'Onze' Rik op Nederlandse postzegel

met categorie:  

Goed nieuws voor de Mechel-o-fielen en/of filatelisten onder ons: het Nederlandse postbedrijf Postnl gaf gisteren een nieuwe reeks postzegels uit die de culturele banden en wisselwerking tussen Nederland en België in de verf moeten zetten. Op één van de postzegels in deze reeks staat als afbeelding een werk van 'onze' eigenste Rik Wouters.

  

Mechelen heeft als startplaats van één van de eerste vast postverbindingen op het vasteland én als thuisplaats-sinds-vele-jaren van de zegeldrukkerij van de Belgische posterijen natuurlijk een sterke band met het postgebeuren.  De stad Mechelen en veel van haar illustere zonen en dochters figureerden in het verleden ook al op een postzegel.

Nu wordt aan die lange reeks een nieuwe zegel toegevoegd, met werk van 'onze' Rik Wouters. Dat net híj als voorbeeld van culturele uitwisseling tussen België en Nederland wordt opgenomen in de postzegelreeks, is natuurlijk geen toeval, gelet op zijn verblijf en overlijden in Nederland tijdens de eerste Wereldoorlog.  Postnl vermeldt hierover op een van de uitgegeven postzegelvellen kort-maar-bondig het volgende:

De Belgische Schilder/beeldhouwer Rik Wouters woonde van juli 1915 tot zijn overlijden in 1916 met vrouw en muze Nel in Amsterdam, nadat zijn legerheid na het bombardement van Antwerpen in 1914 in Amersfoort werd geïnterneerd.

Twee werken figureren bij deze vermelding: een detail uit het 'Zelfportret met zwarte ooglap' uit 1916 en het werk 'Après-midi à Amsterdam' uit 1915, dat op de nieuwe postzegel prijkt.

Nu Rik Wouters als Mechelse schilder weer volop in de aandacht staat, worden zowel de postzegel als de twee thematische postzegelvellen waar hij deel van uitmaakt ongetwijfeld gegeerde kleinoden bij de Mechelse filatelisten.  

Voor meer info kunnen zij hier terecht of hier.

 

(Afbeeldingen Postzeglblog.nl)

 

 

Mooi dat 'onze' Rik één van de culturele bindtekens mag zijn tussen onze landen.  Misschien - heel misschien - scherpt dit nog méér de belangstelling aan van onze Noorderburen om af te zakken naar onze stad.  Mechelen en Rik Wouters verdienen dit wel!   ;-)

Die bedenking heb ik me ook gemaakt, Jan.  Als ons stadsbestuur slim is springt het meteen op deze kar om de toeristische promotie bij onze noorderburen nog een versnelling hoger te schakelen, voor zover nodig (en voor de kwatongen 'gewenst') uiteraard ;-)  

Super-initiatief van onze Noorderburen !
Ik wil eigenlijk ook wel een inlandse postzegel met onze Rik erop... En wat mij betreft ook met Prosper De Troyer !