stadsverkenning: Mechelen heeft meer dan gebouwen

met categorie:  

 (foto: Peter De Ridder)

Mechelen heeft mooie historische gebouwen. En het is aangenaam om erin rond te wandelen en de gebouwen te bewonderen. Maar de stad biedt meer. De stad heeft ook groen. En dan denken we meteen aan de botaniek of de binnentuin van Oh! Zo zijn er nog een paar. Dit zijn aangename rustpunten. Echter in de stad liggen ook kansen voor echte natuur want de steriele grasperken kan men moeilijk natuur noemen. En die echte natuur hebben we nodig om te overleven. En dan moet je niet denken dit is voor de grote natuurgebieden. Natuurlijk die zijn essentieel. Er is echter een mentaliteitsverandering nodig bij ons allemaal. En dan begint de natuur aan onze voor- of achterdeur. Ook jij kan bijdragen aan meer natuur in de stad door geen onkruidverdelgers te gebruiken, een daktuintje aan te leggen, een bloemenveldje in een bloemenbak, een tegel-struik of een gierzwaluwenkast op te hangen.

Natuurpunt Mechels Rivierengebied wil je een handje helpen om onze ogen open te doen. Daarom trekt natuurgids Peter De Ridder regelmatig door de stad. Nu zondag 18 augustus focust hij op "nieuwe natuur in de stad".

Van het Atlasgebergte in Noord-Afrika naar het Zuid-Afrikaanse veld, naar de zonnige kant van de Alpen tot de regenkant van de Andes, over de Amerikaanse prairie en door Siberische riviervalleien. En dat allemaal op twee uur tijd. Op de foto hierboven zie je bv de blauwpaarse muurleeuwenbek die afkomstig is uit Kroatië / Noord-Italië. De gele helmbloem komt dan weer uit het zuidelijk deel van de Alpen. Tijdens deze wandeling zal Peter verhalen vertellen over planten uit de hele wereld, die hier in Mechelen hun geluk komen zoeken. Zijn het ongenode gasten? Of is dit de natuur van de toekomst?

De wandeling op 18 augustus start om 14 u aan de Volmolen - ViaVia, toegang Kruidtuin. De deelnemers betalen slechts 1 EUR (voor Natuurpuntleden is het zelfs gratis)

(foto: Peter De Ridder)

 

 

We zouden het haast vergeten dat de natuur buiten de lijntjes durft te kleuren, en geen bePERKingen kent...  Lijkt me een boeiend gegeven om een wandeling rond op te zetten, en inderdaad: de discussie op gang kan doen brengen over groen in de stad, en hoe we ons steentje  kunnen bijdragen...

geen bePERKingen

dat doet me denken aan de Japanse duizendknoop langs de Dijle, een echte woekerplant.

 Zit soms in bloemboeketten of vroeger als sierplant in de tuin. Iemand zijn tuinafval de dijleberm afgekieperd. Daarna waarschijnlijk door het maaien van de oever zijn er zaadjes aan de maaibalk blijven kleven en zo verder er verder verspreid geraakt.