De reus die komt...

met categorie:  

't Is momenteel een drukte van jewelste bij de voorbereidingen voor de nu snel naderende Cavalcade en Ommegang.  Ook de reuzenfamilie en met name haar dragers maken zich stilaan klaar voor de historische tweedaagse, op de zondagen 25 augustus en 1 september. Terwijl de reuzenkinderen Janneke, Mieke, Klaeske, Amir en Noa samen met hun dragers de pasjes instuderen voor een heuse Reuzendans, vond gisteravond aan een loods naast de Nekkerhal - een beetje stiekem, dat wel - de eerste oefening plaats voor de dragers van de 'volwassen' reuzen en het Ros Beiaard.  Reus-op-rust Opsinjoor gaf present om het rondwandelen met zo'n gigant op je schouders eens aan de lijve te kunnen ondervinden...

Een groepje vrijwillige dragers, waaronder enkele moedige jongeren van de Heffense Chiro maakte graag van die gelegenheid gebruik en kon er volop voelen, kijken, proberen, nadenken en overleggen over de zware verantwoordelijkheid die hen op de schouders wordt gelegd.  

 

Dat laatste mag je heel letterlijk nemen.  Hoe stoer en fors gebouwd ook, alle aanwezigen moesten bekennen: zo'n grote reus weegt (zelfs maar half afgewerkt) lóódzwaar.  Er vielen cijfers van 80 tot 150 kilogram, en de waarheid zal daar zeker ergens tussenin liggen.  

Het reuzenheffen wordt dus geen sinecure en het reuzendragen-en-er-mee-rondlopen al helemaal niet.

Hetzelfde geldt voor het Ros Beiaard, dat voor elk van zijn acht dragers de kracht vraagt om een gewicht van 60 à 70 kg te dragen én om op tijd en stond het nobele dier (met de vier Heemskinderen er bovenop) te doen steigeren.

Hoewel het momenteel allemaal nog wat geïmproviseerd verloopt - wat wil je met een gebeuren dat slechts om de 25 jaar plaats vindt - was de teneur na een uurtje oefenen alleszins: dit komt goéd en dit wordt héél mooi én een onvergetelijke ervaring.

Wordt vervolgd...

 

(Foto's: Kevin Polfliet)

Waar zijn de paardjes van vroeger???? Da was nog es fun se.... heb er nog een paar keer mee rond gelopen, zelfs nog op verplaatsing in Luxemburg...

Eerlijk gezegd... geen idee.  De kemels worden wel hersteld en rijden mee (op wieltjes) maar de paardjes?  Ik vraag er bij gelegenheid wel eens naar.

Ik zag ze enkele weken geleden toch klaarstaan...

(foto: Jan Smets)

Niet alle reuzen zijn even zwaar natuurlijk, toch? Welke loop jij Kevin?

Het wordt weer leuk in Mechelen !

Foto Gimycko

Bedankt Jan! Woensdag stonden die paardjes er niet meer... allicht op een andere wei.  Maar het ziet er dus wél naar uit dat ze zullen meelopen. :-)

Peter, de 'grote' reuzen (vader en en moeder) en het Ros Beiaard zijn uiterzaard het zwaarst, bij de reuzenkinderen is dat wat minder, maar het blijft toch een inspanning, dat heb ik mogen ondervinden bij de inschrijving van Noa en Amir, enkele weken terug.  Los van het gewicht is het reuzendragen niet evident omdat je vrij weinig zicht hebt en constant moet concentreren op het in evenwicht houden van dat gevaarte, waarvan het zwaartepunt bovenaan zit (hoofd).  Daarnaast viel het me bij het dragen van Noa ook al op hoe warm het wordt onder die rokken.  Hopelijk brengt augustus geen hittegolf ;-)

Welke reus ik ga dragen is nog niet helemaal zeker, maar het zal alleszins een 'grote' zijn.  'k Zal eens wuiven als ik passeer :-)

Hoe dan ook: ik was gelukkig mentaal al wat voorbereid op deze uitdaging... met dank aan ex-reuzendrager Rudi De Mets!