Cavalcade 1938

De Cavalcade, of op zijn Mechels, de Calvacade, komt gezellig dichterbij. Eigenaardig genoeg vind ik nergens een afbeelding van de affiche van 1938, maar dat zal wel aan mezelf liggen. Om toch al in de stemming te komen en voor alle zekerheid, hierbij nog een foto van het origineel uit die tijd. Met dank aan goede vriend Marcel Kocken voor de gulle schenking. We gaan ook even na welke lading deze vlag dekt.


foto: Rudi Van Poele

 

Van deze editie heeft het stadsarchief een mooie reeks foto's geplaatst:

http://stadsarchief.mechelen.be/nl/press/8186/foto-uit-de-oude-doos-cavalcade-van-1938.html

De herkomst van het woord cavalcade is trouwens redelijk interessant. De ietwat oplettende lezer heeft natuurlijk het Franse woord "cheval" (paard) opgemerkt. De betekenis van cavalcade was oorspronkelijk dan ook: een optocht te paard, waarbij een belangrijke persoon door de stad wed gevoerd. Later werd de betekenis uitgebreid tot processie. In Mechelen is het dus een mengeling van beiden, daar er heel wat paarden in de stoet rijden. De echte origine van het woord ligt in het oud-Latijn: "caballus" (paard). Dan naar het middeleeuws Latijnse "caballicare" (op een paard rijden), en dan naar het Italiaanse cavalcare - cavalcata.

In recentere tijden heeft het Engels een extra dimensie aan het woord gegeven, namelijk een opeenvolging (als in een stoet): "a cavalcade of successes in the opera"

Ja, het komt nu écht héél dichtbij.  Ik heb het geluk om net zoals vele andere tientallen vrijwilligers nauw betrokken te zijn bij de voorbereidingen.  En dan beleef je dit alles heel intens.  'CaLvacadekoorts' misschien?  ;-)   Nee: alle gekheid op een stokje: wat me vooral zo blij maakt is het gemeenschapsgevoel dat dan opduikt - het samen aan een groots project werken - het Mechelen-gevoel zo je wil... En dat is heel waardevol in m'n ogen.

Om nog wat méér in de sfeer te komen, duikel ik een ouder, voor de blog geschreven cursiefje op, dat de Cavalcade van 1938 probeert weer te geven in een mengeling van waarheid en verzinsel... Maar AnastaTia van de Pjeirewoa is geen fictief figuur.  Ze maakt zich op die zomers dag, nu 75 jaar geleden klaar voor de CaLvacade...

 

http://www.mechelenblogt.be/2012/11/anastatia

 

 

Ik heb het uitzonderlijk mooi en raak geschreven stukje over AnastaTia met nog meer plezier dan de eerste keer herlezen Jan.

Vijf keer ging de Cavalcade toen uit. Nu slechts twee keer. In deze tijd van alle denkbare mogelijkheden om de stad te bereiken. Wat is er gaande dat het nu niet meer lukt om die unieke stoet minstens drie keer door de stad te laten trekken?

Er zijn ook weinig feestelijkheden om en rond deze Cavalcade. In het verleden was er veel meer om en rond de Cavalcade te doen. De ere-tribune was veel feestelijker, er waren de triomfbogen enz. Jammer dat men er zo licht overgaat, ondanks de inzet van zovelen. Hopelijk is de stad die twee keer veel te klein zodat binnen 25 jaar - dat duurt niet lang hoor - terug minstens drie rondgangen krijgen.

Het artikel Cavalcade op Mechelen Mapt linkt naar veel op 't Internet gevonden Cavalcadefoto's. Er zijn er veel uit 1913 en zeker 1988, eigenlijk verrassend weinig uit de toch recente Keizer Karelcavalcade, slechts enkele uit 1938. Zeer bizar is echter dat ik niets terugvond uit 1963, welke ik wel zag op de Koningin Astridlaan maar ik kreeg pas een jaar of wat later mijn Kodak 6x9 boxcamera. Ook vond ik bitter weinig geschreven info over dat Cavalcadejaar.

Mijn moeder weet dat we in '63 op het voetpad aan stadskant stonden te wachten (en met wie ze lameerde) en vermoedt dat de stoet daar, dus op de gekasseide zijbaan, voorbijkwam. Ook ik herinner me daar Goliath, maar denk dat dat bij een Bloemenstoet kan geweest zijn. Ik heb echter een vage herinnering aan de wandelende reuzen die ik tussen de populierenstammen door zag naderen op de macadam vanuit de richting Brusselpoort, en dat we pas dan vanaf de berm tussen de bomen gingen staan toekijken. Ik veronderstel dat dat bij de Cavalcade was, want zelfs bij het toen geringe zondagsverkeer zou voor een mindere gelegenheid de hoofdbaan Brussel-Antwerpen niet zijn afgesloten (ondenkbaar lang voor de beruchte autoloze zondagen). Maar ik was nog behoorlijk jong en kan me dus vergissen; mijn moeder is dik 10x ouder dan ik toen, en kan zich ook vergissen..