Contour 2013: ontspanning, discipline & straf

Vanaf 24 augustus gaat de zesde Biënnale voor Bewegend Beeld van start. Contour 2013 loopt tot en met 3 november. Naar aanloop van Contour 2013 maken enkele internationale kunstenaars op uitnodiging van Contour nieuwe kunstwerken in en rond de gevangenis. Een aantal artiesten gaan aan de slag met de gedetineerden.
Zo geven de Braziliaan Pablo Pijnappel en de Brit Giles Bailey er een workshop rond ‘storytelling’: de gevangenen ontwikkelen een monoloog op basis van fictieve en waargebeurde anekdotes uit hun leven.

Schreeuwkoor
Kunstenares Sarah Vanhee zal bovendien een schreeuwkoor vormen met een groep gedetineerden. Tijdens een workshop zal ze deze zomer met een groep gevangenen werken rond stemexpressie. Het project heet toepasselijk ‘I screamed and I screamed and I screamed’. De Amerikaanse Liz Magic Laser legt de laatste hand aan een filmmontage van een danschoreografie die vorig jaar in de gevangenis werd opgenomen.

Het eindresultaat van alle projecten die in de gevangenis tot stand kwamen, is te bewonderen tijdens Contour 2013.

Van 24 augustus tot 3 november presenteert de biënnale film, video en installaties op vier bijzondere plekken in Mechelen: de gevangenis, de voetbalstadions, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en het Stedelijk Museum Hof van Busleyden.

In de gevangenis zullen tijdens de biënnale niet alleen kunstwerken te zien zijn, maar vinden ook performances, rondleidingen, filmscreenings en concerten plaats.

Het aftellen naar Contour 2013 is begonnen. Meer info vind je op de contourwebstek.


tekst: © markec
Visual: © countour2013

Contour blijft toch wel een bijzonder gebeuren voor onze stad.  Deze Biënnale voor Bewegend Beeld is gedurfd, verrassend...  Ik probeer dit steeds mee te pikken.  Niet altijd is alles voor mij even 'duidelijk' (moet dat dan met Kunst?) of 'toegankelijk' - maar toch zag ik al vaak knappe dingen.  Bijzonder zijn dikwijls de locaties.  Alleen daarvoor al zou ik de tour doen... En Contour mag als eerste de 'put' van Busleyden in.  Ik ben benieuwd...

En je kan als groep ook mee met de leuke gidstocht van MechelenBinnensteBuiten, onder de titel: 't is geregeld'

“Stadslucht maakt vrij” is een wijsheid uit de Middeleeuwen. Maar zijn we echt wel zo vrij? Onze dagelijks gedrag, ons doen en ons laten wordt bijvoorbeeld constant gemonitord.

Wandel met ons mee, dan ontdekken we samen hoe het zo ver is kunnen komen. Waarom hebben alle parasols op de Grote Markt dezelfde kleur? Wat heeft de Verlichting hier mee te maken? Mogen we onze boterhammen nog opeten op een kerktrap? En waarom fietsen we tijdens onze vrije tijd allemaal langs dezelfde fietspaden op het fietsroutenetwerk?

@peter eenmalige gidstocht of op regelmatige basis?

Gedurende de hele looptijd van Contour, ook bij Contour te boeken.

@Peter: dank u wel

Over het totaalpakket van het Contour-programma wordt ongetwijfeld binnenkort nog bericht, uiteraard ook hiér ;-)

Een goeie teaser Peter, ik ga me proberen in te schrijven.

En uiteraard zullen we ook op Contour aanwezig zijn!

Laat ik nu net vanaf die dag een week in de Dijlestad zijn. Joepie!