennis te maken in workshops en met demontraties.  Je kan je hiervoor inschrijven bij ons  (0494 29 95 44 - Hilde) of 0486 23 02 28 - Guido of via mail:  pehi@telenet.be   Ook als je niet ingeschreven bent (wat wel wenselijk is), kan je nog bij ons terecht.  Voor 15 euro zorgen wij voor al het materiaal, en je kan je werkstuk mee naar huis nemen.  Wat beslist leuk zal zijn is de smid die aan 'koperdrijven' zal doen.  Dat zal attractief zijn voor jongeren.  Er kunnen in het koper letters of figuren ingeklopt worden...

 

Méér info over de workshops en de rest van het programma:

www.pehi-art.be

 

Vorig jaar trokken we drieduizend bezoekers.  Het zal dit jaar niet minder zijn!  In het kasteel zullen ook nog eens een acht kunstenaars exposeren.  We zijn Nail Kurum die uitbater is, heel dankbaar voor zijn méér dan bereidwillige medewerking en logistieke steun.  Ook zijn we erg blij met het enhousiasme van het stadsbestuur, dat het iniatief sterk ondersteunt.  Parken zijn immers niet alleen groene oases in een wijk, maar ook centrale punten van ontspanning en vrijetijdsbeleving volgens schepen van leefmilieu Marina De Bie.   Wat ik ook wil onderstrepen is dat er kan geparkeerd worden  recht tegenover het park op een gratis en bewaakte parking!

 

Je kan er ook een Mechels hapje en tapje proeven.  Wat zeker in de smaak zal vallen van de Maneblussers zijn de pizza's die gemaakt worden met Carolusbier en de Caroluskaas!   www.nomadepizza.be

 

We hebben er tot hier toe al veel tijd en werk ingestoken.  Maar het geeft ons wel veel voldoening...  Hopelijk vinden velen dit weekend de weg naar Tivoli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooi stukje, Jan.

Hilde stak in dit project al heel veel tijd en moeite.

Laten we hopen dat het weer haar en de vele medewerkers, goed gezind is.

Ik (en mijn fototoestel) zullen er zeker zijn!

Beste Jan,

proficiat, dit is het schoolvoorbeeld van de perfecte verslaggeving !!!

Uw prachtige reportage slaat de nagel op de kop !

Hopelijk is héél Mechelen van de partij !!!

Hartelijke dank,

 

Guido & Hilde.

 

Dag Jan

ik kwam zonet een prachtige fotoreeks van je tegen over "den Tember" (BO-magazine, november 2007). Ik zou de postzegeldrukkerij zelf willen bezoeken maar kan geen contactgegevens terugvinden. Kan jij me eventueel verder helpen?

Alvast hartelijk bedankt voor je hulp!

Bieke

 

 

contacteer me maar via m'n mailadres Bieke!