Mechels duo brengt nieuwe postkaartenreeks uit ter gelegenheid van Cavalcade

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

De liefde voor een stad kan ver gaan.  Om hun trots op dit mooie Mechelen uit te dragen hebben twee Maneblussers een uiterst knappe postkaartenreeks uitgegeven, die nu vers van de pers gerold is.  Vroeger was het traditie om bij elke Cavalcade een gloednieuwe serie uit te brengen.  En om dit gebruik een hedendaagse toets te geven, gingen Pieterjan Franck (27) en Sven Van Haezendonck (36) aan de slag.  Het resultaat is een reeks van twintig kaarten, die nu al te koop wordt aangeboden bij UIT, in 'Het Mechels Souvenierke' aan de Steenweg, in boekhandel Salvator in de Befferstraat, en in tabakshop Sint-Pieter aan de Veemarkt...

 

Sven Van Haezendonck is de gedreven reporter van Gazet van Mechelen die zijn stad een warm hart toedraagt.  Positief-kritisch is zijn kijk op de stad.  'Sven Gazet ' zoals hij wel eens meer genoemd wordt, is al van in zijn kinderjaren een fervente Mechelen-fan.

 

 

Heel jong begon ik alles over deze stad te verzamelen: boeken, brochures, en ook postkaarten.  Ik was zo'n twaalf jaar toen ik m'n verzameling ben gestart.  Ik schuimde alle zaken af waar ik zo'n kaarten kon verkrijgen.  Zelfs de vergeelde exemplaren heb ik nog gekocht.  Elk jaar ging ik op zoek naar nieuwe reeksen.  Wat me opviel is dat de laatste jaren alles leek te stagneren.  Er werden steeds minder kaarten gedrukt, en de nieuwe die verschenen zagen er vaak kitscherig uit.  Jammer.

 

Op een reeks van fotograaf Luc Van Hoeylandt na, is er de voorbije jaren niets bijzonder meer verschenen.

 

Eerder toevallig zijn we zelf aan de slag gegaan om postkaarten te maken.  Stelselmatig begon ik een aantal typische Mechelse stadsgezichten te fotograferen.  Aanvankelijk wilde ik de foto's gewoon bezorgen aan Toerisme, omdat ik wist dat ze daar al langer plannen hadden voor nieuw postkaarten.  Tot Pieterjan voorstelde om zelf eens ontwerpen te maken.  Hij heeft de foto's heel mooi bewerkt, maar niet te veel.  Het beeld moet voor zich blijven spreken, vind ik.

 

 

Tegelijk moesten de ontwerpen voldoen aan wat mensen verwachten van een klassieke postkaart.  We wilden de stad laten zien op z'n mooist.  Met zon, bij het vallen van de avond en soms ook vanuit invalshoeken waar Mechelaars en toeristen nauwelijks of niet komen.

 

Pieterjan, die uitgever is, en Sven, gingen niet over één nacht ijs.  Bij diverse handelaars trokken ze op onderzoek uit, om te weten waar vraag naar is.  Ze gingen op zoek naar hét geschikte moment op een bepaald onderwerp op z'n mooist vast te leggen: met de avondzon, of in het 'blauwe uur'...  Ook de locaties werden zorgvuldig gekozen. 

 

De klassieke standpunten werden afgewisseld met foto's van op het dak van de kathedraal of Lamot, of van op de rondgang in het koor van Sint-Rombouts.

 

Zo is de reeks van twintig ontstaan die kwalitatief sterk, puur en expressievol is geworden.  Van al de genomen foto's is ongeveer de helft gebruikt.  Sven en Pieterjan hebben trouwens al nieuw ideetjes in hun hoofd.  Maar voorlopig blijft het bij deze eerste reeks.

 

 

Postkaarten geven een mooi tijdsbeeld van een stad.  Ze hebben iets nostalgisch.  We zijn blij dat we ze kunnen aanbieden nét voor de Cavalcade.  Zélf hebben we niet de bedoeling om hier iets bij te verdienen.  Het is de liefde voor onze stad die ons dit initiatief deed nemen.  We komen net uit de kosten, en dat is voor ons voldoende.

 

Dat er heel wat Maneblussers tuk zullen zijn op deze reeks, is nu al te voorspellen.  Hopelijk sturen nu ook flink wat toeristen een Mechels kaartje van dit tweetal naar hun familie en vrienden, zodat op het thuisadres velen zullen gecharmeerd geraken door de schoonheid van onze stad.

 

                       

 

De reeks bestaat uit 18 kaarten die verkrijgbaar zijn bij UIt, Salvator, Sint-Pieter en Het Mechels Souvenierke.  Speciaal voor de Cavalcade werden twee extra uitgebracht met OLV-van Hanswijk.  Die zijn enkel verkrijgbaar in de twee laatste zaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mooi initiatief en hopelijk volgt er nu een superverkoop!