3 kunstenaars in knappe symbiose in Moreelshuis

   

  (foto's: Jan Smets)

Drie kunstenaars - twee Mechelaars en één Antwerpenaar - stellen ten toon in het Moreelshuis in het Groot-Begijnhof.  Vanaf morgen kan iedereen deze prachtige expo bezoeken.  Elke dag is het Moreelshuis hiervoor geopend tussen 12 uur en 18 uur, en dit tot 2 september.  Toegang is gratis.  Chris Joris  (onder) is al langer bij het grote publiek gekend als gerenomeerd jazz-en percussiemuzikant.  Dat hij ook een begenadigd schilder is, is minder geweten - hoewel...  De laatste jaren komt hij wel vaker naar buiten met zijn werk.  Voor deze expo nodigde hij twee vrienden uit om samen tentoon te stellen.  Mechelaar Luc Jonckers (boven links) ging graag op het voorstel in, en ook Jaak Albert Visker (boven rechts) zag wel iets in een groepstentoonstelling.  Vandaag ging de vernissage door van deze bijzondere expo die een wonderlijke 'trialoog' vormt...

 

 

Chris Joris is geboren in 1952.  Vooral gekend is hij door zijn muziek.  Maar zoals ik al eerder zei: beeldende kunst is nooit veraf geweest.  Vooral zijn 'oude' vrienden weten dat wel...  Chris schilderde van  dat magische jaar '68 tot omstreeks '75.  Nadien gooide hij zich helemaal op de muziek...  Maar een oude liefde roest niet.  Chris toont 33 werken van hem op deze groepstentoonstelling.

 

Ik heb de draad terug opgenomen in 2009.  Toen ben ik opnieuw beginnen schilderen - puur als hobby.  Maar het werd snel 'serieuzer'.  Ik ben er gepassioneerd verder mee gegaan.  Mijn werken - die vaak in zwart/wit worden uitgevoerd, grijpen terug naar de jaren zestig - mijn 'wonderjaren'...  Er zit veel sociale bewogenheid in mijn werk.  Ik behandel thema's als rassenrellen, burgerrechten...  Mijn figuren worden naturalistisch op het doek gezet.  Graag zou ik nu meer naar het abstracte willen gaan....  Hiervoor zal ik dingen moeten 'los laten', en er durven voor gaan...  Er zit dus misschien nog wel wat evolutie in mijn werk.  Ik hoop dat mijn gezondheid het zal toelaten om me nog verder op de kunst toe te leggen.

 

                              

 

Mechelaar Luc Jonckers is de oudste van het trio.  Hij zag het levenslicht in 1945.  Hij werd door Chris Joris gevraagd om mee te exposeren, omdat hij het 'zo'n toffe mens vindt'...  Luc is beeldhouwer, en maakt bijzondere stukken die soms wat neigen naar 'assemblagekunst'.  Elk kunstwerk heeft zijn verhaal.

 

Weet je dat ikzelf niet wist dat Chris met kunst bezig was?  Iedereen - ook ik - kende hem vooral van zijn muziek.  Het is tof om deze tentoonstelling samen te mogen opzetten.  Ik toon hier twintig werken, waarvan vijftien nieuw zijn.  Eigenlijk kom ik niet zoveel met mijn werk naar buiten.  Het is zowat twee jaar geleden dat ik een expo opzette.  Maar mijn vrouw zet me 'onder druk', anders kwam ik niet buiten...

 

   

 

Antwerpenaar Jaak Albert Visker is geboren in 1952, en dus een leeftijdsgenoot van zijn goeie vriend Chris Joris.  Een gemeenschappelijke vriend van hen beiden is Jean Bosco Safari...

 

In ben in Rwanda geboren, en toen ik acht jaar was, ben ik naar België gekomen.  Samen met een vriend volgde ik publiciteitstekenen.  Ik hou vooral van grafisch werk.  Toch was kunst steeds wat op de achtergrond in mijn leven.  Ik heb een carrière als politieman achter de rug.  In mijn werken herken je een aantal muzikale helden van mij, zoals ondermeer Wannes Vandevelde en Toots Tielemans en ook acteurs zoals Julien Schoenaerts en zoon Mathias...  Het zijn allemaal mensen die ik ook persoonlijk heb ontmoet.  Nu kan ik me meer toeleggen op mijn kunst.  Het is een belangrijk gegeven in mijn leven, en dat van mijn vrouw, Dominique Selen die ook schildert en directrice is van de academie in Turnhout...  Ik voel me vereerd dat ik samen met deze twee Mechelse kunstenaars mag exposeren!

 

          

De vernissage werd muzikaal onderstreept door Chris Joris himself, en ook Frank Vaganée was van de partij...

Deze expo is een aanrader!  Mis hem niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Een geweldige tentoonstelling!

NIET T E MISSEN !
 
Francis

Dat wil ik niet missen natuurlijk en uiteraard snel met een bezoekje vereren... Zoveel te doen, te bekijken en te beleven in ons mooie Mechelen. Prachtig toch?!