Hoek De Langhestraat/Adegemstraat

met categorie:  

In welke straat intra-muros stond deze auto een dikke 40 jaar geleden geparkeerd?

Zoals steeds, NIET ANTWOORDEN OP DIT BLOG, maar stuur je vermeende oplossing aan:   erkaa(apenstaart)telenet.be

 

Allee, de goeie antwoorden komen al binnen met op kop

Nelly    
gevolgd door

Peter Meuris
Jan Neckers
Jos Nys
Vladimir Junior
Some Human
Eddy Luyten
Erna Clissen

Gimycko
Jef Van Ransbeeck
Eric VW
Hubert Collet
Louis Goovaerts

We zien hier de hoek van de De Langhestraat en de Adegemstraat in 1969.

Rechts de radiowinkel van Willemot.

foto Regionale Beeldbank Mechelen

oei dan zat ik er ver af, amai zeg dat was spannend

 

Nagenoeg het zicht bij het buitengaan bij Freys, in die tijd 'onze' beenhouwer - mevrouw, Rosa, deed de winkel - met in de Adegemstraat de al erg vroeg moderne grote glazen vitrine en de glazen deur pal op de hoek uiterst rechts in het nu vollediger beeld. De lichtere arduinkolom onderaan tegen de muur, staat er nog meen ik.

De leesbare "SII" aan overzijde boven het radio- en elektriciteitswinkeltje, was 'SIERRA'. De merknaam is ook gekend van TV's maar ik weet niet zeker of ze die ook hadden staan. Rond die tijd (ik denk 1970) werd SIERRA in feite PHILIPS maar een Sierra was identiek en goedkoper. Onze eerste kleuren-TV (1971) was er zo een, maar elders gekocht.

SomeHuman,  Ik meen dat Sierra juist de "luxe"versie was van Philips.

Ik herinner me nog dat in mijn zeer dikke catalogus van 1965 van "Radio Création" aan de Lemonierlaan te Brussel de prijzen van zowat alle audioaparatuur die tijd vermeld waren (onderdelen, meettoestellen, luisprekers, PU's, noem maar op). Een full stereobandopnemer van Philips kostte toen 7.200 F. De identieke versie, maar dan van Sierra was in beige-bruine plastiek afgewerkt en aan de buitenkant volledig bekleed met een beige skai (ook het deksel) en had "goudkleurige" metalen roosters rond de gaten van de luidsprekers (bij Philips was de ganse kast in plastiek)  Die Sierra versie kostte enevwel 9.300 F (beide de officiële prijzen van toen)   Ik kan het weten, want ik had de Sierra versie (die ik twee jaar later te Brussel bij Annekaert (?) voor een goede 6.000 F heb gekocht)

Dit was de Philips uitvoering.  Mijn Sierra was beige met skai aan de zijkanten (maar een overdreven meerprijs voor dat beetje onnodige luxe.... ) 

 

Roger, ik had een Telefunken Magnetofon 105 (15cm spoelen) en daarna de onnavolgbare Revox A77. Slechts de TV van mijn ouders was een Sierra, en die gingen ook geen 'zotte kosten' doen. Hij verving een Grundig uit 1956 of 57 in een wel luxueus kubusvormig gepolitoerd kastje met deurtjes(*) en fijne koperen biesjes, die van bij Melody kwam, een Mechelse winkel van nen echten Bchrusseleirh die ook de herstellingen uitvoerde. In 1971 (of het kan net 1972 geweest zijn) bleek de Sierra goedkoper dan de overeenkomstige Philips. Hij werd gekocht van een toen relatief jonge verkoper-hersteller, Opsomers.

 (*) Vermits het kastje op pootjes van nog geen vijftig centimeter stond, waren die deurtjes een bittere noodzaak want nen tantafeir (quelqu'un qui avait tant à faire) ging anders al gauw met zijn pollekes niet van de knoppen kunnen blijven.

Je schrijft 1965. Ik dacht dat Sierra pas kort voor de aankoop van de TV, Philips werd maar blijkbaar kwam ik pas toen de al oudere link tussen die merken te weten. De verkoops- en prijzenpolitiek zou in 6-7 jaar tijd kunnen omgedraaid geraakt zijn, of toch voor TV's: Kleurentelevisie was pas in die tussentijd opgekomen.

De prijzen van audioaparatuur werden in de 2e helft van de jaren 60 "losgelaten" en iedereen begon zijn eigen korting te geven. Een vriend wou in 1968 een 2203 cassetterecorder  van Philips kopen. De officiële prijs lag toen niet erg ver van 4.000F en in een etalage in de Brusselse  Nieuwstraat had ik het toestel gezien voor 2.700F.   Bij Talboom in de Bruul lag het in de vitrine voor zowat 1.000F meer.  Toen we binnenstapten en een korting vroegen, zei de mevrouw van dienst dat dàt hun laagste prijs was, OK zeiden we, voor die 1000F verschil kunnen we gemakkelijk op en af naar Brussel rijden.  En toen was het toestelletje ineens voor 2.700F ook bij Talboom te krijg.... 

Ik zie geen USB-poort?!

Mijn ouders kochten ook een van die vroege Philips cassetterecorders, de N2506. Zelf was ik daar nog te perfectionistisch voor en hield het steeds bij 26 cm spoelen. Wel tof dat ik een jaar of wat terug op goed geluk een jongere Denon DRM-710 als nieuw voor 20 euro op de kop tikte, die over quasi nieuwe koppen blijkt te beschikken, zodat ik het onderste uit de kan van mijn vaders oude opnames kan halen.

Marcanne, toen gaf Europa de toon aan. Louter DIN-stekkers. ;-) Maar zelfs het Nederlandse bedrijf toonde al wel Engelstalige opschriften en afkortingen (DNL filter = Dynamic Noise Limiter, de Philips tegenhanger uit 1971 van Dolby) op de N2506. Het deck verbruikte maximum 5 Watt, dat is slechts een kwart van wat mijn Telenet Digicorder (DC-AD2000) in standby slikt.

Op vraag van SomeHuman om deze afbeelding te posten:

Cassetterecorder Philips 2506

Ik had er ooit een grote broer van: zelfde type toetsen, ook die latjes in mahonietekening aan de zijkant, maar een stuk breder. Ik denk dat het verschil  zat in een ingebouwde versterker: je kon er bij mij rechtstreeks luidsprekers aanhangen, terwijl het hierboven afgebeelde model een deck lijkt, m.a.w. te gebruiken met een externe versterker: ik zie geen volume- of klankkleurknoppen.

Mijn vader had al heel vroeg een cassetterecorder van het daarboven afgebeelde model, De centrale bedieningsknop kon je naar links en rechts duwen om te spoelen, en vooruit om te spelen. Hij zat in een zwartlederen etui. Hij maakte er o.a. verldopnamen mee van de kinderen die "Sinte Mette" kwamen zingen.