Leeuw met Zuiderziel in de Kruidtuin: Rick de Leeuw beroert en ontroertHoog bezoek op Parkpop, donderdag 25 juli. Dat hoog kun je ook letterlijk nemen want de nu meer grijze dan blonde God uit Nederland, Rick de Leeuw is niet van de kleinsten. Omringd door topmuzikanten, waaronder boezemvriend Jan Hautekiet, bracht de Leeuw een zeer gesmaakte set in de Mechelse Kruidtuin.

Solowerk, veel classics van Tröckener Kecks en hier en daar een cover. De sympathieke Nederlander aka halve-Vlaming wist het publiek te beroeren en bleef zijn eigen credo trouw: ‘doe alles wat je doet met hart en ziel’...

Antwerpse duivel-doet-al, sorry Hobokenaar, Axl Peleman, enkel ‘gewapend’ met stem en akoestische gitaar, mocht een korte opwarm-set spelen. Hij deed dat met enkele eigen nummers en iets te veel covers die hij dan naar zijn dialect hertaalde. Je moet er voor zijn. Wij vonden de Doe Maar-liedjes in het plat Antwerps bijvoorbeeld niet echt een succes. Jammer ook dat de man geen enkele andere taal lijkt meester te zijn dan die van A. Peleman kreeg slechts een deel van het publiek mee maar het was ook nog vroeg en nog lang niet iedereen was aangekomen. Vooral de van origine Antwerpse (volks)liedjes zoals ook Wannes van de Velde’s ‘Ik wil deze Nacht in de Straten Verdwalen’ kwamen goed tot hun recht. Een vooral Mechels publiek in het Antwerps ‘ik zien a gere’ doen meezingen: moedig maar het werkte niet.

Rond 21 uur was het al een heel pak drukker in de Kruidtuin en Mechelen was klaar voor de Leeuw die een halfuur later ten tonele verscheen. Bij de muzikanten troffen we opieuw Axl Peleman, nu op basgitaar, een discipline waarin we hem graag zien schitteren. Ronny Reuman zat achter de drums, Bjorn Erikson nam het knappe gitaarwerk voor zijn rekening en met dus Jan Hautekiet die de toetsen beroerde.

De Zuiderziel zocht meteen contact met het Parkpoppubliek en kon hen vervolgens meermaals beroeren en ontroeren. De Leeuw zag het concept van Parkpop wel zitten, had hen die speciaal voor hem naar de Kruidtuin waren afgezakt vanzelfsprekend meteen méé maar moest weinig moeite doen om ook diegenen te bereiken die ‘gewoon voor de sfeer’ kwamen. Voor de Leeuw was het allemaal ok en hij deed gewoon, zoals we dat van hem gewend zijn, zijn uiterste best. En het werkte.

Heel wat Tröckener Kecks-songs in de setlist, de ene al wat bekender dan de andere. En natuurlijk werk uit ‘Waar’, het album dat hij met Jan Hautekiet opnam. Met een subliem ‘Ik Denk Nooit Meer Aan Jou’: die tekst toch he en met zoveel overgave gebracht. Al even pakkend en zwanger van dramatiek was het mooie ‘Dieper’. “Dieper zinkt ze weg in deze nacht, weg van het verdriet dat op haar wacht...”. Slik! Kecks-toppers ‘Veel Te Veel Water’, ‘Meer Niet’ en het straffe swingende credo ‘Met Hart en Ziel’ konden natuurlijk ook niet ontbreken. Prachtig was ook nu weer ‘Het Leven is Nog Nooit Zo Mooi Geweest’.

De Leeuw smeet zich op Monza’s ‘Van God Los’. Wat een versie zeg. En die gitaren van Erikson! Rick maande de mensen aan om gerust nog wat dichter te komen en een heerlijk ‘Kom Bij Mij’ volgde. Bij deze Hautekiet-De Leeuw-compositie eiste het geweldige klavierwerk van Jan Hautekiet een belangrijke rol op. Erg sterk!

We kregen ook een sterk ‘Hou me stevig vast’, al op eerdere optredens te horen en is nu de nieuwe single van het in september te verschijnen solo-album. Nadat De Leeuw zijn band had voorgesteld volgden nog de kranige Kecks-rockers ‘Vanavond Voor Altijd’ en ‘Nu of Nooit’, hier ook gekend in de coverversie van De Kreuners. Een sterk sluitstuk van een fijn optreden.

Met het van Lou Reed geleende, én goedgekeurd door Reed zélf, ‘Karolien Zegt’ (Caroline Says II) werd de bisronde ingezet. Een knappe hertaling van die Lou Reed-song, met hier en daar een kleine dichterlijke vrijheid. Zo is het bij Lou Reed’s Caroline cold in Alaska en bij De Leeuw is het koud in Ijsland.

Met een broeierig ‘De Jacht is Mooier Dan De Vangst’ werd finaal besloten. Of,... toch niet. De Leeuw & de zijnen kwamen nog eens terug voor een song die een en ander mooi samenvatte: ‘Een Dag, Zo Mooi’. “In geen tijden zo genoten als vandaag”. Ja, dat klopt, Rick! Net zoals bij jouw vorige doortochten... tot...

Setlist:
Onze Wilde Wereld / Mijn Liefste  / Ik Denk Nooit Meer Aan Jou (Tröckener Kecks) / Is Het De Regen / Het Leven Is Nog Nooit Zo Mooi Geweest (Hautekiet & de Leeuw) / Dieper (Hauekiet & de Leeuw) / Veel Te Veel Water (Tröckener Kecks) / Meer Niet (Tröckener Kecks) / Met Hart En Ziel (Tröckener Kecks) / Van God Los (Monza) / Kom Bij Mij / Dit Laatste Uur (Hautekiet & de Leeuw) / Hou Me Stevig Vast / Vanavond Voor Altijd (Tröckener Kecks) / Nu Of Nooit (Tröckener Kecks) // Karolien Zegt (Lou Reed) / De Jacht is Mooier Dan de Vangst (Tröckener Kecks) // Een Dag, Zo Mooi (Tröckener Kecks)

tekst: © Markec
foto’s (Maanrock 2012): © Markec