De Dijle, de day after

met categorie:  

 

Zo'n 200 springers hebben gisteren een sprong in de Dijle gewaagd. Nu de weersomstandigheden waren ook ideaal. Een 600 mensen hebben bovendien van op de zijlijn gesupporterd. Dit massa evenement was ingericht door Natuurpunt Mechels Rivierengebied.

Het was de bedoeling om het belang en de kwaliteit van ons water onder de aandacht te brengen.

Immers drie belangrijke rivieren bepalen het landschap in Mechelen: de Dijle, De Zenne en de Nete die samenvloeien tot de Rupel. Mechelen is trots op zijn historische band met het water: sinds kort is er een wandelpad langs de Binnendijle en werden oude vlietjes opengelegd. Maar er is meer dan romantiek. Waar water is, is leven. Zuiver water is essentieel. Voor ons brengt zo'n groene zone ook meer biodiversiteit en de nodige rust. Dat maakt van de stad een aantrekkelijk woongebied.

Deze symbolische actie wil de Vlaamse regering aan haar engagement herinneren. Tegen 2015 moeten alle waterlopen een "goede ecologische toestand" bereikt hebben. Tot nu toe is er helaas weinig vooruitgang geboekt. Hoog tijd dat het beleid een tandje bijsteekt. Want zonder proper water zullen we het niet lang volhouden. 

 

 

 

 

 

 

 


 

en met zo'n 20° graden was het een heerlijke plons!

De twaalfde editie was zeker een succes, maar volgend jaar willen we meer bloggers zien springen!

Dat (binnen)steden hitte-eilanden zijn werd onlangs bewezen in Gent : de binnenstad was gemiddeld tot 8°c warmer dan daarbuiten.

Artikel

Helpt een rivier of vliet in de binnenstad om dit gegeven te temperen ?

Want Gent heeft toch ook zijn eigen waters in zijn binnenstad.

Just2know

De afkoeling door water voelt ge bijvoorbeeld als ge, op een warme dag, langs de Leuvense Vaart loopt.

Fijn verslagje! Zelf ben ik het helaas stomweg vergeten!
Niet dat ik zelf ging plonzen maar ik dacht wel een kijkje te gaan nemen...

Goed dat ze deze actie jaar na jaar blijven herhalen. Al mag het van mij ook gewoon "De Grote Plons" heten of zo ;-)

@gimycko

Vooreerst bedankt voor het filmpje.

Ivm uw vraag over de invloed van het water op de temperatuur, is het antwoord positief.

Zie bv studie (helaas moeilijk leesbaar)  http://www.met.wau.nl/medewerkers/steeneveld/solcerova.pdf

 

Water is altijd leuk !

:-)

Foto's Gimycko

Zo proper ziet het water er niet uit hoor, en amper 500 meter verder worden de plees van de boten in de jachthaven leeggekieperd in de Dijle. Bah.
 

Ja, er is zeker nog werk aan de winkel.  Daarom is zo'n sensibilisatie-actie niet alleen leuk maar ook erg broodnodig...  We zijn gelukkig al op de goeie weg.  Ik herinner me de stinkende zwarte binnendijle uit mijn kinderjaren...

Inderdaad.  Begin Jaren '70 zag ik nog olievlekken op het water drijven.  Vermoedelijk van net gereinigde scheepsmotoren of zoiets.

Leuk, zo'n Big Jump, maar Gimycko krijgt ge er niet in.

;-)

Aangezien de Zenne medepartner is toch het volgende. De kwaliteit van het Zennewater is momenteel voor 90 % afhankelijk van wat er daar in Brussel gebeurd. Sinds de oprichting van een zuiveringsstation in Vilvoorde heeft men daar wel vat op gekregen maar waakzaamheid is zeker geboden. Ook chemische bedrijven stroomafwaarts Vilvoorde moeten steeds in het hoog gehouden worden, is het niet ....

De waterkwaliteit van de Dijle zal er de laatste 20 jaar wel flink op vooruitgegaan zijn, en ik wil er ook wel eens in zwemmen, maar dan toch liever in dat stukje waar ze nog 'La Dyle' noemt ;-)

 

Persoonlijk zou ik niet graag in de BinnenDijle zwemmen. Ik weet dat er op verscheidene plaatsen nog rioleringen op uitlopen. Maar hopenlijk krijgt de stad ook dat onder controle.

