Fort van Walem: nieuwe bewoners

met categorie:  

 

(foto's Tony Van den Broeck)

Het fort heeft een bijzondere historische waarde binnen het kader van de Antwerpse fortengordel en dit zowel op militair als op vestingbouwkundig vlak, o.m. doordat dit fort een uniek ‘overgangstype’ vertegenwoordigt tussen de bakstenen forten uit het ‘Brialmonttijdperk’ en de nieuwere betonnen pantserforten uit het begin van de 20ste eeuw.
Heel wat vestingbouwkundige waarden en details zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven (w.o. een waarnemerklok en delen van een pantserkoepel). Bijna geen enkel andere fort draagt zo’n zichtbare sporen van de ongelijke strijd tussen het Duitse en Belgische leger in september 1914.

De natuur die zich in de loop der jaren op het fortdomein heeft ontwikkeld is van een uitzonderlijke kwaliteit. Daardoor wordt het fort nu door nieuwe bewoners ingenomen. Door de rust die het domein biedt is het een belangrijk toevluchtsoord voor heel wat zeldzame dieren. Een belangrijke dierensoort die er oa komt overwinteren zijn de vleermuizen.

Wil je meer te weten komen over deze dierensoort? Natuurpunt Mechels Rivierengebied organiseert in het kader van de Europese nacht van de Vleermuis een aantal activiteiten. Ze starten met  een presentatie over de levenswijze van de vleermuizen. Tegen de schemering gaan ze dan opstap met een bat-detector om de vleermuizen waar te nemen. Afspraak: Zaterdag 24 augustus, 20 u 30, ingang Fort, Antwerpse steenweg, Walem. Een unieke kans om met de natuur in een even unieke omgeving kennis te maken.

En kan je er op deze avond niet bij zijn, Natuurpunt Mechels Rivierengebied richt éénmaal per trimester een begeleide wandeling door het fort. Meer info op http://mechelsrivierengebied.be/index.php/activiteiten/excursie

 

 

 

Haa, het fort van Walem, als kind woonde ik daar een boogscheut vanaf, en 's woensdags gingen we daar altijd oorlogske spelen in de gangen en in de bunkers. In de zomer met klakkebuizen en in de winter met sneeuwballen. Zeer mooie herinneringen, de beste speeltuin aller tijden!