Gelukkig hebben we tegenwoordig geen (of amper) nog water staan in de straten van aan de staasse tot aont summenaare.

:-)

Zo te horen is het toch nog niet erg gezond om in de dijle te dobberen.
Ik heb ook nog geweten dat de vismarkt stonk naar het brouwsel van Lamot en dat de dijle één grote drekrivier was en het is al beter, maar ik wil 's anderendaags niet vol boebelen staan, dus ik kijk wel van op de kant.
De beste stuurlui zwemmen niet in vuil water :-)

@ Neptunus :

Was dat "brouwsel" dat ge waarnam niet de "fijne aroma" van hop ?

:-)

Dat de jachten hun (chemisch) toiletten in de Dijle lozen is dan een fout van de stad/jachthavenbeheerder. Als zij er een loospunt maken en tappunt voor vers water zullen minder jachteigenaren geneigd zijn hun toilet in de Dijle te lozen ... Maar helaas is dat in veel haventjes een mankement. 

Gimycko, de geur van dat "brouwsel" was van de wort ... m'n maag keert spontaan weer bij de herinnering ..

Kathinka, denkt gij dat er str... aan de knikker is ?

ik denk niks, ik constateer.

Ik zou er ook niet in zwemmen. Als je ziet wat smeerlapperij er allemaal drijft ter hoogte van die grote sluis aan de Nekker... No thanx!

We bloggen om te leren : Wort.

@ GL: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1669157/2013/07/15/Nieuwe-Brusselse-woontoren-loost-water-recht-in-Zenne.dhtm

Oké, de Zenne is niet de Dijle, maar ik wil maar zeggen, we zijn er blijkbaar nog láng niet ...

 

@Kathinka

De Morgen ? Spaar ons a.u.b. die mannen hunnen onzin.

Awel, speciaal voor G.L. verbeter ik de link naar De Morgen die in de reactie van Kathinka een klein beetje scheef ging
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1669157/2013/07/15/Nieuwe-Brusselse-woontoren-loost-water-recht-in-Zenne.dhtml

 

Betreft de Zenne:  als de groenen zeggen dat het OK is zal het wel OK zijn zeker, tenzij er naar goede traditie enkele vetpotten werden aangeboord... In Belgistan  moet je van niets meer verschieten

Nu valt mijne frang. Nu weet ik waarom die groene jongen enkele weken geleden aan de zennebrug kwam kamperen. Die kwam verdomme de kakkewieten tellen ? Hihihi. Wij telden de domdooms toen we jong waren.

Die wort die Lamot in de Dijle loosde had inderdaad een doordringende zoet-bittere geur, ik herinner mij hem ook nog, maar ik denk dat hij al bij al veel onschuldiger was voor het waterleven dan veel andere smurrie die minder opvallend geloosd werd (en wordt).

Ik doe normaal elk jaar mee aan de Big Jump en spring ook in de Dijle. Gezien de waterkwaliteit doe ik dat dan wel in Leuven en zeker niet in Mechelen.

Neem het Dijlepad eens en je kan vele lozingspunten vinden in de binnen-Dijle. De lozing van die taverne aan de Dijlebrug is duidelijk zichtbaar (en ruikbaar) en dat is helaas niet de enige. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om deze lozingen af te sluiten?

Ik kan nochtans melden dat ook twee weken nadien er zeker geen 'boebelen' te bespeuren waren, ik niet ziek ben geweest, mijn levenskwaliteit er niet op gedaald is en weet-ik-veel welke rampen mij niet overkomen zijn.

The Big Jump is niet (on)gezonder dan pakweg een triathlon in de Leuvense Vaart.

...is er de laatste decennia nog iemand naar de noodzee, de middellandse zee geweest ?
:-)

Op de Schelde voorbij Schelle werden de "zennevissen" geteld in de plaats van uw 'dondooms' !!!

@ Leyander: De Noordzee krijg je mij al enkele decenna niet meer in, de Middellandse zee iets korter niet meer  ;-)  

 

@ G.L. dus omdat het in DM staat is het niet waar? over onzin gesproken ....
tel gerust verder aan uw DOMdooms ....